Narenciye bahçeleri cep telefonu komutu ile sulanacak

Hatay'ın Erzin ilçesinde narenciye bahçeleri cep telefonu komutu ile sulanacak. Şehit Uğur Ekiz Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri cep telefonu komutu ile kilometrelerce uzaklıktaki tarım arazisindeki sulama düzeneğini çalıştıran...

Google Haberlere Abone ol
Narenciye bahçeleri cep telefonu komutu ile sulanacak

Hatay'ın Erzin ilçesinde narenciye bahçeleri cep telefonu komutu ile sulanacak. Şehit Uğur Ekiz Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri cep telefonu komutu ile kilometrelerce uzaklıktaki tarım arazisindeki sulama düzeneğini çalıştıran ve geri bildirim mesajıyla da kontrol eden proje geliştirdi. Cep telefonu erişiminin olduğu her yerden çalışabilen sistemle çiftçiler araziye gitmeden bir tuşa basarak tarla veya bahçelerini sulayabilecek. Proje tarımsal sulamaya yeni bir açılım getirecek nitelikte. Öğrencilerin harçlıkları ile yaptıkları sistemin maliyeti 300 TL. Projede 2 öğrenci ve 2 öğretmen görev aldı.

    Tarla veya bahçesine damlama sulama sistemi kuran çiftçi artık arazisine gitmeden istediği yerden cep telefonu vasıtası ile ürününü sulayabilecek. Üreticiler bu sistem sayesinde yol masrafından kurtulmakla birlikte zamandan da tasarruf edecek. Erzin Şehit Uğur Ekiz teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri tarla veya bahçesinde damlama sulama düzeneği kuran çiftçiler için büyük bir buluşa imza attılar. Elektronik dersi öğretmenleri Nurullah Sarı ve Kürşat Aşğın'ın destek verdiği projede 11'inci sınıf öğrencileri Burak Sağol ve Bekir Mert görev aldı.

    Öğrencilerin öğretmenlerden de yardım alarak yaptıkları proje için tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Kaymakam İskender Yönden, Belediye Başkanı Kasım Şimşek, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Soylu, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Keskin, okul idarecileri ve öğrenciler katıldı.

    Projeyi tanıtan okulun elektronik dersi öğretmenlerinden Nurullah Sarı, ''İlçemizin ekonomisi tarıma dayanıyor.Bizlerde öğrencilerimizle birlikte çiftçilerimiz için ne yapabiliriz bunun araştırmasını yaptık.Yaptığımız istişare sonucu bu sistemde kara verdik. Yapılan sistem damlama sulama düzeneği olan bir bahçeye kuruluyor.Sistem üzerinde bir tane cep telefonu bulunuyor. Çiftçinin cep telefonu da sistem üzerindeki telefona kayıtlı.Üreticimiz sistem üzerine kayıtlı numarayı aradığı an tek tuşa basması yeterli. Sistem anında devreye giriyor ve ürünü sulanıyor. Sulama düzeneğine koyduğumuz mikrofon sayesinde de dinamonun çalışıp çalışmadığından emin oluyoruz. Sistem çalışıyorken elektrik kesintisi olduğunda çiftçinin telefonunu arayarak ona haber veriyor. Elektrik geldiğinde tekrar haber veriyor. Çiftçinin bundan haberi oluyor. O numara başkası tarafından aransa dahi sistem şifre istiyor.'' dedi.

    ÇİFTÇİYE BÜYÜK KOLAYLIK SAĞLAYACAK SİSTEM HARÇLIKLA YAPILDI

    Çiftçilerin artık sulama yapmak için kilometrelerce mesafedeki arazilerine gitmek zorunda kalmayacaklarını belirten Nurullah Sarı, ''Öğrencilerimizin bu buluşu günlük hayattaki birçok işi kolaylaştıracaktır. Bu sistem istenilirse klima,otomatik kapı sistemlerinde, kombi ve klimalara takılabilir. Öğrencilerimizin harçlıklarından yaptığı proje sadece 300 TL'ye mal oldu.'' ifadelerini kullandı. Projede görev almaktan çok mutlu olduğunu belirten öğrencilerden Bekir Mert ise proje aşamasında öğretmenlerden büyük destek gördüklerini anlattı.

    Kaymakam İskender Yönden de meslek lisesi öğrencileri ve öğretmenlerinin tebrik ederek büyük bir iş başardıklarını söyledi. CİHAN

Yorumlar