Necip Fazıl, kasten görmezden geliniyor

Araştırmacı-Yazar Dursun Çiçek, Kayseri’de Necip Fazıl Kısakürek’in fikri dünyasını anlattı.

Google Haberlere Abone ol
Necip Fazıl, kasten görmezden geliniyor

Araştırmacı-Yazar Dursun Çiçek, Kayseri’de Necip Fazıl Kısakürek’in fikri dünyasını anlattı. Kısakürek’in bir deha olmasına rağmen göz ardı edildiğini belirten Çiçek, “Necip Fazıl, hem İslam dünyasında hem de Türkiye’de kasten görmezden gelinen bir insandır.” dedi.

    Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Kayseri Medeniyetin Burçları Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Uluslararası Öğrenci Akademisi’nin 4. haftaki konuğu Araştırmacı-Yazar Dursun Çiçek oldu.

    Türk öğrencilerin yanı sıra sok sayıda yabancı uyruklu öğrencinin katıldığı akademide Necip Fazıl Kısakürek’i anlatan Dursun Çiçek, bütün dâhiler de olduğu gibi Necip Fazıl’ın da anlaşılamadığını söyledi. Ancak, yine de herkes kendi imkân ve kabiliyetine göre Kısakürek’ten faydalandığını belirten Çiçek, “Ülkemizde ondan nasibini aldı. İslam dünyasında bir takım insanlar, özellikle batı dünyası tarafından markalaştırılarak, popülerleştirilerek öne çıkarılırken Necip Fazıl, gözardı edilmiştir. Bunun tesadüf olmadığını düşünüyorum. Necip Fazıl, hem İslam dünyasında hem de Türkiye’de kasten görmezden gelinen bir insandır. O, kavramlara İslami ruhu yeniden giydiren insandır. O, İmam-ı Rabbani’den sonra bir sufi olmamasına rağmen, bir filozof olmamasına rağmen, batılı anlamda bir aydın olmamasına rağmen, İslam penceresinden eşya ve olaylara, zaman ve mekâna yeniden bakan insandır. Bizim için Üstadın şiiri, tiyatrosu veya romanı çok önemli değildir. Bizim için O’nun yöntemi önemlidir. Çünkü O, bir yöntem adamıdır. Necip Fazıl bir tarih şuuru yani bir tarih tasavvuru olan bir insandır. Bu anlamda ‘Büyük Doğu’ bir tarih tasavvurudur.” şeklinde konuştu.

    Erciyes Üniversitesi Öğretim Görevlisi M. Hüseyin Mercan’ın da, ‘Türk Dış Politikasının Temel Parametlerin’ni anlattığı akademide, Yrd. Doç. Dr. Ali Aslan, AB’yi ele aldı. Akademi, 12 hafta sürecek. CİHAN

Yorumlar