Musul‘a Libya modeli destek

Musul'daki IŞİD operasyonunda Türkiye'nin rolü belli oldu.

Google Haberlere Abone ol
Musul‘a Libya modeli destek

Tıpkı Libya modelinde bulunduğu benzeri Türkiye, operasyona lojistik ve sivillerin tahliyesinde destek verecek.

Koalisyon güçleri ve Irak Ordusu’nun, Musul’da IŞİD’e yönelik operasyon için hazırlıkları sürüyor. Operasyona iki kargo uçağı lojistik materyal desteğinde olan Türkiye’nin, süreç arasında hangi sınırlarda desteğe devam edeceği de netleşti. Buna nazaran Türkiye, Musul operasyonunda muharip bir vazife almayacak. Ankara’nın bu konudaki kararlılığı, Başbakan Ahmet Davutoğlu sebebi ile ABD’de yapılan izahatda da vurgulandı. AKŞAM’ın ulaştığı kaynaklar, Türkiye’nin Musul operasyonunda daha öncelikle “Libya modeli” bir rol üstlenebileceğini anlatım etti. Türkiye, Kaddafi dönemindeki operasyonda Libya’daki sivillerin tahliyesini gerçekleştirmiş ve hava kuvvetlerine bağlı uçaklarla sırf “izleme ve istihbarat” görevi icra etmişti. Türkiye’den gönderilen uçak ve gemilerle birkaç gün arasında 25 bin sivilin Libya’dan tahliyesi gerçekleşmişti. 

Açık kapı politikası 

Türkiye’nin Libya’da başarıyla gerçekleştirdiği bu görevi, Musul operasyonu sürecinde de üstlenebileceğine dikkat çekiliyor. Ankara’nın bu kapsamda, Irak Ordusu’na yeni lojistik yardımlar gönderebileceği, koalisyon güçlerinin hava operasyonu sürecinde izleme görevi üstlenebileceği ve Musul’da yaşayan sivillerin bölgeden tahliyesinde aktif destek sağlayabileceği anlatım ediliyor. Olası tahliye biçiminde Türkiye, daha öncelikle bulunduğu benzeri açık kapı politikası uygulayacak, başta hanım ve minikler olmak üzere bütün sivillerin sıcak bölgeden seri çıkarılması konusu için kilit rol üstlenecek. Türkiye, Irak Ordusu’na ve peşmergelere yönelik lojistik ve eğitim desteğini de sürdürecek. Hali hazırda Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı peşmerge güçleri ile Musul Ulusal Muhafızları’na yönelik eğitim faaliyetlerini yürüten Ankara, bu programı devam ettirecek. 

Operasyon fazla aşırı mezhepli olmalı

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Enbar ve Salahaddin vilayetlerindekiler de dahil olmak üzere Irak’ta IŞİD militanlarına karşı süren askeri operasyonlar ile alakalı Irak Başbakanı Haydar Abadi ile telefon görüşmesi yaptı. Beyaz Saray’dan yapılan yazılı izahatda, Biden’ın görüşmede, “Tikrit yakınlarındaki operasyonu başlatmadan öncelikle milli cephe inşa ettikleri için” Irak Başbakanı Abadi ve öteki Iraklı liderleri övdüğü söylendi. 

ABD ÖNCÜLÜĞÜNDE BİR KOALİSYON

Amerikalı yetkililer, Irak güçleri sebebi ile IŞİD’in kontrolündeki Tikrit kentini art almak için başlatılan ve ABD öncülüğündeki koalisyonun yer almadığı geniş kapsamlı operasyonda İran ve Şii milislerin varlığının, mezhepsel gerilimleri tırmandırabileceğinden duyulan endişeyi dile getirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise Musul’daki operasyonun da fazla aşırı mezhepli olmasını ve ülkenin çeşitliliğini yansıtmasını beklediklerini anlatım ederek ABD öncülüğündeki koalisyonun da operasyona destek verebileceğini söyledi. 

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar