Narkotik uzmanı Altun: Madde bağımlılığının panzehiri aile içindeki sevgidir

Narkotik uzman polisi ve yazar İsa Altun, madde bağımlılığına en fazla ailesinde sevgi ve şefkat görmeyen çocukların bulaştığını bildirdi. İsa Altun, Manavgat Belediyesi İbrahim Sözen Gençlik Merkezi'nde 'Bir Kereden Çok Şey İsimli'...

Google Haberlere Abone ol
Narkotik uzmanı Altun: Madde bağımlılığının panzehiri aile içindeki sevgidir

Narkotik uzman polisi ve yazar İsa Altun, madde bağımlılığına en fazla ailesinde sevgi ve şefkat görmeyen çocukların bulaştığını bildirdi.

İsa Altun, Manavgat Belediyesi İbrahim Sözen Gençlik Merkezi'nde 'Bir Kereden Çok Şey İsimli' konferans verdi. Uyuşturucu ile mücadelenin temelini güçlü aile yuvasının oluşturduğunu belirten Altun, çocuğunun gözlerinin içine her gün 60 saniye sevgi ile bakan bir anne ve babanın çocuğunun bağımlılık yapan maddelere bulaşma şansının olmadığını söyledi.

Gençlerin genelde bağımlı maddelere merak etme ve arkadaş çevresine bağlı bulaştığını belirten Altun, uyuşturucu maddeye bulaşmama da birinci aşamanın sigara ve alkol kullanımı olduğunu kaydetti. Uyuşturucu tacirlerinin genelde bölünmüş ve parçalanmış aile çocuklarına musallat olduğunu anlatan Altun, ailesinde sevgi, şefkat ve merhamet gören bir çocuğun, görmeyene göre bağımlı madde bağımlısı olmasının zayıf bir ihtimal olduğunu ifade etti.

Altun, uyuşturucu madde işlemede kullanılan metaryellerin genelde Batı'dan Afganistan, İran ve Pakistan'a burada doğal ve sentetik uyuşturucuların işlendikten sonra satılmak üzere Avrupa'ya götürüldüğünü kaydetti.

25 yıl narkotik polisliği yaptığını ve Türk polisinin Birleşmiş Milletler(BM) verilerine göre dünyanın narkotikle mücadele eden teşkilatı seçtiğini belirten Altun, bu bağlamda Asya ile Avrupa kıtasını birbirine bağlayan Türkiye'nin bağımlı madde geçişlerinde kilit ülke konumunda olduğu için narkotik her daim teyakkuzda olduğunu dile getirdi.

Aynı zamanda narkotik olaylarında mahkemelerde bilirkişilik yaptığının altını çizen Altun, çocukların madde bağımlısı olmaması için anne ve babalar düşen görevler hakkında şu bilgileri verdi: "Ülkemizde gençler uyuşturûcuya genelde merak ve arkadaş çevresine bağlı 'Bir kereden bir şey olmaz diyerek başlıyor. Gençler, ülkemizde madde bağımlılığına 12-25 yaş arasında başlıyor. Anne ve babalar çocuklarının arkadaş çevresini çok iyi bilmesi gerekir. Aileler çocuklarının, sadece bir gruba değil, okul, dershane, mahalle, sportif faaliyetler ve kütüphane arkadaşlarında bulunması gerekiyor. Çocuklarımızı arkadaş grubunu mutlaka kontrol edelim. En önemlisi de sevgiden mahrum bırakmayalım. Madde bağımlılığının panzehiri ve önüne geçmenin yegane yolu aile içindeki sevgidir."

'UYUŞTURUCU TACİRLERİ OKUL ÖNLERİ YERİNE ARKADAŞ GRUPLARINI HEDEF ALIYOR'

Uyuşturucu tacirlerinin genelde arkadaş grupları aracılığıyla gençleri madde bağımlılığına bulaştığını anlatan Altun, ailelerin çocuklarında aşırı öfke, dalgınlık, içine kapanma, evde ucu eğilmiş kaşık bulma, limon, aşırı terleme ve sürekli uyuma durumlarında madde bağımlısı olabileceğini düşüncesiyle hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

Uyuşturucu satıcısı şebekelerinin uyuşturucu madde satmanın cezasını bildikleri için okul önlerinde satma yerine daha hizbe yerlerde arkadaş gruplarıyla satış yapacağına dikkat çeken Altun, "Maalesef üzüntü verici bir tabloda bir genç arama motorundan bağımlı madde ile ilgili bir anda bin 800 bilgiye ulaşabiliyor. Onun için çocuklarımıza aile içinde sevgimizi esirgemeyelim ki, yalancı sevgilere kanmasın. Siz her mahalleye poliste dikseniz, çocuğunuza ailede sevgi vermezseniz, yalancı mutluluklar peşinde koşar. Onun için polisler her zaman vicdansız insanların işlediği suçlarla mücadele eder." diye konuştu.

Madde bağımlılığı ile ilgili konferansa Manavgat halkının ilgi göstermediği gözlendi. 700 kişilik konferans salonuna 40 kişinin anca katıldığı belirtildi. Program sonunda İsa Altun'a Manavgat Belediye Başkan Vekili Erşan Özden çiçek ile plaket takdim etti. CİHAN

Yorumlar