Mühimmat patlamasında 22 ay sonra yeniden keşif yapılacak

Afyonkarahisar’da 25 askerin şehit, 8'i asker 11 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan mühimmat patlaması davasında yeni bir gelişme yaşandı. Mahkeme heyeti, 22 ay sonra olay yerinde yeniden keşif yapılmasına karar verdi. 2 Ekim'de bilirkişinin...

Google Haberlere Abone ol
Mühimmat patlamasında 22 ay sonra yeniden keşif yapılacak

Afyonkarahisar’da 25 askerin şehit, 8'i asker 11 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan mühimmat patlaması davasında yeni bir gelişme yaşandı. Mahkeme heyeti, 22 ay sonra olay yerinde yeniden keşif yapılmasına karar verdi. 2 Ekim'de bilirkişinin katılmayacağı keşif, mahkeme tarafından oluşturulacak heyet tarafından gerçekleştirilecek. Mahkemede söz alan bir şehit babası ise olayla ilgilenmediği gerekçesiyle hükümete ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a tepki gösterdi. Şehit babası, "Öldürülen Filistinliler için 3 günlük yas ilan ettiler. Bülent Arınç bunu çıkıp söyledi. Peki bizim 25 şehidimiz için ne yaptılar? Şehitlerimiz için bir girişimleri olmadı. 18 aydır dava oyalanıyor." dedi.

Mühimmat davası patlamasına Eskişehir askeri mahkemesinde devam edildi. Şehit yakınlarının çoğunluğunun ilgi göstermediği mahkemede gelen müzekkereler okundu. Mahkeme heyeti, geçtiğimiz duruşmada, ‘olaya ilişkin elimizde bilgi ve belge var’ diyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na gönderilen müzekkereye cevap verilmediğini belirtti. Bunun üzerine mahkeme, şehit âlilerinin de bazılarının talebi üzerine Kılıçdaroğlu’na 2’inci kez müzekkere yazarak olaya ilişkin elindeki bilgi ve belgelerin göndermesine ilişkin karar aldı.

'BAKLAVA ÇALAN ÇOCUKLAR TUTUKLU KALDI, 25 ŞEHİDİN SORUMLULARI TUTUKSUZ YARGILANIYOR'

Duruşmada, bazı şehit aileler ve avukatlarının davaya ilişkin görüşleri olup olmadığı soruldu. Şehit avukatlarından Sevgin Karacan’ın mahkeme heyetine gönderdiği ve sanıkların tutuklanmasına ilişkin dilekçesindeki ayrıntılar dikkat çekti. Gaziantep’te baklava çaldıkları halde tutuklanan 4 çocuğu örnek gösteren avukat Karacan, mühimmat davası sanıklarının da tutuklanmasını talep etti.

Karacan, dilekçesinde şu ifadeleri kullandı: "Gaziantep’te 1997 yılında 4 çocuk baklava çaldığı gerekçesiyle gözaltına alınıp 19 ay cezaevinde yattı. Bu çocuklar bir dilim baklava için bu cezayı aldı. 25 şehidin faili olarak suçlanan komutanlar ise tutuksuz yargılanıyor. Bu şehit ailelerin vicdanlarını rahatsız ediyor. Adaletin bu olmaması gerekir."

Şehit aileleri avukatlarından Mehmet Sait Aksu ise olayın gerçekleştiği kışlada bağımsız, tarafsız bir bilirkişi heyeti tarafından keşif yapılmasını talep etti. Avukat Aksu bilirkişi heyetinin detaylı inceleme yapabilmesi için gitmeden önce dosyayı kapsamlı şekilde okuması gerektiğini kaydetti. Sanık avukatlarından Kerim Koçer de olay mahallinde keşif yapılmasını istedi.

ŞEHİT BABASI: HÜKÜMET BİZİM ŞEHİTLERİMİZ İÇİN NE YAPTI?

Şehit babası Zekayı Dülger, mahkemede hükümete ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a sert tepki gösterdi. Dülger, "Ölen Filistinliler için 3 gün yas ilan edildi. Çıktı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç bunu açıkladı. Çok güzel. Ama dönüp bakın hükümet, Arınç bizim şehitlerimiz için ne yaptı? 25 şehidimiz için ne tür çalışmalarda, faaliyetlerde bulundular? Bizim şehitlerimiz için hiçbir şey yapılmadı. Dava 18 aydır sürüncemede götürülüyor." diyerek tepkisini gösterdi. Bu esnada mahkeme başkanı rica ederek, Dülger’in konuşmamasını istedi.

22 AY YENİ SONRA KEŞİF

Şehit ailesi avukatlarından Mehmet Sait Aksu ve sanık avukatlarından Kerim Koçer, yeniden keşif yapılmasını istedi. Avukat Altan Ulutaş ise keşif yapılması talebine katılmadığını, olayın üzerinden çok zaman geçtiği için delillerin kaybedildiğini, bu nedenle gerek olmadığını savundu.

Tarafları dinleyen mahkeme, bazı yeni tanıkların dinlenmesi, CHP lideri Kemal Kılçdaroğlu’nun elindeki olaya ilişkin bilgi ve belgeleri göndermesi için 2. kez müzekkere yazılmasına ve olay bölgesinde 22 ay sonra yeniden keşif yapılmasına karar verdi. Bilirkişi olmadan yapılacak keşfi mahkeme heyetinin belirleyeceği bir heyet yapacak. Dava 28 Ekim 2014 tarihine ertelendi. CİHAN

Yorumlar