Muğla'daki yürütmeyi durdurma kararı büyük yankı buldu

Muğla 1. İdare Mahkemesi tarafından, dünyaca ünlü Ölüdeniz lagünü ve Belcekız plajlarının yanısıra Akçapınar köyü Araplar mevkisi kıyı kumsalı alanlarının kullanın hakkının özel şirkete devredilmesi yargıdan döndü. Bu üç...

Google Haberlere Abone ol
Muğla'daki yürütmeyi durdurma kararı büyük yankı buldu

Muğla 1. İdare Mahkemesi tarafından, dünyaca ünlü Ölüdeniz lagünü ve Belcekız plajlarının yanısıra Akçapınar köyü Araplar mevkisi kıyı kumsalı alanlarının kullanın hakkının özel şirkete devredilmesi yargıdan döndü. Bu üç alan, yılda yaklaşık 8 milyon 500 bin lira gelir getiriyor.

Fethiye ilçesindeki Ölüdeniz ve Belcekız plajlarının 2 milyon 690 bin liraya ihale edilmesinin yürütmesi, mahkeme kararıyla durduruldu. Ardından Akçapınar köyü kıyı kumsal alanları hakkında da yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Muğla'da yerel seçimlerin ardından İl Özel İdaresi'nin kapanması ve mallarının Büyükşehir Kanunu gereğince belediyelere devredilmesiyle ilgili tartışmalar devam ediyor. İl Özel İdaresi'nin yüzde 75 hissesine sahip olduğu Muğla El Sanatları (MELSA) şirketi, 6360 sayılı kanun uyarınca 31 Mart 2014 tarihinde, Devir ve Tasfiye Komisyonu kararı ile Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na devredildi ancak bu işlemden 10 gün önce, bünyesindeki işletmelerden dünyaca ünlü turistik Akçapınar Mahallesi Araplar mevkisi ile Ölüdeniz kumsalındaki günübirlik alan ve tesislerin işletme protokolleri, 2021 yılına kadar geçerli olmasına rağmen Vali Mustafa Hakan Güvençer ile Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya arasında karşılıklı feshedildi.

Seçimlerden önce valilik bünyesindeki Muğla'ya Hizmet Vakfı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı, iddiaya göre yüzde 50 ortaklıkla MUÇEV Turizm Ticaret Ltd.Şti.'yi kurdu. Ardından Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, 28 Mayıs 2014'te imzalanan protokolle bu plajların kullanım hakkını MUÇEV'e devretti. Yetki devrinin ardından 2 Haziran 2014 gecesi söz konusu firma, internet sitesinde Ölüdeniz lagünü kumsalını ihaleye çıkardı. İhaleyi, yıllık 2 milyon 690 bin liraya özel bir şirket kazandı. Bu gelişmelerin ardından MELSA, Muğla 1. İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Protokollerin 2021 yılına kadar geçerli olduğunu belirtilerek, ihalenin iptali talebiyle dava açıldı. Mahkeme, dava konusu işlemin telafisi güç veya imkânsız zararlar doğurabileceği gerekçesiyle ihalenin yürütmesini durdurdu.

Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Filiz Ersan, yaptığı açıklamada büyükşehir statüsü kazanmanın, en güzel yerleri gasp etmek anlamına gelmediğini belirterek, "Toprak mafyası, yandaşlar ve rantçılar Ankara'yı sıkıştırarak, baskı yaparak, herhalde karşılığında bir şey vermişler ki bu baskı karşısında gerekeni yapıyor. Ankara, Muğla Valiliği'ne emri veriyor. Devir Teslim Komisyonu'nda da en güzel yerleri kendi uhdelerine alarak bu hatırlı kişilere rant sağlanıyor. Herkese bir sus payı verilmiş, o yüzden hiç kimse bir şey yapmıyor. Devir Teslim Komisyonu'na üç kere yazı yazdık, bu konuda güzel yerler verilmesin diye ama dikkate almayarak bildiklerini okudular. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesini yerinde buluyoruz." dedi. Muğla Kent Konseyleri Birliği Başkanı Hamdi Topçuoğlu da kararı yerinde bulduklarını ifade ederek, kamu nitelikli alanlarla ilgili her türlü kullanım ve denetleme yetkisinin yerel yönetimlere bırakılması gerektiğini söyledi.

MELSA Müdürler Kurulu Başkanı Yavuz Kayı ise yaşananlara üzüldükleri dile getirerek, "Keşke bunlar yaşanmasaydı. Bu süreçte, evine ekmek götüren 100 kişinin işine son verildi. Oradaki eşyaların, nasıl jandarma ve polis tarafından alındıysa geri getirilmesini talep ediyoruz. Bu konuyla ilgili daha sonra kapsamlı bir basın açıklaması yapacağız." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar