Muhtarlara haşereyle mücadele yöntemi anlatıldı

Adana’nın tüm mahallelerinde haşere ve zararlı böceklere karşı mücadele başlatıldı. Expel İlaç ve Sumitomo ile Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı’nın ortaklaşa düzenlediği çalışmada muhtarlara, haşerelere...

Google Haberlere Abone ol
Muhtarlara haşereyle mücadele yöntemi anlatıldı

Adana’nın tüm mahallelerinde haşere ve zararlı böceklere karşı mücadele başlatıldı. Expel İlaç ve Sumitomo ile Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı’nın ortaklaşa düzenlediği çalışmada muhtarlara, haşerelere karşı uygulanacak yöntemlerle ilgili bilgi verildi.

Çok sayıda muhtarın katılımıyla Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Çevre Koruma Daire Başkanı Çelebi Akkuş, belediye hizmetlerinin gelişimi için muhtarlara büyük görevler düştüğünü söyledi. Adana’da sadece sineği yok etmekle kalmadıklarını, halk sağlığını da düşünerek hareket ettiklerini belirten Akkuş, şubat ayından itibaren 15 ilçeyi kapsayan toplam 14 bin 30 kilometrelik alanda sinekle mücadele başlattıklarını kaydetti. Tüm ilçelerde müdürlükler kuracaklarını kaydeden Akkuş, “Çalışmalarımızın verimli olması için vatandaşlarımızın da sağduyulu hareket etmesi gerekiyor. Apartman önlerinde, mahallelerde su birikintileri ya da açık kanallar varsa vatandaşlarımız muhtarlıklar aracılığıyla bizi uyarmalı. Alo 153 hattıyla tüm vatandaşlarımız bizlere rahatlıkla ulaşabilir. Her türlü imkanımızı seferber edeceğiz.” dedi.

KÜÇÜK SU BİRİKİNTİLERİNE DİKKAT

Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ahmet Kiremitçigil ise haşereler ve bulaştırdıkları hastalıklarla ilgili sunum yaptı. Haşerelerin yaşam ve üreme alanlarını anlatan Dr. Kiremitçigil, “Haşere veya sivrisinekle mücadele ederken dünyanın sadece insanlar için yaratılmış olmadığını göz önüne alarak hareket etmeliyiz. Haşere veya sivri sineğin İnsan yaşamını tehlikeye sokacağı ana kadar ekolojik dengeyi göz önüne almak zorundayız.” dedi.

Kentsel bölgelerde kara sineklerin deri, mide veya barsak hastalıklarına yol açtığını, insanı ölüme bile götürebildiğini kaydeden Dr. Kiremitçigil, sivrisineğin de sıtma ve sarı humma gibi hastalıklara davetiye çıkardığını kaydetti. Sivrisineğin en küçük su birikintisinde dahi yüzlerce hatta binlerce üremeye yol açtığını dile getiren Dr. Kiremitçigil, “Adana, sıcak bölge olduğu için bir hafta içerisinde temizlenmeyen en küçük su birikintisi bile sivrisineğin üremesine yol açıyor. Kara sinek ise nemden kaynaklanan çoğalmaya yol açıyor.” diye konuştu.

Haşerelerle modern zararlı savaşımı, fiziksel, biyolojik ve kimyasal mücadele konusunda da bilgi veren Dr. Kiremitçigil, “Durgun su engellenemiyorsa en azından kirlenmesini önlemek gerekiyor. Kurban bayramındaki kesimlerde gerek atık gerekse kan bakımından dikkatli olmamız şart.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar