Muş'ta yanan toprak köylüleri korkutuyor

Muş merkeze bağlı Yelalan köyünde araziden çıkan alevler köy sakinlerini korkutuyor. Köylünün arazisini tehdit altına alan yangının bazen haftalarca devam ettiği belirtildi. Ateşin köy için tehdit oluşturmaya başladığını ifade eden...

Google Haberlere Abone ol
Muş'ta yanan toprak köylüleri korkutuyor

Muş merkeze bağlı Yelalan köyünde araziden çıkan alevler köy sakinlerini korkutuyor. Köylünün arazisini tehdit altına alan yangının bazen haftalarca devam ettiği belirtildi.

Ateşin köy için tehdit oluşturmaya başladığını ifade eden muhtarı Suphi Yaşlı, Muş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün kendileriyle ilgilenmediğini öne sürdü.

"TOPRAK CAYIR CAYIR YANIYOR"

Yangının nasıl oluştuğuna akıl erdiremediklerini kaydeden muhtar Yaşlı, şunları söyledi: "Şuan ateş çıkan yer köyün ortak arazisidir. Burası 2011 yılına kadar bataklık bir araziydi. Su ihtiyacı için köyün arazisine vurulan su sondajlarından dolayı daha önce bataklık olan bu arazinin suyu tamamen çekildi. Suyu çekilen arazide kediliğinden yangın oluşmaya başladı. Yetkililerden bu yangının nasıl oluştuğunu ve neden çıktığının sebebinin araştırmalarını istiyoruz. Geçen yıl, ben muhtar olmadan önce İl Tarım Müdürlüğüne bir müracaatımız oldu fakat sorunumuzla ilgilenen olmadı. Yetkililerden bu yangının sebebini araştırmalarını istiyoruz."

"SUYUN ÇEKİLMESİNDEN SONRA ÇATLAKLAR OLUŞTU"

Araziden suyun çekilmesinden sonra yerde çatlaklıkların oluşmaya başladığını ve daha sonra topraktan ateş çıkmaya başladığını ifade eden muhtar Yaşlı; “Bu çatlaklardan çıkan ateş doğalgaz mıdır nedir öğrenmek istiyoruz. Ateşin araziye yayılmaması için her gün müdahale ediyoruz. Eğer müdahale etmezsek bu yangın büyür ve araziye zarar verir. Ateşin büyümemesi için her gün ateşi söndürmeye çalışıyoruz. Ateşin nerede çıkacağı belli olmuyor. Bir saat öncesinde söndürdüğümüz ateş daha sonra başka bir yerde çıkabiliyor. Geçen yıl yine 15 gün yanmaya devam etmişti. İşte yine bir haftadır yanmaya başladı. Biz söndürdükçe o kendiliğinden yeniden yanmaya başlıyor." dedi.

"TOPRAĞIN YANMASI TEHLİKE OLUŞTURUYOR"

Ateşin çocuk ve hayvanları için tehdit oluşturmaya başladığını ifade eden köy sakinlerinden Emin Karasu ise; “Bundan sonra çocuk ve hayvanlarımız hep burada olacaklar. Çocuklar gelip burada top oynuyor. Buna bir çözüm bulunması için rica ediyoruz. Bu ateşin ne kadar yayılabileceğini de bilemediğimiz için bu ateş şu an bizim için büyük bir tehdit oluşturuyor’’ şeklinde konuştu.

Öte yandan otların tutuşması ile birlikte Gıyasettin Demir'e ait bir ev de yanma tehlikesi geçirdi.

CİHAN

Yorumlar