Mültecilerin sayısı 65 milyonu aştı

Zorla evlerinden edilenlerin sayısı dünya genelinde 65 milyon gibi daha önce görülmemiş bir seviyeye ulaştı

Google Haberlere Abone ol
Mültecilerin sayısı 65 milyonu aştı
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, evlerini terk etmek zorunda kalan insanlara daha fazla destek verilmesi gerektiğini vurgulayarak mültecilere yönelik çalışmaların temeline dayanışma ve merhametin yerleştirilmesi gerektiğini bildirdi.

Genel Sekreter Ban, Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, zorla evlerinden edilenlerin sayısının dünya genelinde 65 milyon gibi daha önce görülmemiş bir seviyeye ulaştığını belirtti.

İhtilaf ve çatışmaların daha acımasız şiddet ve zulüm içermeye başladığını, insanların güvenlikleri için kendi ülkeleri içinde veya başka ülkelerde sığınmacı ya da mülteci konumuna düştüklerini kaydeden Ban, 2015 yılı sonunda dünya genelinde 21,3 milyon kişinin mülteci konumunda olduğunu, 3,2 milyon insanın başka ülkelerden sığınma talebinde bulunduğunu, 40,8 milyon insanın da kendi ülkeleri içinde evlerinden edildiğini belirtti.
On mülteciden 9’unun yoksul ya da orta gelir seviyesindeki ülkelerde barındığını vurgulayan Ban, "Dünya Mülteciler Günü, evlerinden kaçmak zorunda kalanların yaşamları üzerinde savaş ve zulmün etkilerini anlamak ve bu kişilerin cesaretini ve gücünü saygı ile anmak için bir fırsat. Bugün ayrıca onlara kapılarını açan ve evsahipliği yapan toplumları ve ülkeleri de saygı ile anmak için bir fırsat" ifadelerini kullandı.
Geçen yıl bir milyondan fazla mülteci ve göçmenin Akdeniz üzerinden Avrupa’ya geçtiğini, bunların binlercesinin söz konusu girişimleri esnasında yaşamını yitirdiğini belirten Ban, bunun, soruna çözüm bulmaya yönelik ortak çabaların başarısızlığının göstergesi olduğunu belirtti.
- "Yabancı düşmanlığı artıyor"
Ban Ki-mun, sığınmacılar ve göçmenler konusundaki bölücü açıklamaların dünyanın birçok yerinde yabancı düşmanlığını artırdığını, bazı bölgelerde sığınma başvurularının giderek daha az oranda kabul gördüğüne işaret ederek, ortak sorumluluğun yerini nefret söyleminin aldığını kaydetti.
Gözaltına alma ve duvar örme gibi girişimlerde endişe verici seviyede artış yaşandığını da vurgulayan Ban, mülteci karşıtı söylemlerin yükselmesinin olumlu yaklaşımların duyulmasını engellediğini anlatarak, "Geçtiğimiz yıl, bir çok ülkede ve bölgede sıradan insanların kalplerini ve evlerini mültecilere açtığını, hali hazırda büyük sayılarda mülteciye ev sahipliği yapan devletlerin yeni gelen mültecilere de kapılarını açtığını gördük" ifadelerini kullandı.
Bu örnekleri çoğaltmaya acil ihtiyaç olduğunu kaydeden Ban, mültecilere yönelik yaklaşımın temelinde sorumluluğun ortaklaşa yüklenilmesi, ayrımcılık yapılmaması, insan hakları, iadeleri engelleyen uluslararası mülteci hukuku gibi ilkelerin yer alması gerektiğini belirtti.
Mültecilere destek olunması gereğini vurgulayan Ban, "Her yıl evlerinden kaçmak zorunda kalan ve sayıları milyonları bulan erkek, kadın ve çocuğa destek olmalı, onların haklarının ve onurunun korunmasını garanti altına almalı ve ortak çalışmalarımızın merkezine dayanışma ve merhameti yerleştirmeliyiz" değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar