Muğla'da su depolama sistemleri tartışıldı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ)'nde, "Uluslararası Geçmişten Geleceğe Su Depolama Sistemleri" konulu bir seminer düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol
Muğla'da su depolama sistemleri tartışıldı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ)'nde, "Uluslararası Geçmişten Geleceğe Su Depolama Sistemleri" konulu bir seminer düzenlendi. MSKÜ Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (MÜÇEMER), Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Almanya'daki Karlsruher Institute für Technologie'nin ortaklaşa seminer, Atatürk Kültür Merkezi'nde verildi. Seminere Muğla Valisi Yardımcısı Fethi Özdemir, MSKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu, yerli ve yabancı akademik personel ve öğrenciler katıldı.

MÜÇEMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ahmet Demirak, burada yaptığı konuşmada seminerin Muğla için çok önemli olduğunu belirterek, "Birinci konu, asırlara meydan okuyan sarnıçların kültür mirası olarak değerlendirilmesi. İkinci alan ise Muğla ili için de son derece önemli olan kentsel su yönetimindeki su depolama sistemleridir." dedi. Açılış konuşmalarının ardından geçilen birinci oturumda MSKÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Namık Açıkgöz, "Geçmişten Geleceğe Kültür Mirası Sarnıçlar" konulu bir sunum yaptı. Su sarnıçlarının geçmişi ve işlevi konusunda bilgi veren Açıkgöz, "Kanuni Sultan Süleyman, Rodos seferi esnasında Muğla'nın yağışlı bir bölge olması nedeniyle ordunun ve atların su içebilmeleri için havuzlar kazdırmış. Yaz aylarında suyun hava sıcaklığıyla buharlaşmasını önlemek için Mimar Sinan, havuzların üstünü kapatacak şekilde sarnıç planı çizer. Sarnıç inşaatlarına başlanır ve kubbeler, 'ters eğilim' tekniğiyle örülür. Kubbe eteklerine açılan dolgu delikleriyle yağmur suları sarnıçta birikir. Sarnıçta kubbelerden akan sular biriktirilir, akan suyla doldurulmaz. Sarnıcın bölümleri arasında istinat duvarı, kubbe/tonoz, kilit taşı, su dolgu delikleri, kapı/alınlık, kitabe, engel duvarı, kaplık, iç merdiven, hazne ve yalak bulunur. Sarnıçların yapımında kum ve kireç karışımı harç, dere taşı veya kırma taş, kesme taş veya mermer ile yağlı çamur bulunur. Muğla, Türkiye'de sarnıçların yoğun olduğu bölgelerden birisidir. Sarnıçlar kubbeli, bazıları da tonozlu veya konik şekillidir. Bafa Gölü'nden Fethiye'ye, Tavas'tan Bodrum'a kadar yaklaşık 250 adet sarnıç vardır. Sarnıcın en yoğun olduğu kırsal kesim, Milas ve Bodrum civarıdır." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar