Muş’ta modern meyvecilik hizmeti başladı

Muş’ta, tarımsal danışmanlık hizmeti veren Tarlam Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri, modern meyveciliği başlattı.

Google Haberlere Abone ol
Muş’ta modern meyvecilik hizmeti başladı


Muş’ta, tarımsal danışmanlık hizmeti veren Tarlam Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri, modern meyveciliği başlattı. Merkeze bağlı Ziyaret köyünde Mehmet Rafik Varhan adlı çiftçiye ait arazide oluşturulan kiraz bahçesine ilk fidanlar dikildi. Fidan dikim törenine Vali Vedat Büyükersoy ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, danışmanlık firmasının yetkilileri ve çiftçiler katıldı. Burada bir konuşma yapan Tarlam Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Basın Danışmanı Ayhan Özyurt, Muş Ovası’nın, Türkiye’nin tarım alanlarının en önemli kısmına sahip olmasına rağmen tarımsal faaliyetlerin sürekli kısır döngü içerisinde devam ettiğini söyledi. Bundan dolayı firma olarak yeni arayışlar içerisine girdiklerini ifade eden Ayhan Özyurt, çiftçilerle beraber yeni iş olanaklarının oluşacağı, çiftçilere farklı gelir kaynağı olacak ve aynı zamanda bölgeyi ekonomik refaha kavuşturacak meyve bahçesi tesisleri kurmaya yöneldiklerini vurguladı. Kurulacak olan tesislerde insan iş gücü ihtiyaç duyulduğundan yeni iş alanları ile bölgede işsizliği azaltacak olan bu tür projeleri geniş alanlara yaymayı hedeflediklerini ifade eden Özyurt, kiraz projesinin Muş Ovası’nda ikinci meyve bahçesi olması nedeni ile büyük önem arz ettiğini dile getirdi.
“ÖZYURT, KİRAZ EKİMİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ”
Kiraz dikimiyle ilgili bilgi veren Ayhan Özyurt, özellikle tozlayıcı çeşide dikkat edilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu; “Kiraz fidanları ilkbaharda gözler uyanmadan önce dikim yapılmalıdır Kiraz yetiştiricilerinin bahçe kurarken dikkat edilmesi gereken en önemli konudur. Çoğu kiraz çeşidinde verimliliği etkileyen en önemli faktörlerden biri kendine uyuşmazlık yani kendi çiçek tozları ile döllenememedir. Bu durum bahçede esas çeşit ile uyuşan ve aynı zamanda çiçeklenen, bol miktarda ve canlı polen oluşturan, ekonomik değere sahip tozlayıcı çeşit kullanımını zorunlu kılmaktadır. Kendine verimli olmayan kiraz çeşitleri ile bahçe kurulması durumunda en az iki tozlayıcı çeşit kullanılması ve bunların bahçe içerisindeki oranlarının 1/8 olması önerilmektedir. Bunun yanında özellikle çiçeklenme döneminde bahçe içerinde en az 2 dekara 1 kovan olacak şekilde arı bulundurulması da meyve tutum oranını arttıracaktır. Ziraat Türk Kirazı unvanına sahiptir. Parlak, koyu kırmızı, sert, sulu, çok iri ve kalitelidir. Meyve çatlaması yapmaz. Tozlayıcıları ise, lambert, noble, jubilee, bigarrea, gaucherdir.”
“MUŞ HALKININ ZENGİN OLMASINI VE FAKİRLİK ÇEKMEMESİNİ İSTİYORUZ”
Vali Vedat Büyükersoy da, Muş Halkının zengin olmasını, fakirlik çekmemesini istediklerini söyledi. Zenginliğin herkesin sahip olduğu imkanı iyi değerlendirmesi ile ulaşabileceği bir hedef olduğunu dile getiren Büyükersoy şöyle konuştu; “Kimisi okul okumuştur devlet memurluğunu ya da fikri ürün üretecek bir alanı tercih edebilir. Ancak biz biliyoruz ki Muş Ovası, Türkiye’nin üçüncü büyük ovası. Bu ovanın daha verimli, halkına daha çok zenginlik verecek imkanlara sahip olduğunu biliyoruz. Bu yüzden Muş Ovası’nda, Karasu Islah Projesi, Alparslan 2 Barajı, arazi toplulaştırma gibi projelerimiz uygulamaya devam etmektedir. Bunlar yaklaşık 3-4 yıl içinde bitirilecek. Bitirildiğinde Muş Ovası’nın verimliliği büyük ölçüde artacak. Şu ana kadar özellikle ovanın taban suyu sıkıntısı vardı ve hala devam ediyor. Taban suyu problemi Alparslan 2 Barajı’nın su tutması, diğer yandan Karasu Islah Projesi’nin tamamlanması ile çözülmüş olacak. Bütün bunlar toprağımızın daha verimli hale gelmesi için yapılan önemli çalışmalardır. Ancak toprağımızın verimli hale gelmesi yalnız başına yeterli değil. Buraya ekonomik değeri olan ürünler dikmek lazım bunlar.”
Muş’ta ilk kez kiraz fidanın dikimini gerçekleştirdiklerini belirten Vali Büyükersoy; “İklim şartlarının ve toprağın yapısının bu kiraz bitkisi için kiraz ağacı için uygun olup olmadığını yapılan araştırmalar neticesinde buraya kiraz yetişebileceğine kanaatine varıldı. İnşallah önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bunlar çok güzel meyveler verecek. Biz de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımız eli ile ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşlarımıza fidan vermek için bütün imkanlarımızı seferber edeceğiz. Balık vermeyi değil balık tutmayı öğreteceğiz. Biz sadece vatandaşlarımızın ekonomik durumunun iyi olmasını istiyoruz. Çünkü cehalet ve fakirlik kötülüklerin anasıdır. Bunlardan korunmak istiyoruz.” Dedi.
“BİZLERİN LEHİNE OLAN BU KANUNU İYİ İNCELEMEMİZ LAZIM”
Çözüm süreciyle birlikte bölgede artık tarım ve hayvancılığın konuşulduğunu dile getiren Vali Büyükersoy şöyle konuştu; “Çünkü Allah’a şükür huzur var, bir birimize güveniyoruz. Bu ülkede 12 yıldır hukuk aleminde öyle bir değişiklikler yapıldı ki bu değişiklikler bugünlere getirdi. Şimdi birbirimize daha çok güveniyoruz, birbirimizi daha çok seviyoruz. 2002 yılında Olağanüstü Hal kalktı. 2002 yılında anayasaya göre devletin bir parçası olan hükümet ‘işkence ve kötü muameleye sıfır tolerans uygulayacağım’ dedi ve uyguladı. 2004 yılından itibaren terör ve terörle mücadeleden doğan zarları karşılama kanunu çıktı. 2007 yılında Kürtçe dershaneler açıldı. 2009 yılında TR 6 Kürtçe yayınına başladı. Temel hak ve hürriyetlerin geliştirilmesi amacıyla kanun çıkartıldı. Bizlerin lehine olan bu kanunu iyi incelememiz lazım.”
CİHAN

Yorumlar