Mühendisler, Somalı maden şehitleri için 2 günlük nöbete başladı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bursa İl Koordinasyon Kurulu üyesi akademik meslek odası yöneticileri, Somalı maden şehitlerinin anısına 2 günlük saygı nöbetine başladı. Oda başkanları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı...

Google Haberlere Abone ol
Mühendisler, Somalı maden şehitleri için 2 günlük nöbete başladı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bursa İl Koordinasyon Kurulu üyesi akademik meslek odası yöneticileri, Somalı maden şehitlerinin anısına 2 günlük saygı nöbetine başladı. Oda başkanları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ı istifaya çağırdı.

Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) önünde 500 bareti yere koyan TMMOB üyesi doktor ve mühendisler, 200 baretle de ‘Soma’ yazısı yazdı. Maden şehitleri anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunan akademik oda başkanları, baretlerin yanına birer adet karanfil bıraktı. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü Remzi Çınar, “Özelleştirildikten sonra seri cinayetlerle gündeme gelen tüm madenler derhal yeniden kamulaştırılmalıdır. İşçi sağlığı ve iş güvenliğini piyasaya devreden iş güvenliği yasası kaldırılmalı, tüm denetim yetkisi emek ve meslek örgütlerine verilmelidir. Başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olmak üzere hükümet istifa etmelidir. Özelleştirme ve taşeronlaştırma politikaları sonrası Türkiye ölümlü maden kazalarında Avrupa’da birinci sıraya yükselmiştir. Dünyada ise bu alanda ilk üç sırada yer alan Türkiye maalesef bu sene birinciliği kimseye kaptırmayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Soma’yı ziyareti sırasında yazılı olarak herkesin bulabileceği önergenin Soma ile ilgisi bulunmadığını söyleyebildi. Bu ülkeyi yöneten bir insanın bu kadar acıdan sonra doğru söylemesini beklemek yurttaşların en temel hakkı değil midir?” diye konuştu.

ÇELİK VE YILDIZ’IN İSTİFASINI İSTEDİLER

Çınar’ın ardından söz alan Makine Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, Soma faciası sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın istifasını isteyerek, iki bakanın ağzından Başbakan Erdoğan’a hitaben hazırlanan istifa mektubunu okudu. Mart, “Soma’da iş kazaları ‘geliyorum’ derken, çözüm yollarının araştırılması için verilen araştırma önergelerini reddetmemiz, tarih önünde hepimizi sorumlu kılmaktadır. Yaşanan tüm bu olumsuz süreçlerin sorumluları olarak görev ve sorumluluklarımızı yerine getiremediğimiz için insani, vicdani ve siyasi sorumluluklarımızın bir gereği olarak, bu yükü artık taşıyamayacağımız için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevlerimizden istifa ediyoruz.” dedi.

Açıklamaların ardından oda başkanları Somalı maden şehitlerinin anısına iki günlük nöbete başladı. Bu akşam başlayan mühendislerin nöbeti yarın akşam da saat 19.00 ile 22.00 saatleri arasında yapılacak. CİHAN

Yorumlar