Müslümanlar Türkiye için tek yürek oldu

FETÖ’nün darbe girişiminde bulunduğu 15 Temmuz’da, dünya ülkelerinin Müslüman dini liderleri ve ileri gelenleri, girişimin başarısız olması için el açıp dua etti

Google Haberlere Abone ol
Müslümanlar Türkiye için tek yürek oldu
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini gerçekleştirdiği 15 Temmuz’da dünya Müslümanları, bu girişimin başarısız olması amacıyla Türkiye için el açıp dua etti, iyi dileklerini sundu.

15 Temmuz gecesi savaş uçaklarının alçak uçuş yaparak sindirmeye çalıştığı, tankların üzerine yürüdüğü halka, okunan selalar manevi güç verdi.

Ddarbe girişimi sonrasında dünyada Müslümanlara ait kurum ve kuruluşlardan, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’i telefonla arayan ya da mesajla ulaşanlar geçmiş olsun dileklerinde bulunup destek verdi.

Bosna Hersek Reisul Uleması Hüseyin Efendi Kavazoviç, Başkan Görmez’e gönderdiği mesajda, o gecenin bir imtihan gecesi olduğunu belirterek, "Dost ve kardeş ülke Türkiye’deki gelişmeleri büyük bir endişe ile takip ettik, Allah’ın Türkiye’deki kardeşlerimize yardımcı olması için dualar ettik. Bosna Hersek Diyaneti olarak Türk halkının özgürlüğünü muhafaza etmesi ve demokrasi geleneğini sürdürmesi için Türkiye Cumhurbaşkanı'na, Türkiye hükümetine ve dostumuz Türk halkına tam bir destek verdiğimizi ifade etmek isterim. Siz sadece Türk halkının hürriyetini ve bağımsızlığını korumadınız, bütün İslam ümmetinin hürriyetini ve umudunu korudunuz. Türk devlet kurumlarının ve Diyanet’in bu imtihandan daha da güçlenerek çıkması için yüce Allah’a dua ediyorum.” ifadelerini kullandı.

"Yüce Allah’ın dünyanın dört bir yanındaki mazlumların umudu, destekçisi ve dostu olan Türkiye’yi selamete ulaştırması münasebetiyle zatıalinize ve kardeş ülke Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a en kalbi tebriklerimizi sunarız.” ifadesini kullanan Filistin Evkaf ve Din İşleri Bakan Vekili Hasan Yusuf es-Sayfi de şu mesajları verdi:

"Bizler biliyoruz ki, bu sapkın güruhun böyle bir teşebbüse yeltenmesinin muharrik sebebi, Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm mazlum halkları ve özellikle Filistin halkını destekleyen duruşudur. Filistin meselesiyle ilgili yaşanan bütün süreçlerde Filistin halkını destekleyen insani ve siyasi duruşunuzu ve bütün şartlar altındaki desteğinizi unutmuyoruz ve asla da unutmayacağız.”

Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Ternava da "değerli kardeşim" diye hitap ettiği Mehmet Görmez’e Türkiye’nin istikrarsızlığa düşmesinin kendileri için de kabul edilemez bir durum olduğunu kaydetti.

Tür halkına ve yöneticilere desteklerini ifade eden Ternava, "Hükümetiyle ve halkıyla Türkiye bizim hem dostumuz hem destekçimiz hem de müttefikimizdir. Bu nedenle Türkiye’nin daha istikrarlı, daha güçlü ve daha demokratik bir ülke olmasını canı gönülden temenni ederiz. Rabbimden Türkiye’de bu tür olayların bir kez daha yaşanmamasını niyaz ederim. Allah Türkiye’yi korusun." ifadeleriyle desteğini bildirdi.

- "Cenabı Allah Türkiye Cumhuriyeti devletini ilelebet payidar etsin"

Makedonya İslam Birliği Başkanı Süleyman Recebi de her zaman Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, hükümetin ve Türk milletinin anında olduklarını ifade ederek, "Halkın iradesini tanklarla ayaklar altına alacaklarını zannedenler büyük bir hüsran içindedirler. Dileğimiz odur ki, bu olaya karışan herkesin yasalar çerçevesinde en şiddetli bir şekilde cezalandırılmasıdır. Olaylarda şehit edilen emniyet güçleri ve sivil vatandaşlara Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar, başta en yüksek devlet erkanı olmak üzere kahraman Türk halkına başsağlığı diliyorum. Cenabı Allah Türkiye Cumhuriyeti devletini ilelebet payidar etsin. Türkiye’nin birlik ve beraberliğine kasteden bütün şer odaklarını kahru perişan eylesin.” şeklinde dua etti.

- Suriye’den destek

Suriye İslam Konseyi Başkanı Üsame Er-Rıfai ise Türk adaletinin, dünyaya bu girişimin gerçek yüzünü göstereceğini belirterek, "Yüce Allah batılın mağlup olmasını hakkın ise galip gelmesini takdir etmiştir. Suriye İslam Konseyi olarak, Türk hükümetini, halkını ve müesseselerini tebrik ederken Türkiye’yi ve tüm İslam beldelerini kötülerin şerrinden ve zalimlerin tuzaklarından korumasını ve bu tuzakları kuranların kendi tuzaklarında helak olmalarını Yüce Rabbimizden niyaz ederiz.” şeklinde dua etti.

Iraklı Alimler ve İmamlar Derneği Başkanı Said El-Lafi ise "Aziz memleketinize ve seçilmiş liderlerine karşı yapılan darbe girişimi haberlerini duyunca tüm halkımızın, yurt içindeki ve yurt dışındaki Arap ve Müslüman kardeşlerinizin gözlerine gece boyunca uyku girmedi. Derneğimiz adına ve Türkiye’deki tüm Irak toplumu adına darbe girişimi karşısında ortaya koyduğunuz başarıdan dolayı büyük Türk milletini ve liderlerini tebrik ediyoruz. Allah, Türkiye’yi ve bütün İslam ülkelerini korusun.” mesajını Başkan Görmez ile paylaştı.

Karadağ İslam Birliği Başkanı Rifat Fejzic de Türkiye’nin sadece Türk vatandaşları için değil, bütün İslam ümmeti için önemli bir ülke olduğunu vurgulayarak, yaşanan olayların sonunda Allah’ın büyük bir lütfu ve yardımı olduğuna inandığını bildirdi. Feizic, Müslümanların Türk devletine ve halkına bundan sonra daha da çok dua edeceğini belirterek, "Türk halkı ne kadar büyük bir halk olduğunu 15 Temmuz akşamı göstermiştir.” ifadesine mesajında yer verdi.
Hindistan İslam Fıkıh Akademisi Yönetim Kurulu adına Emin el-Usmani ise "Allah’ın muhafazası ve yardımıyla düşmanlarının parçalamasından ve uluslararası güçlerin kurduğu oyunlara gelmekten kurtulan Türk halkını tebrik ediyoruz. Hindistan alimleri olarak bizler düşmanın mağlup olması ve kahraman Türk halkının zaferi münasebetiyle hissettiğimiz sevinci ve mutluluğu ifade etmek isteriz.” görüşünü paylaştı.

- Somali’den destek

Mogadişu Üniversitesi Rektörü Ali Şeyh Ahmed ise Somali Mogadişu Üniversitesi adına, darbe girişimini kınayarak, "Bizler, Türkiye’nin anayasal düzenini ortadan kaldırmak amacıyla harekete geçen şer güçlerinin mağlup olduğunu öğrenmekten büyük bir memnuniyet duyduk. Günümüz modern dünyasında Türkiye’nin gözle görünür, tarihi gelişim ve ilerleyişini durdurmaya yönelik olan bu alçakça eylem asla kabul edilemez.” ifadelerini kullandı.

Tanzanya Müslüman Alimler Kurulu Başkanı Süleyman Imran Kilimili de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Türk halkını, "bir grup hain tarafından vatanlarına karşı düzenlenen komplosunu boşa çıkaran cesur ve dik duruşu vesilesiyle kutladıklarını" kaydetti. Kilimli, "Sayın Cumhurbaşkanı tüm dünyayı şaşırtacak derecede sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda başarılara imza atmıştır. Buna rağmen bu alçak hainler Türkiye’yi bir uçuruma sevk etmeye kalkmıştır. Allah’tan Sayın Cumhurbaşkanına ve Türk halkına refah, daimi huzur ve kalkınma ihsan etmesini niyaz ederiz.” şeklinde dua etti.
Arjantin İslam Merkezi Başkanı Anibal Beşir Bakir de şu mesajla destek verdi:

"Ümmetin bütün fertleri gibi Arjantin’de yaşayan Müslümanlar ve özellikle Arjantin İslam Merkezi olarak gözlerimizi de kalplerimizi de sevgili Türkiye’ye doğru çevirdik; büyük bir dikkatle bu şer girişimini takip ettik. Halkıyla ve hükümetiyle Türkiye’yi muhafaza etmesi için Allah’a dua ve niyazda bulunduk. Arjantin İslam Merkezi ve Müslümanları olarak halkın iradesine dayalı seçilmiş hükümete karşı bir avuç uşak tarafından gerçekleştirilen bu başarısız darbe girişimini kınıyor, Türk halkının, ordusunun ve bütün partilerin demokrasi ve meşruiyet için adeta bir dönüm noktası olan duruşunu takdirle karşılıyoruz."

Diyanet İşleri Başkanı Görmez’e mesaj gönderenler ve mesajları şu şekilde:

Fildişi Sahili'nden Şeyh Abdülaziz Sarba:
"Ülkenizin yaşadığı darbe girişimine dair haberleri medyada görünce gönülden yaralandım. Barışçıl ve dost olarak bilinen Türk halkı, inançsız ve kanun tanımaz insanlar tarafından yapılan böylesi bir barbarlığı hak etmiyor. Bu üzüntülü durumda, bu haksız başkaldırının kurbanlarına Allah’tan rahmet diliyor, ailelerine taziyelerimi iletiyor, ayrıca hastanelerde yatan çok sayıdaki yaralılara da acil şifalar diliyorum. Allah’ın izniyle Türkiye güçlü bir millet olup karanlık eller tarafından organize edilen tüm bu olaylara rağmen yine dimdik ayakta kalacaktır."

Laos İslam Merkezi Başkanı Somboune Khan:
"Türkiye’de meydana gelen olayları haberlerden takip ettim. Darbe girişimi ülkeyi salladı. Pek çok insan hayatını kaybetti ve yaralandı. Ancak Allah lütfu keremiyle bu girişimi başarısızlığa uğrattı ve şu anda son buldu. İçinde bulunduğu bu durumdan kurtarması için ve daha fazla hayat kaybının olmaması için Yüce Allah’a halisane dua ediyorum."

Latin Amerika Müslüman Gençler Forumu Brezilya Şubesi Müdürü Ali Muhammed Abduni:
"Latin Amerika Müslüman Gençler Forumu Brezilya Şubesi olarak demokratik düzenine kasteden darbe girişimini engellemesi münasebetiyle kardeş Türkiye halkını kutlar, yüce halkına ve başta Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere seçimle işbaşına gelmiş yönetimine, emniyet güçlerine, sadık ordusuna tebriklerimizi sunarız. Bizler dünyanın dört bir tarafında İslam’a ve Müslümanlara siper olan o hikmetli duruşu sebebiyle kardeş ülke Türkiye’ye çok sayıda komplonun kurulduğunun idraki içindeyiz. Türkiye’nin idarecilerini, halkını ve tüm İslam ümmetini her türlü kötülükten muhafaza etmesini ve yeryüzündeki mazlumları müdafaa eden sağlam bir kale olarak baki kalmasını Yüce Allah’tan niyaz ederiz."

Amerika Bektasi Ruhani Lideri Dr. Eliton Pashaj:
"Türkiye devletinin Anayasal düzenine, demokrasisine ve cumhuriyetine karşı başlatılan ve başta emniyet mensupları olmak üzere halkın kutlu duruşu, tepkisiyle kısa zamanda bastırılan hain darbe teşebbüsünü ve kalkışmayı tekkemiz adına şiddetle kınıyorum. 

Şehit olan kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralanan kardeşlerimize Allah’tan acil şifalar diliyorum. Her durumda Türk halkının ve devletinin yanında olduğumuzu bildiriyor, acılarını paylaşıyor ve saygılarımı sunuyorum."

Bulgaristan Başmüftüsü Dr. Mustafa Hacı:
"Komşu, dindar ve kardeş Türkiye Cumhuriyeti’nde 15 Temmuz 2016 tarihinde hem Türkiye’nin hem de komşu ve bölge ülkelerinin varlık ve güvenliğini tehdit eden antidemokratik ve gayri insani bir darbe girişiminde bulunularak demokratik yollarla seçilmiş Cumhurbaşkanı, Millet Meclisi ve hükümet başta olmak üzere bütün yönetimi, Türkiye’yi yıkma ve yok etmek gayreti içerisine girilmiştir. Büyük Türk milleti ve önderlerinin gayretleri ve aklıselim sahibi kurum ve kuruluş mensuplarının mücadeleleriyle bu dehşet verici teşebbüsün önüne geçilmiştir. Bütün bu olayları dünya Müslümanları gibi, Bulgaristan Müslümanları da yakinen izlemiş bulunmaktadır. Bu olanlar bizleri de derinden üzmüş, geceler boyu dua ve niyazlarımızla Rabbimize yönelmemize sebep olmuştur. Zira sizin derdiniz bizim derdimizdir."

Yorumlar