Musa Çitil Davası'nda yeni gelişme

Mardin Derik'te 1993-1994 yılları arasında 13 kişinin öldürülmesi olayıyla ilgili yargılanan Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil'in yargılanmasına Çorum'da devam edildi.

Google Haberlere Abone ol
Musa Çitil Davası'nda yeni gelişme

Mardin Derik'te 1993-1994 yılları arasında 13 kişinin öldürülmesi olayıyla ilgili yargılanan Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil'in yargılanmasına Çorum'da devam edildi. 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına Musa Çitil'in yanı sıra müştekilerin avukatları hazır bulundu.

Davaya tanık olarak katılan İbrahim Gödek (44), o yıllarda işkence gördüğünü iddia etti. Yüzbaşı Musa, olan birinin kendisine silah çektiğini savunan Gödek ''Biz 4 kişi Mersin'den Mardin'e gidiyorduk. O zamanlar her yerde çevirme vardı. Biz 4 defa çevirdiler ama herhangi bir işlem yapmadılar. Mardin, Köseli köyünden geçiyorduk jandarma tarafından etrafımız çevrildi ve durdurulduk. Araç arandı üzerimizi de aradılar aşağıladılar bizi. Orada çok sayıda askeri araç bulunuyordu. Yüzbaşı Musa diye biri başıma silah dayadı. Bana sen teröristsin dedi. Sonra beni bir askeri alana götürüp kömürlüğe kapattılar. 6 gün boyunca aç susuz bıraktılar. Sadece ekmek verdiler oda köpeklere verilen ekmeklerdi. Sadece oda değil elektrik verdiler, çıplak halde soğuk su döktüler.'' dedi. Ancak şahsın bazı söylemlerindeki, tutarsızlıkları nedeniyle Çitil şahsa bazı sorular yöneltti. Aradan geçen o kadar zamana karşın herhangi bir dava açılıp açılmadığı soruldu. Gödek bu sorulara ise o zamanlar mahkemelerin de JİTEM ile aynı kategoride olduğunu savundu.

ESKİ KORUCU BAŞINDAN İTİRAF MEKTUBU İDDİASI

Öte yandan mahkemeye sunulan bir mektupta 1993-94 yılları arasında yapıldığı iddia edilen faili meçhul cinayetleri itiraf eden mektubun kendilerine ulaştığını söyleyen müşteki avukatlarından ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şube ve avukat Erdal Kuzu ''Bu mektup göstermiştirki, bu cinayetleri JİTEM adı altında bir suç örgütü tarafından işlemiştir. Bu cinayetlerin aydınlatılması için hukuk mücadelesi veriyoruz. Bu cinayetlerin tek faili Musa Çitil değildir. Oda bu örgütün içerisindedir. ''diye konuştu.
Çitil'in görevinden alınması ve tutuklu yargılanması talebinde bulunan müşteki avukatları mahkeme bunu reddedince, yurt dışına çıkışının engellenmesi talebinde bulundu. Durumu değerlendiren mahkeme heyeti talepleri reddetti.

ŞAHSIM VE TSK SUÇ ÖRGÜTÜ GİBİ GÖSTERİLMEK İSTENİYOR

Musa Çitil, hakkında yapılan suçlamaları reddederek, şahsını ve TSK'nın suç örgütü gibi gösterilmek istediğini söyledi. Yapılan suçlamalarının somut bir delili olmadığını ifade eden Çitil ''Müşteki avukatlarının yaptığı suçlamaların hiç bir delili yoktur. Bu olaylardan sonra oralardan sağ olsunlar beni arıyorlar. Davaya katılmak istiyorlar ancak üzerlerindeki baskı nedeniyle katılamıyorlar. ''dedi.
Çitil hakkındaki diğer suçlamalara da yazılı olarak cevap vereceğini kaydetti. Eksiklerin tamamlanması ve iddia edilen mektubun aslının mahkeme heyetine verilmesine karar verilirken duruşma 14 Nisan tarihine erteledi.

'KÜRDİSTAN' KELİMESİNİ KULLANDI

Mahkeme çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulunan müşteki avukatlarından ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şube ve avukat Erdal Kuzu, Kürtler'in yaşadığı coğrafyada Kürdistan'da insanlık suçu işlendiğini iddia etti. Suçların ortaya çıktığını söyleyen Kuzu ''Bu suçları yargılayacak objektif yargılayacak mahkemeler bulunmamaktadır. 13 cinayetten sorumlu Tuğgeneral hala görevinin başındadır. Deliller karartılıyor. 1993-96 yıllarında JİTEM adı altında yapılan cinayetlerin ortaya çıkartılması için mecliste komisyon kurulması gerekmektedir.'' dedi.

Kendilerine mektup geldiğini belirten Kuzu, Çitil'in örgütsel bir yapı içerisinde cinayetler işlediğini iddia etti. Davaya katılan ve iddia edilen mektubu değerlendiren Mustafa Ay, mektubun bir korucu başının kardeşinden geldiğini düşündüğünü söyledi. Ay, ''Çünkü onlar kardeşiyle beraber çalıştığı zaman, Musa Çitille beraber çalıştığını biliyoruz. O dediğimiz kişi abisinin oğlunu vurduğu için şuanda ceza evinde adam resmen abisini tehdit ediyor mektubun içerisinde ve Salı gününe kadar birşey yapamazsa çıkıp herşeyi anlatırım diyor. '' ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar