Muğla'da arıcıların altyapı sorunları çözülüyor

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR), Muğla Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın (GEKA) ortak gerçekleştirdiği proje ile basralı alanlar artırılarak, bölgedeki arıcıların altyapı sorunlarını...

Google Haberlere Abone ol
Muğla'da arıcıların altyapı sorunları çözülüyor

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR), Muğla Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın (GEKA) ortak gerçekleştirdiği proje ile basralı alanlar artırılarak, bölgedeki arıcıların altyapı sorunlarını çözülecek.

MAYBİR toplantı salonunda, Muğla İli Arı Konaklama Noktalarının Sayısallaştırılması Projesi'nin bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya, Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, MAYBİR Başbakanı Ziya Şahin ve arıcılar katıldı. MAYBİR Başkanı Şahin yaptığı açılış konuşmasında, Muğla'da 5 bin 800 ailenin arıcılıktan geçimini sağladığını söyledi. Muğla'da 900 bin kovan bulunduğunu ve yıllık 20 ila 25 bin ton arası bal üretimi yapıldığını kaydeden Şahin, "Arıcılık sektörü başta üretici olmak üzere işleyici, marangoz, taşıyıcı gibi farklı branşlarda yaklaşık 25 ila 30 bin kişiye istihdam sağlamak. Muğla'da bal üretimimiz artarsa Türkiye'nin ihracat oranı da artar, bal üretimimiz düşerse oran azalır. Bölgemizde bal bu kadar önemliyken potansiyelimizi arttırmak, daha kaliteli bal üretmek için ne yapabiliriz diye düşündük. Bölgemizde 1 milyon 334 bin 645 hektar orman alanı var ve bunun 64 bin hektarı basralı alan. Çalışmalar ile gördük ki; bu alanı yüzde 10 arttırabiliriz. Bu oranı yükselteceğiz bunun için yeterli kapasitemiz var." dedi.

Şahin, proje kapsamında yerel arıcıyı koruyucu tedbirler alınması gerektiğinin altını çizerek, "Bölgemizde 900 bin kovan var. Bu demektir ki 1 hektara 15 kovan düşüyor. Bu nedenle de yerel arıcımızı koruyucu tedbirler alacağız. Proje ile basralı alanlarımızı genişleterek yüzde 15 rakamına ulaşmalıyız. İl dışından gelen arıcılara 1 Eylül'den sonra izin vermeliyiz. Bu tarihe kadar kendi arıcılarımıza öncelik vermeliyiz. Bizde Muğlalı arıcılar olarak örneğin Kayseri’ye ya da Sivas’a gittiğimizde bize de uygulanan prosedür bu şekildedir. Arı yerleşim ve arıcı konaklama noktaları maden ocakları ya da taş ocaklarının bulunduğu bölgelere yakın olarak tahsis edilmemelidir. Aksi halde arılarımız ölür ve bal üretemeyiz. Özellikle sahile sınırı olan köylerimizde bölgeye 250 ila 300 metre uzaklıkta arı konaklama noktaları bulunmalıdır." ifadelerini kullandı.

Arıcılığın Muğla için ihmal edilemez bir unsur olduğunu anlatan Vali Güvençer ise "Muğla çam balı, Muğla'nın tanıtım ismidir, Muğla'nın markasıdır. Proje ile mevcut basralı alanlar korunacak ve yeni alanlar oluşturulacaktır." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Enver Aydın da Muğla İli Arı Konaklama Noktalarının Sayısallaştırılması projesinin sunumunu yaptı. Sunumda proje faaliyetleri ile ilgili bilgi veren Aydın, şunları söyledi: "Projemizde öncelikle arı konaklama noktaları tespit edilerek veri tabanına aktarılmasını sağlamak. Konaklama noktalarında yaşanan problemleri çözmek ve arıcılar için yeni konaklama noktaları tespit etmek. Arıcıların bilinçlenmesini sağlamak ve farkındalığını arttırmak ve üretilen balın kalitesini arttırmak. Temel hedefimiz arıcıların konaklama noktalarında yaşadığı altyapı sorunlarını çözmeyi hedeflemektir." CİHAN

Yorumlar