Muş’ta engeliler için engeller kaldırılıyor

Muş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü koordinasyonunda kurulan Erişebilirlik İl Komisyonu, ildeki kamu kurumlarında, belde ve belediyelere bağlı olan kaldırımlarda engellilerin ulaşabilirliğine uygun düzenlemeler için çalışmalarına başladı.

Google Haberlere Abone ol
Muş’ta engeliler için engeller kaldırılıyor

Muş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü koordinasyonunda kurulan Erişebilirlik İl Komisyonu, ildeki kamu kurumlarında, belde ve belediyelere bağlı olan kaldırımlarda engellilerin ulaşabilirliğine uygun düzenlemeler için çalışmalarına başladı.

Vali Yardımcısı Fatih Demir başkanlığında oluşturulan komisyon, ilk olarak Fen Lisesi’nde denetimlere başladı. Yapılan denetime; Vali Yardımcısı Fatih Demir, Muş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hamdullah Karasu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden inşaat mühendisi, Karayolları Şube Müdürlüğü'nden makine mühendisi, İl Özel İdaresi'nden peyzaj mimarı ve Muş Engelliler Derneği Başkanı Bedri Korkmaz katıldı.

Özellikle kamu kurum ve kuruluşlarında engellilerin rahat bir şekilde ulaşabilirliği için gerekli tüm kriterlerin göz önünde bulundurularak denetimlerin yapılacağını açıklayan Erişebilirlilik İl Komisyon Başkanı Vali Yardımcısı Fatih Demir, kriterleri yerlerine getirmeyenlere cezai işlemlerin yapılacağını söyledi. İlk olarak denetimlerin Fen Lisesi ve Kamu Hastaneler Birliği'nde başladığını kaydeden Vali Yardımcısı Demir, şunları söyledi: “Denetime geldiğimiz bu okulumuzda engelli öğrenci olmamasına rağmen merdivenlerin yanında engelli rampası ve asansörün olduğunu gördük. Kamu kurumlarında engelli olsun veya olmasın, 2015 yılına kadar tüm Türkiye’de olduğu gibi Muş’ta da bütün kamu kurum binalarının engellilere uygun şekilde olması gerekmektedir. 2015 yılına kadar bu çalışmaları yapmayan kurumlara yönelik cezai işlem uygulanacaktır. Binaların eski olması da mazeret değil. Teknoloji geliştiği için projelerle binaya uygun bir şekilde bu eksiklikler giderilebilir. En az iki katlı binalarda engellilerin rahat hareket edebilecekleri ortamların yapılması gerekmektedir. Bu konuda bizler de elimizden geleni yapacağız.”

“BU KURALLARA KESİNLİKLE UYULMASI GEREKİYOR”

Muş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hamdullah Karasu da 5378 Sayılı Engelli Kanunu'na göre, bütün kamu kurum ve kuruluşların, belediyelerin, belediyelere bağlı ve denetiminde olan kaldırımlar, oyun bahçeleri, parkların engellilerin ulaşılabilirliğine uygun olması gerektiğini ifade etti. Karasu, belirlenen kriterlere kesinlikle uyulması gerektiğini kaydetti. Denetimler esnasında gazetecilere açıklama yapan Karasu, “Bu uygunluğun olup olmadığı noktasında Aile ve Sosyal politikalar Bakanlığı; kurumların-kuruluşların, park ve bahçelerinin engellilerin ulaşılabilirliğine uygun olup olmadığı noktasında oluşan bir komisyon marifetiyle ilk denetimini, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Muş Fen Lisesi'nde gerçekleştirmiştir. Bu denetimler, yıl sonuna kadar bütün kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve açık alanlara yönelik olacaktır. Öncelikle görülen eksiklikler için ilgili kamu kuruluşuna makul bir süre verilecektir. Bu süre içerisinde gerekli düzenlemeler yapılmadığı taktirde, ilgili kamu kurumu, kuruluşu hakkında Muş Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından para cezası uygulanacaktır.” dedi.

“DÜZENLİ DENETİMLERİN YAPILMASI LAZIM”

Muş Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Bedri Korkmaz ise birçok kamu kurumunda engelliler için lavabolar olmasına rağmen temizlik malzemesi yeri olarak kullanıldığını gördüklerini ifade etti. Bedri Korkmaz, tespit edilen eksikliklerin kesinlikle giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Birçok kurumda engellilere yönelik eksikliklerin olduğunu sözlerine ekleyen Korkmaz, şöyle devam etti: “Bütün engellileri temsilen bu komisyonda bulunmaktayım. Engellilerin kamu kurumlarında sıkıntı yaşamaması için binaların engellilere uygun olup olmadığını denetleyerek onlara yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Birçok kamu kurumunda engelliler için lavabolar olmasına rağmen temizlik malzemesi yeri olarak kullanıldığını görüyoruz. Düzenli denetimlerin yapılmamasından dolayı geldiğimiz bu okulda da engelli lavabosu ve asansör olmasına rağmen her ikisinin de kapalı olduğunu gördük. Birçok kurumda engellilere yönelik eksiklikler bulunmaktadır. Bunların giderilmesi için denetim yaptığımız ve eksikliklerini tespit ettiğimiz kurumlara eksiklerin giderilmesi için süre verilecek. Bu süre zarfında onları gidermeleri aksi halde ceza verileceği konusunda uyarılarda bulunuyoruz.”



CİHAN

Yorumlar