Muğla'da 88 yılda depremden 71 kişi yaşamını yitirdi

Birinci derece deprem kuşağında yer alan Muğla'da, son 88 yılda meydana gelen depremlerde 71 kişi yaşamanı yitirirken 4 bin 37 bina hasar gördü.

Google Haberlere Abone ol
Muğla'da 88 yılda depremden 71 kişi yaşamını yitirdi

Birinci derece deprem kuşağında yer alan Muğla'da, son 88 yılda meydana gelen depremlerde 71 kişi yaşamanı yitirirken 4 bin 37 bina hasar gördü. Fethiye ilçesinde 25 Nisan 1957 tarihinde 7,1 büyüklüğündeki depremde 67 kişi hayatını kaybederken 3 bin 200 bina kullanılamaz hale geldi.

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mustafa Temel Kışlal, yaptığı açıklamada, "Gökova Körfezi ile Köyceğiz-Rodos-Fethiye üçgeni önem arz ediyor. Muğla'da Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'ne ait dört adet geniş bantlı uydu bağlantılı sayısal deprem istasyonu ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na ait 11 adet deprem ölçüm cihazı bulunmaktadır. Ayrıca müdürlüğümüzde 53 personelimiz görev yapmaktadır." dedi.

DEPREM

Muğla'da 1926 yılından bugüne kadar meydana gelen önemli depremlerde 71 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Kışlal, "Bodrum'da 1926 yılında iki, 1941 yılında Muğla'da 5.6 şiddetinde meydana gelen depremde iki, 25 Nisan 1957 yılında Fethiye'de 7.1 şiddetindeki depremde 67 kişi hayatını kaybederken 3 bin 200 binada hasar oluştu. 25 Nisan 1959 yılında Köyceğiz'de 5.9 şiddetindeki depremde 775 bina hasar olurken 23 Mayıs 1961 yılında Fethiye’deki 6.3 şiddetindeki depremde yine 61 binada hasar oluştu. 5 Eylül 2001 ve 4 Ağustos 2004 tarihlerinde Marmaris ve Gökova körfezleri 5.4 şiddetinde depremle sarsıldı. Son olarak 16 Mayıs 2013 tarihinde Ula'ya bağlı Çıtlık civarında, büyüklüğü 4.8 olan orta şiddette bir deprem meydana gelmiş, söz konusu deprem nedeniyle Elmalı köyünde bir vatandaşın ikamet ettiği konutta hasar oluştuğuna yönelik başvuru yapılmıştı. Bu konuyla ilgili konutun hasar tespitini yaptık." ifadelerini kullandı.

FIRTINA-HORTUM

Müdür Mustafa Temel Kışlal, 17 Kasım 2013 tarihinde Ortaca ilçesi Sarıgerme köyünde fırtınanın etkisiyle denizde hortum oluştuğunu belirterek, "Sarıgerme köyü kıyı kesimi başta olmak üzere Yeşilyurt köylerinin belli alanlarına kadar hortum ilerleyerek, yapısal ve yapısal olmayan pek çok hasara neden oldu. Binaların çatı elemanlarında çeşitli düzeylerde hasarlar meydana gelmiş olup 29'u işyeri, 36'sı konut, 4'ü ahır ve 1'i kamu binası olmak üzere toplam 70 binada hasarlar oluştu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan, söz konusu hortum olayına maruz kalan vatandaşlar için 300 bin TL acil yardım ödeneği talep edildi." şeklinde konuştu.

SU BASKINI

Muğla merkez başta olmak üzere Marmaris, Köyceğiz ve Datça ilçelerinde aşırı yağışlar sebebiyle 2013 yılında konut, işyeri ve altyapılarda ciddi hasarlar oluştuğunu anlatan Kışlal, "Marmaris'te etkili yağışlarda dokuz yolcu teknesi, beş konut ve 12 işyerinin zemin katlarını su basması sonucu eşya düzeyindeki malzemeler ve ticari malzemelerde hafif düzeyde hasarlar meydana geldi. Muğla'nın Kötekli Mahallesi'nde bir apartmanın bodrum katı zarar gördü. Köyceğiz ilçesinde beşi konut, dördü işyeri, ikisi depo ve biri ahır olmak üzere 12 bina su baskınından etkilendi. Ayrıca altyapı hasarları oluştu. Buraya valiliğimiz emrine 320 bin TL acil yardım ödeneği istendi. Datça'da şiddetli yağışlarda altyapı hasarı oluştu." dedi.

Mustafa Temel Kışlal, 2013 yılında 6 bin 391 kişiye acil durum müdahale eğitimi verildiği kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı: "2014 yılında genel olarak hedeflerimiz afet zararlarının önlenmesi için tehlike ve risklerin önceden tespiti, afet olmadan önce gerekli önlemlerin alınması, afet ve acil durumlarda etkin müdahale ve koordinasyonun sağlanması, afet sonrası iyileştirme çalışmalarının bütünlük içerisinde yürütülmesidir. Bu kapsamda önlem alma ve zarar azaltma kültürünü geliştirmek, eğitim faaliyetlerini hızlandırmak, modern teknolojiden, iletişim sistemlerinden faydalanmak ve bölgesel işbirliğini geliştirmek maksadıyla gerekli çalışmaları yapmak." CİHAN

Yorumlar