Muğla'da yaklaşık 61 bin 130 vergi mükellefi denetlendi

Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı'nca, 2013 yılında Bodrum, Fethiye ve Marmaris gibi önemli turizm merkezleri başta olmak üzere il genelindeki 61 bin 130 mükellef denetlendi.

Google Haberlere Abone ol
Muğla'da yaklaşık 61 bin 130 vergi mükellefi denetlendi

Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı'nca, 2013 yılında Bodrum, Fethiye ve Marmaris gibi önemli turizm merkezleri başta olmak üzere il genelindeki 61 bin 130 mükellef denetlendi. Turistik işletmelerde haziran başında başlayan ve ekim sonuna kadar yapılan denetimlerde, kanuna uygun faaliyet göstermeyenlere toplam 2 milyon 557 bin 534 lira cezai işlem uygulandı.

Muğla Vergi Dairesi Başkanı Zafer Evci, 2013 yılı vergi gelirleri için verilen tahakkuk tutarı hedeflerinin 1 milyar 449 milyon 983 bin 951 TL olduğunu söyledi. Evci, yaptığı açıklamada, "Kasım ayı sonu itibariyle mükellef sayımız 84 bin 213, tahsilat tutarımız 1 milyar 424 milyon 679 bin liradır. Kasım ayı sonu itibariyle Vergi Dairesi Başkanlığımız'ın kaynak tabanlı tahsilatı yüzde 94,96 olup yıl sonunda yüzde 102-103 aralığında kapatılacağını tahmin ediyoruz. Kasım ayı sonu itibariyle başkanlığımızın tahsilatı, vergi dairesi başkanlıklarının ortalamasının yüzde 6 gibi üzerinde olup sıralama olarak başkanlığımız altıncı sırada, cari tahsilatta ise 13. sıra yer alıyor." dedi.

Yaz sezonundaki yoğunluk sebebiyle daha önce diğer illerden takviye memurlarla denetim yaptıklarını hatırlatan Evci, "2012 yılından bu yana Vergi Dairesi Başkanlığı olarak kendi personelimizle denetimleri yapmaya karar verdik. Turizm sezonu öncesi seminerler ve toplantılar yaparak kendi personelimizle denetim işini başarabileceğimize inandık ve diğer illerden personel istemedik. Haziran ayı başından bu yana günün 24 saati denetim yapılıyor." şeklinde konuştu. Kendi personelleriyle yaptıkları denetimlerde büyük başarı sağladıklarını dile getirerek, "2013 Kasım ayı itibariyle 61 bin 130 mükellef denetlendi. Bunlardan 8 bin 149'una tutanak tutuldu, 254'ünün tescilsiz olduğunu saptandı. Bunlara 2 milyon 557 bin 534 lira cezai işlem uygulandı. Denetim ekiplerimiz, sadece işyeri ve mükellef denetimi yapmıyor. Bunun yanında yol denetimi de gerçekleştiriyor. Özellikle karayolu üzerinde polis ve jandarma trafik ekiplerimizle yük ve yolcu taşıyan araçlar üzerinde de denetim yapıyoruz. Muğla genelinde belirlenen değişik noktalarda yol denetimi yapılıyor. Araçların trafik seyrine ve saatine göre denetimler sürüyor. 11 aylık dönem içinde 4 bin 634 adet araç denetlenirken bunlardan 509'una, 124 bin 805 lira cezai işlem uygulandı." ifadelerini kullandı.

Zafer Evci, amaçlarının ceza kesmek değil, kayıtdışı ekonomiyle mücadele olduğunu vurgulayarak, "Kayıtdışı ekonominin engellenmesi konusunda en önemli yöntem, vergi denetiminin etkin halde yapılmasıdır. Amacımız, mükelleflere ceza kesmek değil. Mükellefiyetlerini yerine getirmeyen veya eksik yerine getirenlere karşı devlete vergi borcunu tam ve zamanında ödeyen mükelleflerimizin haklarını korumak istiyoruz. Bunun için çok daha sıkı denetim yaparak bu haksız rekabeti önlemek istiyoruz." dedi. CİHAN

Yorumlar