Muğla'daki tarihî Apostol Hanı eski ihtişamına kavuştu

Bir dönem Muğla'da yaşayan Rumların sahip olduğu, yaklaşık 160 yıllık Apostol Hanı, restorasyon çalışmasının ardından eski ihtişamına kavuştu.

Google Haberlere Abone ol
Muğla'daki tarihî Apostol Hanı eski ihtişamına kavuştu

Bir dönem Muğla'da yaşayan Rumların sahip olduğu, yaklaşık 160 yıllık Apostol Hanı, restorasyon çalışmasının ardından eski ihtişamına kavuştu. Cumhuriyetin kurulmasından sonra ilkokul olarak hizmet veren han, 1999 yılında çıkan yangında kullanılamaz hale gelmişti.

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Saburhane Meydanı'ndaki Apostol Hanı'nın, üç yıl süren çalışma sonunda 2012'de kamulaştırıldığını hatırlattı. Sözleşme bedelinin yaklaşık 200 bin lira olarak belirlendiğini, 180 iş günü içinde restorasyonu tamamlanarak şehrin kültürüne yeniden kazandırıldığını söyledi. Kentsel sit alanı içerisinde bulunan Apostol Hanı'nın, merkezdeki 13 handan birisi olduğunu belirten Başkan Gürün, "Yapım tarihi bilinmemekle birlikte yapı tekniği incelendiğinde, 1850-1870 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. En önemli özelliklerinden biri de bir dönem Muğla'da yaşayan Rumların sahip olduğu tek han olmasıdır. Apostol'un işlettiği hanın alt katındaki büyük oda meyhane olarak, üst katında kapalı orta sofanın etrafındaki odalar da han odası olarak kullanılmış. Zemin katı birbirinden ayıran ve arka bahçeye geçişi sağlayan ahşap kemerli bir geçit bulunmaktadır." dedi. Hanı çevreleyen duvarların yığma taş, iç duvarların ise ahşap karkas sistem olduğunu aktararak, "Karnıyarık plan tipiyle yapılan binanın üst katında, kapalı orta sofası bulunmakta. Bu plan tipine, Muğla'daki diğer hanlarda çok fazla rastlamak mümkün olmamakla birlikte bir han olmayıp Muğla Kültürevi’de aynı plan tipine sahip. Hanın plan tipi modern, yapı tipi klasik olarak yorumlanabilir. Apostol'dan sonra el değiştiren han, cumhuriyetin kurulmasından sonra 1927 yılında ilkokul olarak hizmet vermiş ve bu fonksiyon 1954 yılına kadar devam etmiştir. 8 Temmuz 1998 tarihinde tescillenen bina, 16 Haziran 1999'da çıkan yangında tamamen harap olmuş. Tehlike arz ettiği için 2006 yılında Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kararıyla yıkılmıştı." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar