Müslüman alim Şeyh Ömer Abdurrahman ABD hapishanesinde öldü

ABD'de cezaevinde tutulurken rahatsızlanan Mısır Cemaat-i İslamiyye'nin manevi lideri Şeyh Ömer Abdurrahman vefat etti. Şeyh Abdurrahman'ın kalan cezası için Mısır'a nakledilmesi bekleniyordu. Ancak ailesi, nakil işlemini gerçleştiremeden kara haberi aldı.

Google Haberlere Abone ol
Müslüman alim Şeyh Ömer Abdurrahman ABD hapishanesinde öldü

Sonhaberler | Haber Merkezi

Mısır'daki Cemaat-i İslamiye'nin kurucusu ve manevi lideri Şeyh Ömer Abdurrahman, 1995 yılından bu yana mahpus tutulduğu Amerikan hapishanelerinde gördüğü işkencelerden sonra bugün 79 yaşında hayatını kaybetti. Şeyh Abdurrahman, ABD'de bazı saldırılardan sorumlu tutularak yıllardır cezaevlerinde tutuluyordu. Abdurrahman, ara ara hapishanede yaşadığı baskı ve işkencelerle gündeme gelmişti. 

Abdurrahman'ın ailesi, babalarının kalan cezasını Mısır'da tamamlaması için, CIA'nın yönlendirmesiyle girişimlerde başlamıştı. Abdurrahman'ın oğlu Halid, "ABD istihbaratı dün ailemizle iletişime geçti. Babamın sağlık durumu nedeniyle Mısır'a iadesini talep etmemiz için ABD'nin Kahire Büyükelçiliğine başvuruda bulunmamızı istediler." demişti. ABD'nin Kahire Büyükelçiliğiyle iletişime geçmeyi planladıklarını ifade eden Halid, Abdurrahman'ın kalan hapis cezasını ülkesinde geçirmesi konusunda Mısır yönetiminin takınacağı tavrı öğrenmek için yetkililerle görüşmeler yaptıklarını aktarmıştı. Ancak girişimler henüz sonuçlanmadan Abdurrahman'ın ölüm haberi geldi. 

Abdurrahman, ABD'nin New York kentindeki Dünya Ticaret Merkezi'ne 1993'te düzenlenen saldırının ve bazı bombalama eylemlerinin sorumlusu olduğu iddiasıyla ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

ŞEYH ÖMER ABDURRAHMAN KİMDİR?

1938 Mısır doğumlu olan Abdurrahman küçükken geçirdiği bir hastalık yüzünden gözleri ama oldu. Abdurrahman el Ezher de öğrenim gördü ve bu üniversiteden profesörlük ünvanı aldı.

bdurrahman 1969'da Cemal Abdülnasır için kullandığı Firavun benzetmesi yüzünden tutuklandı.

Ancak 71'de dönemin Cumhurbaşkanı Enver Sedat'ın emri üzerine serbest bırakıldı.

1971-78 yılları arasında Suudi Arabistan'ın çeşitli üniversitelerinde ders veren Ömer Abdurrahman, Kahire'ye döndükten sonra camilerde vaaz vermeye başladı.

Ekim 1981'de Enver Sedat suikasti sanıklarının kendisinden fetva aldıklarını iddia etmeleriyle tutuklanan ancak daha sonra Fayyum şehrinde zorunlu ikamete tabi tutulan Abdurrahman, 1990 yılında Suudi Arabistan'a gitmek üzere Mısır'dan ayrıldı.

Fakat bu ülkenin kendisini kabul etmemesi üzerine Sudan'a, ardından da turist vizesiyle ABD'ye geçti.

ABD'de bulunduğu sürede 5 turist merkezine yapılan saldırıdan sorumlu tutuldu ve tutuklanarak cezaevine konuldu.

1995'de müebbet hapis cezası verilen Ömer Abdurrahman vefat ettiği güne kadar cezaevinde tutuldu..

Zaman zaman ABD'nin işkencelerine maruz kaldığı için gündeme gelen Ömer Abdurrahman bununla ilgili bir mektup yazıp ümmete durumundan haber vermişti.

Yorumlar