Muğla'da karşılıksız çek dönemi sona erdi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Kredi Kayıt Bürosu (KKB) arasında imzalanan protokol kapsamında, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) bünyesinde KKB kuruldu.

Google Haberlere Abone ol
Muğla'da karşılıksız çek dönemi sona erdi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Kredi Kayıt Bürosu (KKB) arasında imzalanan protokol kapsamında, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) bünyesinde KKB kuruldu. Şirketler bu sayede çek ve senet sicillerini görebilecek ve istedikleri takdirde bunları üçüncü şahıslarla paylaşabilecek.

MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, yaptığı açıklamada bu yapılanma sayesinde şirketlerin artık çek veya senet alacağı tüccarın sicilini anında görebileceğini, bunun da ekonomiye önemli katkıları olacağını söyledi. Çek raporlarının internet ortamında görülebilmesiyle ticarette mevcut sisli havanın dağılacağını kaydeden Karakuş, "Karşılıksız çek, şirketlerin önemli bir sorunu. İmzalanan bu protokol kapsamında, odamızla TOBB arasında bir sözleşme gerçekleştirildi ve odamız bünyesinde KKB kuruldu. Buraya şirketler kayıt yaptırabileceklerdir." dedi. Şirketlerin öncelikle KKB web sayfası olan "www.kkb.com.tr"ye girip başvuru formunu dolduracağını anlatan Karakuş, "Bu formdaki bilgilere istinaden sözleşme hazırlayıp web sayfasının çıktısını alarak odamıza müracaat edeceklerdir. Basılı sözleşme, oda yetkilisi tarafından kontrol edilecek ve bilgilerin doğruluğundan sonra KKB'ye kayıt yapılacaktır. MUTSO, bu imzaları imza sirküleri üzerinden ve sözleşmeyi imzalayanların buna yetkili olduklarını Ticaret Sicil Gazetesi üzerinden kontrol ettikten sonra bu sözleşmenin uygun olduğunu elektronik ortamda KKB'ye teyit edecek. KKB tarafından da firma yetkilisine kullanıcı kodu ve şifreleri verilecektir." ifadelerini kullandı.

Hayata geçirilen sistemle şirketler çek raporuna, keşidecinin geçmiş pozitif ve negatif çek performansına, 2007 sonrası pozitif çek bilgileri ve 2009 sonrası negatif çek bilgilerine, ödenen ve ödenmeyen bütün çeklere, ilk ve son karşılıksız çıkan çeklere, ödenen ve yazılan son çekin bilgilerine ve risk raporuna ulaşabilecek. CİHAN

Yorumlar