Muğla'da günübirlik gezi alanlarının peşkeş çekildiği iddiası

Muğla'nın yerel seçimlerin ardından büyükşehir statüsü kazanmasıyla birlikte il genelindeki günübirlik alanların devam eden sözleşmelerinin iptal edilerek tekrar ihaleye açılmasına tepkiler artarak devam ediyor. İl Özel İdaresi'nin yüzde...

Google Haberlere Abone ol
Muğla'da günübirlik gezi alanlarının peşkeş çekildiği iddiası

Muğla'nın yerel seçimlerin ardından büyükşehir statüsü kazanmasıyla birlikte il genelindeki günübirlik alanların devam eden sözleşmelerinin iptal edilerek tekrar ihaleye açılmasına tepkiler artarak devam ediyor. İl Özel İdaresi'nin yüzde 75 hissesine sahip olduğu MELSA şirketi, 6360 sayılı kanun uyarınca 31 Mart 2014 tarihinde Devir ve Tasfiye Komisyonu kararıyla Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na devredildi. Bundan 10 gün önce ise bünyesindeki işletmelerden dünyaca ünlü turistik Akçapınar Mahallesi Araplar mevkisi ve Ölüdeniz kumsalındaki günübirlik alan ve tesislerin işletme protokolleri, 2021 yılına kadar geçerli olmasına rağmen Vali Mustafa Hakan Güvençer ile Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya arasında karşılıklı feshedildi. Bunun üzerine günübirlik alanlar, valilik tarafından kurulan MUÇEV şirketi eliyle kiraya verilmeye başladı. Gökova Körfezi'nde Akbük ve Akçapınar ile Dalyan İztuzu kumsalları mahkemelik oldu. Fethiye ilçesinde sivil toplum kuruluşlarınca hafta sonunda Ölüdeniz plajları için eylem kararı alındı.

MELSA Müdürler Kurulu Başkanı Yavuz Kayı, yapılan uygulamanın hukuki ve ahlâki olmadığını savunarak, "MELSA yoluyla dün Özel İdare'nin işlettiği alanları Büyükşehir işletemez diyemezler. AKP'li yönetimlerin bulunduğu Antalya ve Denizli'de durum neyse Muğla'da da o olmalıdır." şeklinde konuştu.

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ise Ölüdeniz plajlarının özel bir şirkete ihale edilmesine karşılık eylem yapacaklarını belirterek, "Bizim ihaleyi alan bir şirketle ya da MUÇEV ile bir sorunumuz yok. Haksız bir uygulamaya karşı hak arayışı içindeyiz. Türkiye'de devlet varsa bu kadar çifte standart olmaz. Adrese teslim ihalelerle bu işlerin yürüyemeyeceği herkes tarafından bilinmelidir. Türkiye'nin tanıtım objesi, Kaşıkçı Elması olan Ölüdenizimiz'in birçok altyapı ve üstyapı problemi varken ve bize ait değerlerden elde edilecek gelirlerin bu eksiklerin giderilmesine harcanması gerekirken bu yaklaşımı anlamakta güçlük çekiyoruz. Yetkililere soruyorum, AK Parti'li Seydikemer'e gösterilen yaklaşım bizden niçin esirgeniyor? Sebep ne? Fethiye'nin ve Ölüdeniz'in suçunu bilmek istiyoruz." dedi.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Günay Özütok da güç birliği olarak ihaleye girmek istediklerini belirterek, "Ancak ihale şartnamesinde hiçbir bilgi yoktu, son dakikada haberimiz oldu. Kumburnu'nda yıllardır benzer olayları gördük. Yıllık 200 bin TL kapı girişi bulunan Ölüdeniz'de hâlâ altyapı için kaynak yok. Ticaret ve Sanayi Odası olarak, 30 yıllık geçmişi olan turizmimizde yerinde bir tavır alınmıştır." ifadelerini kullandı.

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir ise AK Parti'nin kıyıları yandaşlarına peşkeş çektiğini ileri sürerek, "Büyük bir hukuksuzluk ve haksızlıkla karşı karşıyayız. Seçimden başarısız çıkan AKP, aklınca hem CHP'li belediyeleri hem de halkı cezalandırıyor. İşin en kötü yanı, dün valilik ve belediyeler tarafından hassasiyetle işletilen günübirlik alanlar, özel şahıs ve şirketler elinde hoyratça kullanılacaktır. Antalya'da Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, plajları halka açıp, 'Halkımıza peşkeş çektik.' derken Muğla'da yaşananlar oldukça garip." değerlendirmesinde bulundu.

Bu arada Marmaris ilçesinde, halka açık İncekum Plajı da özel bir şirkete kiralandı. Buna tepki gösteren Çamlı Mahallesi Muhtarı Kerim Ekinci, "Genelde alt gelire sahip insanlar tercih ettiği için İncekum gariban plajıydı. Bir şirkete 10 yıllığına vermişler. Artık buradan garibanlar, dar gelirliler yararlanamaz." dedi. CİHAN

Yorumlar