Muşlu öğrenciler, doğal ve tarihi mekanları gezdi

Muş Valiliği koordinasyonunda Kalkınma Bakanlığı destekli Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Doğamızı Geziyoruz, Tarihimizi Tanıyoruz’ projesi ile daha önce 10 okuldan tespit...

Google Haberlere Abone ol
Muşlu öğrenciler, doğal ve tarihi mekanları gezdi

Muş Valiliği koordinasyonunda Kalkınma Bakanlığı destekli Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Doğamızı Geziyoruz, Tarihimizi Tanıyoruz’ projesi ile daha önce 10 okuldan tespit edilen 140 öğrenci gezi etkinliklerine götürüldü.

Muş valiliği koordinasyonunda Kalkınma Bakanlığının SODES kapsamında finanse ettiği ve Muş Milli Eğitim Müdürlüğünün yürüttüğü projelerden olan “Doğamızı Geziyoruz, Tarihimizi Tanıyoruz” projesi dâhilinde Muş Merkez, Varto, Bulanık, Malazgirt ilçeleri ile Bitlis, Ahlat, Adilcevaz, Muradiye, Van, Gevaş ve Tatvan gezileri yapıldı.

Proje ile ilgili detaylı bilgiler veren Proje koordinatörü Necmi Bulakçıbaşı, 2013 yılının Ağustos ayında start alan projeyle il merkeze bağlı 10 ortaokulda toplam 140 öğrenciye seçilen 10 izci lideri öğretmen tarafından izcilik kurslarının verildiğini belirtti.

Kursun sonunda öğrenciler önce Muş Merkezdeki tarihi camiiler, hanlar ve türbeler, Varto’da Hamurpet Gölleri, Bulanık’ta Mollakent’te Tarihi Camii, medrese ve mezarlık, Esenlik’te tarihi camii, Malazgirt’te Malazgirt zafer anıtı, Malazgirt kalesinin gezdirildiğini ifade eden Bulakçıbaşı, gezilerin 2. aşamasında Bitlis, Ahlat, Adilcevaz, Muradiye, Van, Gevaş ve Tatvan’daki tarihi ve doğal yerler gezdirildiğini söyledi.

Proje kapsamında yapılan faaliyetlerle ilgili detaylı bir açıklama yapan Proje Koordinatörü Necmi Bulakçıbaşı, şunları söyledi: "Muş, Van ve Bitlis şehirleri, doğal göllerin, sönmüş volkanların ve şelaleler gibi doğal varlıkların bulunduğu yerler olmalarının yanında, Urartulardan başlayarak tarihte büyük rol oynamış Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi önemli medeniyetlerin yerleşim merkezi olmuştur. Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalan ünlü eserleri ile Muş; Anadolunun bir İslam yurdu olmasını sağlayan Malazgirt ve Selçuklu eserleri ile ünlü olan Bulanık ;"Kubbetü'l İslam" diye adlandırılan Selçuklu ve Beylikler mimarisinin zengin örnekleri ile dolu Ahlat; Kalesi ve Camii ile ünlü Adilcevaz; Urartuların başkenti Van'daki Van kalesi,Akdamar kilisesi;Selçuklu ve Osmanlı eserlerinin yoğun bulunduğu bir açık hava müzesi olan Bitlis, ülkemizde Tarihi ve Doğal harikaları ile herkes tarafından gezilip görülmesi gereken en önemli yerlerdir."

"BİRÇOK ÖĞRENCİ TARİHİ ESERLERİ TANIMADAN MEZUN OLUYOR"

Amaçlarının öğrencilere doğa ve tarih bilinci aşılamak olduğunu kaydeden Bulakçıbaşı, "Öğrencilerimiz bölgenin, doğal varlıklarını ve tarihi eserlerini tanıyamadan okullarından mezun olmaktadırlar. Ne yazık ki yetişkin kuşaklarımız bile ilimizdeki ve çevresindeki pek çok tarihi eseri ve doğa harikalarını göremediği gibi bunların varlığından ve milletimiz için ne ifade ettiğinden bile haberdar değildirler. Bu proje ile hedefimiz, yetişkinliğe adım atan çocuklarımızın ilköğretim çağından itibaren bu doğa ve tarih bilincine ulaşmalarını sağlamaktı." dedi.

CİHAN

Yorumlar