Mültecilerce sağlık sigortası kartı teklifi

Almanya'nın Baden Württemberg eyaletinde mülteci sayısının geçen yıla göre yüzde 60 oranında artması başta barınma olmak üzere birçok alanda yeni düzenlemeleri gerektiriyor. Önceki hafta Baden Württemberg Eyaleti’nin Karlsruhe’de bulunan...

Google Haberlere Abone ol
Mültecilerce sağlık sigortası kartı teklifi

Almanya'nın Baden Württemberg eyaletinde mülteci sayısının geçen yıla göre yüzde 60 oranında artması başta barınma olmak üzere birçok alanda yeni düzenlemeleri gerektiriyor. Önceki hafta Baden Württemberg Eyaleti’nin Karlsruhe’de bulunan Mülteci Kabul Merkezi’nde yaşanan kızamık vakasından sonra gündeme gelen barınma ve buna bağlı hijyen ile ilgili önemli noktalar siyasilerin de gündemine girdi. Karlsruhe’deki kabul merkezinin kapasitesini zorladığı görüşünün hakim olması ile birlikte muhtemelen Mannheim’da ikinci bir merkezin kurulmasının dillendirilmesinin ardından mültecilerin sağlık hizmetlerinden yararlanmalarının daha kolay hale gelmesi için farklı öneriler yapılıyor.

Mevcut uygulamada sağlık hizmetlerinden yararlanmak için normal vatandaşlara göre daha fazla resmi işlem yaptırmak zorunda olan mültecilerin hizmetlere daha hızlı ulaşabilmeleri için Yeşiller eyalet meclis grubundan sağlık sigorta kartı önerisi geldi. Söz konusu uygulamaya geçildiğinde mevcut durumda Sozialamt’tan muayene belgesi alarak doktorlara muayene için gidebilen mülteciler kendilerine verilecek sigorta kartları ile doğrudan doktorlara başvurabilecek. Söz konusu kartların normal sigorta kartları gibi fotoğraflı olması bekleniyor.

Sağlık hizmetleri ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz bazı mülteciler de böyle bir uygulamanın kendileri çok rahatlatacağını, özellikle çocukların hastalanması durumunda hızlı bir şekilde doktora başvurulabilecek olmanın çok yerinde olacağını dile getirdi. Eyaletteki mültecilerin yaklaşık beşte biri iç savaşın devam ettiği Suriye’den. Eyaletteki Suriyeli mülteci oranı toplam sayının yüzde 19’u civarında. Eyalete gelen mültecilerin diğer önemi bir kısmını ise yüzde 27 oranla Federal Mülteci Yasası’nda güvenli ülkeler kategorisine alınan Balkan ülkeleri Sırbistan, Makedonya ve Bosna-Hersek’ten gelenler oluşturuyor.

Üç Balkan ülkesinin güvenli ülkeler kategorisine alınmasının ardından bu ülkelerden gelecek mülteci sayısında önemli oranda azalma yaşanması bekleniyor. CİHAN

Yorumlar