Muğla'da hanutçuluk ortak sorun

Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Datça gibi önemli turizm merkezlerine sahip Muğla'da, turizm sezonu öncesinde yaşanılan sorunlar masaya yatırılarak, bir takım önlemler alındı. Öğretmenevinde, Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer başkanlığında...

Google Haberlere Abone ol
Muğla'da hanutçuluk ortak sorun

Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Datça gibi önemli turizm merkezlerine sahip Muğla'da, turizm sezonu öncesinde yaşanılan sorunlar masaya yatırılarak, bir takım önlemler alındı.

Öğretmenevinde, Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer başkanlığında İl Turizm Koordinasyon toplantısı yapıldı. Toplantıya, Muğla Büyük Şehir Belediye Başkanı Osman Gürün, ilçe belediye başkanları, ilçe kaymakamları ve ilgili daire müdürler katıldı. Toplantıda, turizm sezonunda yaşanılan sorunların çözümü konusunda 22 maddelik önlem paketi yapıldı. Ayrıca, Valilik adına Turizm Müdürlüğü sekretaryasında her ilçede denetim komisyonu kurulmasına karar verildi. Toplantı sonunda bir kararların Valilik Yönergesi olarak çıkarılarak, ilçe kaymakamı ve belediye başkanlarının buna göre hareket edecekleri bildirildi.

Muğla Valisi Güvençer yaptığı açış konuşmasında Marmaris, Bodrum ve Fethiye'de yapılan toplantılarda turizmin sorunların belirlenerek, bir yol haritası çıkarıldığın söyledi. Turizmin Muğla için bir gerçeklik olduğunu, sadece ekonomik değil, sosyal, kültürel bir dinamik olduğunu altını çizen Güvençer, "Tüm Türkiye'yi ilgilendiren bir sektör. 30-35 yılda herkes çok ciddi tecrübeler kazandı. Bu gün Muğla turizmi 30-35 yıl, hatta 3,5 yıl önceki gibi değil. Ancak hâlâ hanutçuluk gibi sorunlar var. O nedenle her konuda standartları yükseltmeliyiz. Sektörler arasında entegrasyonu sağlamalıyız. Bugün burada ne olacak Muğla'nın hali, ne olacak turizmin hali demekten çok, 2014'te nasıl bir adım ileri gideriz diye toplandık." dedi.

Güvençer, üç ilçede yapılan toplantıda ortak sorun olarak hanutçuluğun öne çıktığına dikkat çekerek, "Sezonun en iyi şekilde geçirilebilmesi için bir Valilik Yönergesi çıkaracağız. Herkes üzerine düşeni yapması lazım. Bu yönerge aslında mevcut yasa ve yönetmelikleri hatırlatacaktır. Bunun yanında Muğla uygulamasına özel bir iki idari emir taşıyacak vurgu olabilir. Hanutçuluk baş sorun. Bunun yanında haksız rekabetin önlenmesi geliyor. Özellikle hizmet sektöründe sayıların sınırlandırılması gerekiyor. İnşaat yasağına dikkat edilmeli. Deniz kirliliğinin ve gürültü kirliliğinin önlenmesi gerekiyor. Bir de ecri misil yakınmaları var. Sorunların temelinde mevzuattan çok çıkar çatışmaları var. Sorunları hep birlikte ele alıp çözeceğiz. Daha iyiyi hedeflemeliyiz. Kurumlar arası eşgüdümle hedefe varmalıyız. Burası dertlenme, yakınma alanı değil, çözüm alanı. Bu toplantı ile sorunların hepsini çözemeyiz, ama yol almalıyız." ifadelerini kullandı.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Gürün ise yetki karmaşası yaşandığını vurgulayarak, "Belediye, Emniyet ve Orman Bölge Müdürlüğü bu anlamda ne kadar sorumlu? Üretim yeri ayrı, satış yerleri ayrı denetleniyor. Karmaşa görevin sağlıklı yapılmasını engelliyor. Denetim ve kontrol zincirinde kırılma söz konusu. Üst düzeyde çalışma yapılmalı. Bu toplantıda bu konuda bakanlığa öneri üretebilmeliyiz. Deniz temizliği ve ulaşım gibi pek çok konuda yetkiliyiz. Mart sonu, Nisan başında bize 'Büyükşehirsiniz' denildi. Evimizi yeni kuruyoruz. Bizi ilgilendiren alanlarda sistemin aksamadan yürütülmesinde yarar var. Sezonu sekteye uğratmadan her alanda disiplin getireceğiz. Ulaşım bizim yetkimiz dâhilinde. Örneğin hava alanlarında ulaşım karmaşası kaldırılmalı. Ulaşım hizmetini İstanbul’da nasıl Büyükşehir sağlıyorsa gelecek sezon bu hizmet büyükşehir tarafından verilecek. Ulaşımda il genelinde büyük kaos var. Şimdiden bu alana girebiliriz. İnşaat yasağı ile ilgili tarihleri inşaat sektörü ile de görüşüp öyle karar vermeliyiz. Aynıca sezonda inşaat yasağı kamu yatırım ve hizmetlerini aksatmamalı. Kanalizasyon ve arıtmalarla ilgili şikayetleri biliyoruz. Bütün aksaklıklar tespit edildi, ama bu günden yarına halledilemez. Mali durumumuza ve aciliyetine göre sıraya koyarız."

2014 Yılı Turizm Koordinasyon Kurulu başlığı altında da alınacak önlemler şöyle sıralandı: "Yeme-içme, konaklama tesisleri ve turizme hizmet veren tüm işletmelerin ve işyerlerinin denetlenmesi. Gürültünün engellenmesi. Belgesiz masaj, dövme yapanların engellenmesi ve hamam ve saunaların denetlenmesi. Turizm hekimliğinin uygulanması. Turizm sezonunda inşaat yasağı. Taşıma hizmetlerinde disiplin. İşyerlerinin ruhsatlandırılması ve standartların sağlanması. İzinsiz seyyar satıcılarının önlenmesi. Hanutçuluğun önlenmesi. Kaçak seyahat acenteciliği faaliyetlerinin ve kaçak rehberlik faaliyetlerinin önlenmesi. Hileli ve güven sarsıcı satışların önlenmesi. Turizm amaçlı sportif faaliyetlerin denetlenmesi. Turizme ara eleman yetiştirilmesi. İşyeri çalışanlarının bonservis, sertifika ve sosyal güvencelerinin denetimi. Kaldırım işgallerinin önlenmesi. Tabela kirliliğinin önlenmesi. Günübirlik tur teknelerinin denetlenmesi. Motosiklet trafiğinin düzenlenmesi ve denetlenmesi. Alo 179 turizm hattı. Ecri misil uygulamalarının yüksekliği. Çevre kirliliğinin önlenmesi. Turistlerin sağlık hizmetlerinin sigortalanması." CİHAN

Yorumlar