Muş’ta ‘kanser’ standı kuruldu

Muş Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıkları, Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü ve Kanser Erken Teşhis ve Tarama Eğitim Merkezi (KETEM) ekipleri, kent merkezinde ‘kanser’ standı kurdu.

Google Haberlere Abone ol
Muş’ta ‘kanser’ standı kuruldu

Muş Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıkları, Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü ve Kanser Erken Teşhis ve Tarama Eğitim Merkezi (KETEM) ekipleri, kent merkezinde ‘kanser’ standı kurdu. Muş Devlet Hastanesi ve Valilik hizmet binası girişine Şube Müdürü Tekin Güler’in koordinatörlüğünde kurulan stantta vatandaşlara broşür ve çeşitli materyaller dağıtıldı.

Ülke genelinde yılda 170 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu belirten Şube Müdürü Tekin Güler, “Bilindiği gibi dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olan ve dünyada sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra yılda yaklaşık 7,5 milyon kişinin ölümüne sebep olan ve ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli problemidir.” dedi.
Kanserin önemli bir kısmının sigara ve obezite ile ilişkili olduğunu kaydeden Güler, şunları söyledi: “Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz ününe alırsak korunmanın önemi artmaktadır. Ülke genelinde yılda yaklaşık 170.000 kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmektedir. Bölge ya da şehirlerimiz arasında kanser sıklığı açısından anlamlı farklılıklar yoktur. Bununla beraber, ülkemizdeki kanserlerin önemli bir kısmı sigara ve obezite ile ilişkilidir."

Sigarayı bırakma konusunda denemelerde bulunduklarını ve tekrar başladıklarını söyleyen vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Şube Müdürü Güler, KETEM’de sigara bırakma polikliniğine başvurmalarını istedi. Güler, “Bu kişilere KETEM’in Sigara Bırakma Polikliniğine başvurmaları ve buradan tıbbi destek olmaları öğütlenmiştir. Kadınlara da özellikle önlenebilir kanserlerden meme ve rahim ağzı kanser başta olmak üzere erken teşhis için yine KETEM’e başvurmaları istenmiştir. Hareketli yaşamı özendirmek ve özellikle sigarayı bırakanların kilo ile ilgili sorunlarını azaltmak amacıyla stantlarda adımsayar cihazı dağıtımı yapılmıştır. Ayrıca vatandaşlara KETEM'de kanser hastalığı ile ilgili yapılacak bütün tetkik ve tedavilerin katkı payı dahil hepsinin ücretsiz olduğunu söyledik.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar