Muş’ta yenilenebilir enerji kaynakları projesinin açılışı yapıldı

Muş Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi tarafından uygulanan ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ile İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen ‘Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Kullanma-Yok Etmeden Tüket Projesi’nin tanıtımı ve açılışı...

Google Haberlere Abone ol
Muş’ta yenilenebilir enerji kaynakları projesinin açılışı yapıldı

Muş Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi tarafından uygulanan ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ile İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen ‘Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Kullanma-Yok Etmeden Tüket Projesi’nin tanıtımı ve açılışı yapıldı.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından finanse edilerek Muş Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi tarafından uygulanan ‘Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Kullanma-Yok Etmeden Tüket Projesi’nin açılışı yapıldı. Muş Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Konferans Salonu’nda düzenlenen açılış programına Vali Vedat Büyükersoy, Belediye Başkanı Feyat Asya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, kurum amirleri ile çok sayıda davetli katıldı.

“RÜZGAR TÜRBİNİ İLE DE 10 KWH ENERJİ ÜRETİLECEKTİR”

Düzenlenen törenin açılış konuşmasını yapan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Ekrem Erliğ, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlar içerisinde bu tarz projeyi hayata geçiren ilk kurum olduklarını söyledi. Projenin enerji kaynakları açısından çok önem arz ettiğini kaydeden Erliğ, “605 bin lira bütçesi olan projemizin finansmanının yüzde 75’i DAKA yüzde 25’i ise İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından karşılanmaktadır. 70 Kwh gücünde olan rüzgar ve güneş türbinleri enerji üretimine başlamıştır.” Dedi. Okulun çatısına kurulan güneş panelleri ve rüzgar tribünü ile ilgili detaylı bilgiler veren Erliğ, “Okulun çatısına kurulan güneş panelleri ile 60 Kwh, Taşo Mezarlığının üst kısmına kurulan rüzgar türbini ile de 10 Kwh enerji üretilecektir” dedi.

“BU PROJEYE MUŞ ÖNCÜLÜK ETTİ”

‘Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Kullanma-Yok Etmeden Tüket Projesi’nin ilk defa Muş’ta yapıldığını ifade eden Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, Okul Müdürü Erliğ’in verdiği bilgilerin daha ötesinde bir enerji üretiminin söz konusu olduğunu açıkladı. Bu enerjiyi sonuna kadar kullanmakta yana olduklarını kaydeden Yaşar “Bu proje benim en çok beğendiğim projelerden biri idi. Bu proje benim favori projemdi. Enerji üretimi olarak küçük görünse de hizmet değeri ve örnek olma babında çok önemli ve değerli bir proje hayata geçirildi. Bölgemizi yenilenebilir enerji için çok değerli bir bölge ve bizde bu enerjiyi sonuna kadar kullanmakta kararlıyız.” şeklinde konuştu.

“ÖĞRENCİLERE ÖRNEK OLACAK BİR PROJE”

Muş Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi tarafından uygulanan projenin takdire şayan olduğunu kaydeden Muş Valisi Vedat Büyükersoy ise özellikle öğrencilerin proje ile eğitim alacağından dolayı mutlu olduğunu söyledi. Vatandaşlarında bu tesisleri kurarak enerjiden faydalanmasına vurgu yapan Vali Büyükersoy, ortaklaşa hayata geçirilen bir projenin Muş’a kazandırıldığı kaydetti. Vali Büyükersoy, “Yenilenebilir enerji herkesin çok iyi bildiği gibi gerçekten önemlidir. Muş’ta ilk kez rüzgâr gülü ve enerji panelleri ile enerji üretimi sağlanmıştır. Üretilen enerji çok büyük değil ama burada eğitim gören öğrencilere örnek olacak bir proje. Bu projenin girişimci vatandaşlarımıza da örnek olacak kanaatindeyim. Küçük çaplı işletmesi olan vatandaşlarımız da bu tür tesisleri kurarak kendi enerjilerini üretecekler. Dünyanın geleceği için yenilenebilir enerji kaynaklarından istifade etmeliyiz.” dedi. Konuşmaların ardından proje kapsamında kurulan enerji laboratuarı ile güneş panellerinin açılışı yapıldı. Daha sonra törene katılanlar Taşo Mezarlığı’nın üst kısmındaki Sanat Tepe de kurulan rüzgâr türbininin açılışına katıldılar.

CİHAN

Yorumlar