Muğla'da İl Özel İdarenin işlettiği alanlar tartışma konusu oldu

Muğla'da yerel seçimlerin ardından kapanan İl Özel İdaresi'nin, Büyükşehir Kanunu gereğince bunlara ait mallar ve personelin belediyelere devriyle ilgili tartışmalar devam ediyor. Yerel seçimlerden 9 gün önce, Valilik bünyesindeki Muğla El...

Google Haberlere Abone ol
Muğla'da İl Özel İdarenin işlettiği alanlar tartışma konusu oldu

Muğla'da yerel seçimlerin ardından kapanan İl Özel İdaresi'nin, Büyükşehir Kanunu gereğince bunlara ait mallar ve personelin belediyelere devriyle ilgili tartışmalar devam ediyor.

Yerel seçimlerden 9 gün önce, Valilik bünyesindeki Muğla El Sanatları (MELSA) şirketi tarafından turizm bölgelerindeki yıllık yaklaşık 8 milyon lira getiri sağlayan 2 işletmenin, büyükşehir belediyesine geçmemesi için düzenlenen protokolle feshedildiği tepkilere neden oldu. Muğla Valiliği İl Özel İdaresi'nin yüzde 75 hissesine sahip olduğu MELSA şirketi, 6360 sayılı yasa uyarınca 31 Mart 2014 tarihinde Devir ve Tasfiye Komisyonu kararı ile Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na devredildi. Ancak, şirketin büyükşehire devredilmesinden 10 gün önce, bünyesindeki işletmelerden dünyaca ünlü turistik Akçapınar Mahallesi Araplar mevkii ile Ölüdeniz Kumsalı'ndaki günübirlik alan ve tesislerin işletme protokolleri, 2021 yılına kadar geçerli olmasına rağmen, Vali Mustafa Hakan Güvençer ve Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya arasında karşılıklı feshedildi. Yaşanılan bu durum Kentte tepkilere sebep oldu. MELSA Müdürler Kurulu Başkanı Yavuz Kayı konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Kayı'ya CHP Merzifon eski milletvekili ve şimdiki Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Hüseyin Ünsal'da eşlik etti. MELSA'nın daha önceden işlettiği alanlarla ilgili yeni bir sürece girildiğinin altını çizen Kayı, "MELSA'nın elde ettiği gelirlerin yüzde 84'ünün karşılandığı turistik alanlar elimizden alındı. Bunun nedenini hiçbir şekilde anlayamadık. 30 Nisan 2014'te yönetimi devraldık. Bu tarih ve bu tarihi takip eden günlerde bu tebligatlar bizlere gelinceye kadar bizim bu fesihten hiçbir şekilde haberimiz olmadı. Hatta bugün jandarma ile geleceklerini ve söz konusu yerleri boşaltmamız yönünde tebligatlar yapıldı. Özlediğimiz ulaşmak istediğimiz hukuk devletlerinde insanlar 'biz böyle uygun gördük' der mi? Hukuk devletleri böyle mi yönetiliyor? Uzun yıllara dayanan ve devlet tecrübesi olan devletimin buna müstahak olduğunu düşünmüyorum." dedi.

Duyuru yoluyla yapılan ihalelerin usulsüz olduğunu ileri süren Kayı, "İlanları verilen mallar kamuoyuna aittir. Devletin ihalelerinde öngördüğü, şeffaflık, rekabet, açıklık gibi unsurlar tamamen göz ardı edilmiştir. Bu ihaleyi yapanlar şu anda MELSA şirketinde bizim küçük ortağı temsil eden kişilerdir, Muğla'ya Hizmet Vakfı'nın yöneticileridir. Bu girişimin sebebi olarak 'sizin tipinizi beğenmiyoruz' şeklinde bir gerekçeyi bile kabul eder duruma geldik. 30 Nisan'dan bu yana yaşadıklarımız küçük bir kitaba sığar. Bugün 100 tane işçimizin hizmet akdini sonlandırıyoruz. Çünkü işletilen alanlar jandarma kanalıyla boşaltılıyor. Bunun vebali kime aittir? Çocuğunun rızkından olan insanların sorumlusu kimdir? Yazıktır, günahtır. İçimiz kan ağlıyor. Ben ne diyeyim bu işçilerimize? Verecek bir cevabım yok." diye dert yandı.

Yavuz Kayı, işten çıkartılacak işçilere yaklaşık 500 bin liralık ihbar ve kıdem tazminatı ödeyeceklerini kaydederek, "Biz ne yaptık ta bunlara müstahak oluyoruz anlamıyorum. Bize bu yapılanlar soruyorum sizce hukuki midir, etik midir, ahlaki midir? Siz bundan sonra devletle yaptığınız bir anlaşmada, devlet memurlarının attığı imzaya nasıl güveneceksiniz? Kanunlarımız ne gerektiriyorsa bunu ivedilikle yerine getireceğiz. Hukuk yoluyla sonuç alacağımıza yürekten inanıyorum. Çünkü bütün bu gelişmelerin hukukla uzaktan yakından alakası yok." diye tepki gösterdi.

İddiaya göre, seçimlerden önce Muğla Valiliği bünyesindeki Muğla'ya Hizmet Vakfı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı yüzde 50 ortaklı MUÇEV Tur. Tic. Ltd. Şti'yi kurdu. Ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü, 28 Mayıs 2014'te imzalanan protokolle buraların kullanma hakkını MUÇEV Ltd. Şti'ne devretti. Yetki devrinin ardından 2 Haziran 2014 gecesi söz konusu firma internet sitesinde Ölüdeniz Lagünü Kumsalı ihale ilanı yayınlandı. İhale şartnamesinde, "MUÇEV'e verilen teklif ve belgelerin incelemelerin, kontrollerini yapar ve uygun bulmadığı firmaları teklifi yüksek dahi olsa tekliflerini dikkate almayarak açık artırmadan çıkartabilir. Açık artırmaya katılıp alanın işletmesini alamayan firmaların teklif için verilen diğer belgeleri gizlilik esası ile MUÇEV'in arşivinde kalacaktır." yazması dikkat çekti. 5 Haziran 2014'te Muğla'ya Hizmet Vakfı binasında yapılan ihaleye üç firma katılırken, gösterilen tepkiler nedeniyle kazanan firma hâlâ açıklanmadı. CİHAN

Yorumlar