Musa Çitil'in yargılanmasına devam edildi

Mardin Derik'te, 1993-1994 yılları arasında 13 kişinin öldürülmesi olayıyla ilgili yargılanan Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil'in yargılanmasına, Çorum'da devam edildi.

Google Haberlere Abone ol
Musa Çitil'in yargılanmasına devam edildi

Mardin Derik'te, 1993-1994 yılları arasında 13 kişinin öldürülmesi olayıyla ilgili yargılanan Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil'in yargılanmasına, Çorum'da devam edildi. Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında, sanık Musa Çitil'in yanı sıra müştekiler ve taraf avukatları katıldı.

Ağır Ceza Başkanı Süreyya Saygın, müşteki avukatlarına söz verdi. İlk olarak konuşan avukat Erdal Kuzu, duruşmaların kayıt altına alınması talebinde bulundu. Mahkeme Başkanı Saygın ise teknik olarak bunun mümkün olmadığını ifade etti. Avukat Kuzu, tanıkların ifadelerinin yeterli ölçüde alınmadığını belirtti. 800 kilometre yol geldiklerini dile getiren Kuzu, ''Bu dava yeteri kadar değer verilmiyor. Biz bu davanın daha ciddiye alınmasını istiyoruz.'' diye konuştu.

Yine müşteki avukatlarından Ahmet Arıkan ise sanık Çitil'in tutuklanması talebinde bulundu. Arıkan, ''Türkiye'de, devlet zihniyetinin işlediği suçlarda, mahkeme suçluları koruyor ve aklıyor. Türkiye'de son 1 ay içerisinde 2 çocuğun ölümüyle tüm ülke sarsıldı. Kuzeyi, güneyi, doğusu ve batısıyla hep birlikte sarsıldık. Sarsılması da gerekiyor. Bu davada da 13 cinayet var. Bunlara da sarsılmamız gerekiyor.'' dedi.

Çitil'in avukatı Yurdakan Yıldız ise 19-20 yıl önce Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde görülen bir davanın, yeni tanıkların bulunmasının ardından yeniden açıldığını dile getirerek, Türkiye'nin 20 yıl önce de bir aşiret devleti değil hukuk devleti olduğunu kaydetti. Bazı tanıkların davaya kendilerinden daha çok hakim olduğunu aktaran Yıldız, ''Bu insanlara dava öğretiliyor. Bilmesine gerek yok, anlatılıyor ve öğretiliyor. Yeni tanıklar bulunarak bu dava yeniden açıldı. Yeni tanıklar bulundu ama yeni ve somut hiçbir kanıt, delil yok. Sadece tanık ifadelerine dayanarak, dosya içeriğine uygun tanıklık yapanların beyanları ile dava görülüyor. Bu saatten sonra tanıklar objektif olamaz. Tanıkların bilgi sahibi olmasına gerek yok, oralarda yaşaması yetiyor. Dava anlatılıyor ve yeni tanıklar ortaya çıkartılıyor." şeklinde konuştu.

Görüşlerin alınmasının ardından karar için duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, gelecek duruşmadan itibaren tüm duruşmaların kayıt altına alınmasına karar verirken, müştekilerin diğer talepleri reddedildi.



CİHAN

Yorumlar