Mut'ta doğaya 600 keklik bırakıldı

Mersin’in Mut ilçesinde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü, Mersin Şube Müdürlüğü'nce, 2014 yılı "Doğaya Yaban Hayvanı Yerleştirme Programı" kapsamında 600 adet kınalı keklik doğaya bırakıldı. Gaziantep Keklik...

Google Haberlere Abone ol
Mut'ta doğaya 600 keklik bırakıldı

Mersin’in Mut ilçesinde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü, Mersin Şube Müdürlüğü'nce, 2014 yılı "Doğaya Yaban Hayvanı Yerleştirme Programı" kapsamında 600 adet kınalı keklik doğaya bırakıldı.

Gaziantep Keklik Üretme İstasyonu'ndan getirilen keklikler, Mut’a bağlı Palantepe, Köselerli ve Kurtuluş mahalleleri sınırlarında bulunan ve 2014–2015 Merkez Av Komisyon Kararı ile ava kapatılmış olan bölgesindeki sinek tepesi keklik yerleştirme sahasında doğaya bırakıldı. Kekliklerin bırakıldığı alanda 3 yıl süreyle her türlü avlanmak, köpek ve tüfekle dolaşmakta yasaklandı.

Keklikler burada ürünlere zarar veren böcekleri, keneleri yiyerek hem doğa dengesi açısından hem de Biyo çeşitliliği açısından buraya keklikleri salmamız gerektiğini belirten Çörtük, "Mersin ili zaten Biyo çeşitlilik anlamında çok zengin bir il. Biyo çeşitlilik bakımından bakıldığınında Mut ilçesi gelmektedir. Keklikler Gaziantep keklik üretme istasyonundan geldi. Keklikleri saldığımız alan 2500 hektarlık bir saha. Kınalı kekliklerin tekrar doğaya kazandırılmasını ve popülasyonlarının arttırılmasını, av ve yaban hayvanlarının doğal yaşam ortamları ile birlikte korunmalarını ve geliştirmelerini sağlamak amacıyla Gaziantep Keklik Üretme İstasyonundan getirildi." diye konuştu.

Günümüzde tarım alanlarında, en önemli ve ucuz mücadele şekli biyolojik mücadele olduğunu vurgulayan Çörtük, "Bu mücadeleyi yapanlar da doğada mevcut olan yaban hayvanlarıdır. Bu kapsamda kekliklerin birçok faydası bulunmaktadır. En önemlisi ise buğdaylara zarar veren böcekleri ve insan sağlığı için büyük tehlike arz eden keneleri yemeleridir. Av ve yaban hayatı sahalarının tarım alanlarına dönüştürülmesi, tarımda ilaç ve gübrelemenin aşırı ve bilinçsiz kullanımı, endüstrileşme, kaçak ve usulsüz avcılık gibi nedenlerden dolayı kınalı kekliklerin popülasyonları azalmıştır. Bunun için, keklikler Mersin İli, Mut İlçesi, Palantepe, Köselerli ve Kurtuluş mahalleleri sınırlarında bulunan ve 2014–2015 Merkez Av Komisyon Kararı ile ava kapatılmış olan sinek tepesi keklik yerleştirme sahasında doğaya salınmıştır. Kekliklerin bırakıldığı alanda, 3 yıl süreyle her türlü avlanmak, köpek ve tüfekle dolaşmak yasaktır." şeklinde konuştu.

Daha sonra 2014 yılı "Doğaya Yaban Hayvanı Yerleştirme Programı" kapsamında, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü, Mersin Şube Müdürü Ahmet Çörtük, Mut Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisi Muazzez Cüce, mahalle muhtarları dernek yönetimi ve vatandaşlar, 600 adet Kınalı Kekliği törenle doğaya bıraktı.

CİHAN

Yorumlar