Muş’ta SSPE hastalarına evde bakım hizmeti başladı

Muş Devlet Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Özgür Ömer Yıldız, Subakut Sklerozan Panensefalit(SSPE) kızamık virüsüne yakalanan yatalak hastalara evde bakım hizmetleri daha etkin hale getireceklerini söyledi.Muş Devlet Hastanesi Yöneticisi Op. Dr....

Google Haberlere Abone ol
Muş’ta SSPE hastalarına evde bakım hizmeti başladı

Muş Devlet Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Özgür Ömer Yıldız, Subakut Sklerozan Panensefalit(SSPE) kızamık virüsüne yakalanan yatalak hastalara evde bakım hizmetleri daha etkin hale getireceklerini söyledi.

Muş Devlet Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Özgür Ömer Yıldız, SSPE kızamık virüsüne yakalanan hastaları evlerinde ziyaret etti. Muş il genelinde toplam 67 tane SSPE hastasının olduğunu ve bu hastaların ihtiyaçları durumunda kendilerine bilgi verilmesini isteyen Muş Devlet Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Özgür Ömer Yıldız, evde bakım hizmetlerine yönelik programlar yaparak gerekli hizmetlerin verileceğini söyledi. Kent merkezinde 6 yıl önce SSPE hastalığına yakalanan 13 yaşındaki Abdullah Yılmaz’ı kontrol eden Op. Dr. Yıldız, hem devlet hastanesi hem de diğer diğer kurumlarla el ele vererek gerekli tüm hizmetleri sunmaya hazır olduklarını kaydetti.

İhtiyacı olanların kesinlikle kendilerini bilgilendirmeleri gerektiğini kaydeden Yıldız, şunları söyledi: “Muş Devlet Hastanesi olarak tüm kronik ve yatağa bağlı hastalarımız için evde bakım hizmetlerini geliştirdik. Tüm bu hastalarımızın hepsine tespitlerimiz dahilinde ulaşıyoruz evde tedavilerini gerçekleştiriyoruz. Şuan yatan hastamız SSPE dediğimiz kızamığa bağlı bir beyin iltihabıdır. Muş genelinde daha önceki dönemlerde tespit ettiğimiz 67 tane SSPE hastamız vardı. Bunların içinde kaybettiğimiz hastalarımız oluyor, takipleri devam eden, il dışında devam eden hastalar oluyor. Bu hastalarımızla el birliğiyle hem biz Muş Devlet Hastanesi olarak hem de diğer kurumlar olarak el birliğiyle ciddi anlamda destek olmaya çalışıyoruz. Ben buradan tüm kronik hastalardan evde yatalak olan, bakıma muhtaç olan, ihtiyacı olan hastalara ve hasta yakınlarına şunu söylüyorum; biz Muş Devlet Hastanesi ve Muş Hastanesi yönetimi olarak elimizden gelen her türlü sağlık hizmetlerini sonuna kadar sunmaya hazırız. Bize başvurdukları andan itibaren her türlü kolaylığı sağlayacağız. Her türlü desteği sunacağız. Sadece bizim gelmemizi beklemesinler, eğer gerçekten ilimizde yardıma muhtaç insanlar varsa bize ulaşsınlar. Topyekûn diyorum, birlikte tüm bakıma ve yardıma muhtaç insanlarımıza yardımcı olacağız."

“24 SAAT KESİNTİSİZ HİZMET VERİYORUZ”

Evde bakım hizmetleri ile ilgili gazetecilerin sorularını cevaplayan Op. Dr. Yıldız, “Biz programlarımızı hazırladık; evde bakımda çalışan 1 doktorumuz, 1 evde bakım teknikeri, 2 hemşiremiz ve gerekli tıbbi cihaz ve donanımız mevcut olup 24 saat il içinde, mesai dışında da köylerimizde de hizmet sunmaktayız. Bu hizmetimiz daha etkin bir şekilde devam edecektir. Evde bakım hizmetinin öneminin farkındayız. Bu anlamda donanım ihtiyaçlarımızı artıracağız. Bundan sonraki hedefimiz sıkıntı yaşayan her hastaya anında yetişmek ve tedavilerini gerçekleştirebilmek.” şeklinde konuştu.

SSPE hastalarının sürekli takip edildiğini vurgulayan Yıldız, “Şu anda mevcut kayıtlı il genelinde 67'dir. Tabi bunlar takip sırasında çok değişiyor. SSPE kızamık virüsünün sinir köklerinde yerleşmesiyle daha sonra beyin iltihabıyla gelişmesiyle oluşan bir hastalık, her an SSPE oluşan bir hastasıyla karşılaşabiliyoruz ya da mevcut hastalarımızı kaybedebiliyoruz. O yüzden sürekli evde bakım hizmetlerimiz bunu takip ediyor. Biz de SSPE hastaları için ayrı bir program geliştireceğiz. Programımız şu; hem fizik tedavi uygulamaları hem de tıbbi tedavi ve bakım uygulamaları ile ilgili fizyoterapistlerimizle gerekli görüşmelerimizi yaptık. Gelip evlerde gerekli çalışmaları yapacaklardır. Belki geçmiş dönemlerde eksikliklerimiz olmuşsa da bundan sonra bire bir onlara ulaşma teminatını da buradan veriyorum.” diye konuştu.

SSPE hastalarının sadece rahat yaşaması için gerekli çalışmaların yapılmasını istediklerini belirten Bedensel Engelliler Derneği Muş Şube Başkanı Bedri Korkmaz, “Bu hastalığı devam eden daha önceden 60 hastamızın olduğunu ve çoğunu kaybedip 12 tanesinin kaldığını ve büyük sıkıntılar yaşadığını Devlet Hastanesi Başhekimi Özgür Bey'e anlattık. Sağ olsun, gelip tüm hastaların sorunları ile ilgileneceğini söyledi. Bunların en büyük sorunlarının gidiş geliş yapması ve maddi durumları olmadığı göz önündedir. Ondan dolayı yetkililerin el uzatıp yardım etmesi gerekiyor. 12 tanesi kalmış ve bunların yaşadığı sürece huzurlu bir ortamda yaşamalarını diliyoruz. Çünkü bunların yaşama durumları yok.” şeklinde konuştu.

SSPE hastası Abdullah Yılmaz’ın annesi Emine Yılmaz ise “6 sene önce öyle oldu. Bana git kaloriferli evde otur. Benim maddi durumum yok nasıl gidip oturacağım. Benim 6 tane çocuğum var, hangisine bakacağız. Kış geliyor hepimiz burada oturuyoruz. Ben sadece bir bakıcı parası alıyorum ve durumum yok.” ifadesini kullandı. CİHAN

Yorumlar