MÜMSAD: Margarin ve hazır çorbalarla ilgili tüketiciyi yanıltılıyor

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD), gıdadaki bilgi kirliliğini önüne geçmek için başlattığı ‘Gıdada bilgi kirliliğine son’ toplantılarının ikincisini Adana’da düzenledi. Dernek, etkinliklerle ‘gıda’ konusunda...

Google Haberlere Abone ol
MÜMSAD: Margarin ve hazır çorbalarla ilgili tüketiciyi yanıltılıyor

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD), gıdadaki bilgi kirliliğini önüne geçmek için başlattığı ‘Gıdada bilgi kirliliğine son’ toplantılarının ikincisini Adana’da düzenledi. Dernek, etkinliklerle ‘gıda’ konusunda artan spekülasyonlara bilimsel ve akademik verilerle ışık tutmayı amaçlıyor. Mutfak ürünleri, bitkisel çaylar ve margarin sektörünün temsilcileri olan sanayicileri bir çatı altında toplayan MÜMSAD, kamuoyunda oluşturulan ‘yemek stresine’ dikkat çekti.

Hilton Oteli’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan MÜMSAD Başkanı Metin Yurdagül, uzman olmayan kişilerin negatif söylemlerinin hızlıca yayıldığını ve vatandaşların kime inanacağını artık bilemediğini söyledi. Yurdagül, “Son dönemde yemek trendleri, bunlar hakkında yazılan yazılar, medyada uzman olan, olmayan kişilerin paylaştığı görüşlerle ‘nasıl beslenmeliyiz’ sorusunun cevabını arar olduk. Ancak doğru cevabı ararken birbiriyle çelişen bilgiler bulmak işten bile değil. Kiminin iyi dediğine bir diğeri kötü diyor. Yanlış ve çelişkili bilgiler neticesinde tüketicide ‘yemek yeme stresi’ oluşuyor.” dedi.

Margarin konusunda artan tartışmaların tüketiciyi yanılttığını savunan Yurdagül, en çok tartışması yapılan gıdalardan birisin margarin olduğuna dikkat çekti. Margarinin trans yağ ve doymuş yağ içerdiği, katı olduğu için vücutta donduğu, böylece damarları tıkadığına dair bilgilere medyada bolca karşılaşıldığını hatırlatan Yurdagül, “Oysa 145 yıllık bir geçmişi olan margarin hem bitkisel kökenli hem de sadece doymuş yağdan oluşmayan üründür. Doymuş yağ kase margarinlerde yüzde 14-17 arasındadır. Öte yandan bilinenlerin aksine tüm likit yağlar yüzde 7-17 arasında doymuş yağ içerir. Örneğin doymuş yağ içeriği olarak karşılaştırdığımızda zeytinyağında da kase margarinler gibi yüzde 15-17 arasında doymuş yağ bulunur. Trans yağ da yanlış anlatılan bir diğer konu. Margarinde gelinen noktada değişen teknolojilerle yüzde 1’in altında trans yağ bulunur ki artık buna ‘modern margarin’ denilmektedir.” diye konuştu.

Trans yağ oranının AB’de standart olmadığını ve ülkelere göre yüzde 2-4 arasında değiştiğine işaret eden Yurdagül, bu konunun Amerika’da bile yeni gündeme geldiğini anlattı. Yurdagül, şöyle devam etti: “Ayrıca trans yağ, geviş getiren hayvanların süt yağlarında da bulunur. Yani hayvansal içerikli yağlarda doğadan gelen bir trans yağ içeriği vardır. Türkiye’de üretilen margarinler yüzde 100 bitkisel bazlı olduğundan ne trans yağ, ne de kolesterol içerir. Ayrıca kase margarinlerin yağ içeriği yüzde 60, paketlerin ise yüzde 70’dir. Bu nedenle aynı miktar margarin sıvı yağlara göre yüzde 30-40 daha az enerji verir.”

'HAZIR ÇORBADAKİ BİLGİ KİRLİLİĞİ'

Bilgi kirliliğine en fazla maruz kalan paketli gıdalardan birinin de hazır çorbalar olduğunu bildiren MÜMSAD Başkanı Metin Yurdagül, mevsiminde toplanan ve özenle seçilen sebze ve baharatların yüzyıllardır uygulanan, tamamıyla doğal bir koruma yöntemiyle kurutma işlemine tabi tutulduğunu açıkladı. Çorba için malzemeler seçildikten ve yıkandıktan sonra ısı yardımıyla suyunun alındığı ve kurutma işleminin yüksek kalite standartlarına uygun olarak yapıldığını vurgulayan Yurdagül, “Suyu alınan malzemeler daha sonra küçük parçalar halinde doğranır ve öğütülerek toz haline getirilir, en iyi tariflere uygun olarak karıştırılarak farklı çorbalar hazırlanır ve el değmeden paketlenir. Hazır çorbalar, içerdiği doğal besinler kurutulduğu için, koruyucu madde kullanılmadan, hava, nem ve ışığa karşı koruyan üç katlı paketlerde uzun süre dayanıklılığını korur. Zaten hazır çorbalara koruyucu madde konulmasını Türkiye Gıda Kodeksi de buna izin vermez. Akademik verileri güncel olarak takip ediyoruz. Ulaştığımız bilimsel bilgileri akademisyenler eşliğinde inceliyor, ardından kamuoyu ile paylaşıyoruz. Tüketicilerimize tavsiyemiz, sadece bildiğiniz ve güvendiğiniz firmaların ürünlerini, ambalaj bilgilerini okuyarak satın alın ve kullanın. Bu konuda her söylenene inanmayın.” şeklinde konuştu.

Yurdagül, Türkiye’de 100 çorbadan 17’sinin hazır üretildiğini aktardı. Yurdagül, 2013 rakamlarına göre, ülkede ev içi margarin tüketim 115 bin ton, ev dışında tüketim 415 bin tonu aştığını ifade eden Yurdagül, kişi başına 7.5 kilo olmak üzere toplam tüketimin 570 ton margarin tüketildiğine değindi.

Geçen yıl 725 bin ton margarin üretiminin 153 bin tonun ihraç edildiğini kaydeden Yurdagül, pazar payının ise 2.5 milyar dolar civarında gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar