Muğla'da arı konaklama noktaları belirlenecek

Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın maddi desteğiyle arıcıların sıkıntılarına çözüm bulmak için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Muğla'da arı konaklama noktaları belirlenecek

Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın maddi desteğiyle arıcıların sıkıntılarına çözüm bulmak için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Bu kapsamda Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği ve Orman İşletme Müdürlüğü ile ortak yürütecekleri "Arı Konaklama Noktaları Sayılaştırılması" projesiyle 260 köy ve 365 mevkideki 3 bin 506 konaklama noktasının coğrafi koordinatları ve afetlerde kolonilerin zarar görebileceği riskli konaklama alanları tespit edilerek işaretlenecek.

Gerek organik arıcılığın yapılabileceği gerekse arı ekotiplerinin korunacağı konaklamaya uygun yeni noktalar belirleneceğini belirten İl Müdürü Ekici, "Bölgede izole alanlar araştırılarak, belirlenen koordinatlar web tabanlı veritabanına aktarılacak ve bölgenin konaklama haritası oluşturulacak. Veritabanı yerli ve her yıl ilimize gelen arıcı profilini, sayısını, koloni ekotiplerini, arı hareketlerini, farklı konaklama noktalarındaki koloni verimini, afetlerde özellikle kurak ve yağışlı geçen yıllarda riskli konaklama alanlarını, ilin üretim sezonunda bal üretim değerini raporlayabilecek. Gezginci arıcıların konaklama alanları, net olarak belirlenip işaretlendirilerek arıcıların doğru yerlerde konaklamaları sağlanacak. Özellikle bilinçsiz uygulamalar neticesinde köylümüzün ve turizm sektörünün zarar görmesi önlenecek. Bu kapsamda 17 Şubat tarihinde müdürlüğümüzün salonunda bilgilendirme toplantısı yapacağız." dedi.

Nazif Ekici, Muğla'da 267 üretici, 11 kontrol ve sertifikasyon kuruluşu, 86 çeşit ürün bulunduğunu ve 82 bin 151 dekar alanda organik tarım üretimi yapıldığını kaydederek şunları söyledi: "İl müdürlüğü olarak 2013 yılında 26 çiftçi toplantısında 665 kişi bilgilenmiş, 15 adet denetleme yapılmış, yürütülmekte olan üç proje, iki projede geçiş ürünü sertifikası, bir projede organik ürün sertifikası alınmıştır. 2013 yılında organik ilaç dağıtımı, fiğ ve bakla tohumu dağıtımı ile Muğla Belediyesi ile ortaklaşa organik pazar çalışmaları yapılmaktadır. Ayrıca Köyceğiz ilçesi Çandır köyünde de organik köy çalışmaları başlatılmıştır. Bunların yanısıra organik tarımın temelini oluşturan ekim nöbeti, yeşil gübreleme, su hasadı ve azaltılmış toprak işleme çalışmaları da sürdürülmektedir." CİHAN

Yorumlar