Muhalif Komutan: Esad Türkiye Sınırını İran'a Terk Etti

Türkiye'nin Yayladağı Sınırı Kapısı'nın karşısında bulunan Keseb'de son haftalarda hareketlilik arttı. Bölgedeki muhalifler, rejimin bölgeyi İran'a terk ettiğini söylüyor.

Google Haberlere Abone ol
Muhalif Komutan: Esad Türkiye Sınırını İran'a Terk Etti

Türkiye'nin Yayladağı Sınırı Kapısı'nın karşısında bulunan Keseb'de son haftalarda canlılık arttı.Al Jazeera Türk'ten Yılmaz Bilgen'in haberine oranla bölgedeki muhalifler, bu alanda sırf İran askerleriyle savaştıklarını ve rejimin alanı İran'a terk ettiğini söylüyor.

15 Haziran 2015 tarihinde Esed güçleri nedeni ile ele geçirilen Türkiye'nin Yayladağı sınırında bulunan Keseb kasabası ve etrafında uzun süreli sessizlikten sonra son 10 gündür hareketli günler yaşanıyor.

'BİZİMLE SAVAŞAN GÜÇ TAMAMEN İRAN ASKERLERİ'

Mart ayının ilk günlerinde hava saldırıları ile başlayan canlılık düzen güçlerinin son 5 günde 6 değişik noktadan başlatttığı kara operasyonları ile devam ediyor. Son operasyonlarla ilgili Al Jazeera Türk'e konuşan bölgenin etken gruplarından Ömer Muhtar Tugayı Komutanı Ömer Abdullah 'Burada son bir ayda mühim bir canlılık yaşanıyor. Bizimle savaşan efor yüzde yüz İran askerleri ve gene İran'ın desteği ile alana getirilen Irak, Afgan askerlerinden oluşan bir birlik' diyor.

Bölgede yaşanan olup bitenleri 'İran'ın kendi girişimiyle bölgenin kontrolünü yüzde yüz devralması' şekilde nitelendiren Türkmen komutan şunları söyledi:

'Burada 3 yılı aşkın bir süredir Esed'le savaşıyoruz. Esed bu savaşta fazla fazla bitkin düştü. Şu ana kadar bize bu alanda tıpkı anda iki cephede saldıracak gücü hiç olmadı. Fakat bir ay öncelikle bu alana 3 bin Şii milis getirildi. Zülfikâr Tugayı adı verilen askeri birliğin komutanı Ebu Şehad el Cuburi adlı bir Şii.'

TÜM BÖLGELERDE İRAN GÜÇLERİ VAR

Lazkiye alanından Türkiye sınırına uzanan hattın İran nedeni ile alana konuşlandırılan askerler nedeni ile tutulduğuna dikkat çeken Ömer Abdullah, 'Yunus Tepesi dediğimiz Selme bölgesinin en yüksek noktalarına saldırıyorlar. Aynı sürede Keseb alanından ve gene stratejik Kızıldağ-Acısu anlamında kocaman bir harekat başlattılar. Şu an sırf kıyı bölgesi bulunan El Basit'te Mihraç Ural'a ilişkin Mukaveme Suriyye birlikleri mevcut. Bunun dışında bütün alanlarda İran güçleri var' diyor.

Ömer Muhtar Tugayı komutanı bununla beraber şunları da ekliyor:

'Son günlerde Kürt dağı sahasında yer sektör ve Türkiye sınırına 25 kilometre mesafedeki Yunus Tepesi ile Türkiye sınırına üç kilometre uzaklıkta bulunan 45 tepesinde inanılmaz canlılık gözlemliyoruz. İran'a bağlı savaşan milislerin bu iki stratejik noktada sıkı çalışmaları var. Bu iki noktaya kocaman ciddiyet veriyorlar. Esed'e direk bağlı birlikler çekildikten sonra sırf Suriye Hava Kuvvetleri buraya yönelik hava desteği veriyor. Bunun dışında herhangi bir askeri varlığı kalmadı. Keseb'de yüzde yüz Şiiler mevcut ve Türkiye sınırına 200 m. mesafede askeri mevziler kazdılar. Bu mevzilerden Türkmen bölgelerini vuruyorlar. Ana hatlarıyla alanı kuşatan Selme, Kızıldağ, Saray ve Gınam'da bundan böyle İranlılar yerleşmiş durumda. Bundan sonra alanda savaşacağımız efor İran'ın bir eylem askerleri ile desteklediği Şii gruplar olacak. İran alana yerleşti bunu fazla fazla net görebiliyoruz.'

Türkmen Komutan Ömer Abdullah'a göre, 'Şii gruplar bu operasyonlarında muvaffakiyetli olursa alanda yaşayan Türkmenlere yönelik kocaman çapta katliam tehlikesi' var.

DURİN REJİMİN ELİNE GEÇMİŞTİ

Geçtiğimiz hafta Lazkiye merkezinden saldıran düzen güçleri Türkmen bölgesi Bayırbucak'a 25 kilometre mesafedeki Kürt Dağı sahasında bulunan Durin kasabasını ele geçirmişti.
Bayırbucak sahasında savaşan Türkmen Şehitleri Tugayı Komutanı Adil Orli, stratejik ciddiyete sahip Durin kasabasının düştüğünü anlatım etmişti.

Keseb'in karşısındaki Yayladağı Sınır Kapısı'nın son günlerde artan bombardımanlardan ötürü boşaltıldığını izah eden Türkmen komutan, Türkiye sınırında bulunan Türkmen köylerinden Dağdağan, Kepir, Gökdağı ve Murtlu'nun risk altında olduğunu belirtmişti.

Kaynak - Fotoğraf: Al Jazeera

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar