Müezzinoğlu: Yasa dışı göç edenler insan tacirleri tarafından istismar ediliyor

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yasa dışı yollarla göç edenlerin insan tacirlerinin eline düştüğünü söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Müezzinoğlu: Yasa dışı göç edenler insan tacirleri tarafından istismar ediliyor

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yasa dışı yollarla göç edenlerin insan tacirlerinin eline düştüğünü söyledi. Müezzinoğlu, “Tüm caydırıcı düzenlemelere rağmen her yıl yüz binlerce insan AB ülkeleriwwwne yasa dışı yollarla göç etmektedir. Göç eden binlercesi ise insan tacirleri tarafından istismar edilmekte.” dedi.

Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi, Wow Otel’de yapıldı. Zirveye, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Bosna Hersek Başbakanı ve çok sayıda yabancı bakan, dini cemat liderleri ve davetliler katıldı.

Programda konuşan Bakan Müezzinoğlu, “Ekonomi, enerji, refah gibi birçok konu konuşulacak. Beni en çok mutlu eden bir konu başlığı ise, istemsiz göç ve insan ticareti. Günümüz dünyasına ait en önemli sorunlardan bir tanesi. Hiç kimse sorunu olmadığı zaman, tehlikeli bir yolculuğa çıkmak. Hayatta kalabilmek veya daha güvenli bir yaşam sürdürebilmek gibi bir kaygı insanları böyle eylemlere iter. Ne yazık ki yüz binlerce insan açlık, savaş gibi nedenlerden dolayı kendisine güvenli bir liman ararken suç şebekeleri ve insan tacirlerinin eline düşmekte. İnsan tacirlerini önleme noktasında gerek dünya gerekse yerel ve küresel eylem planlarıyla sorunlara çözüm arıyor ve aramaya da devam ediyoruz. Dünya üzerinde 6 buçuk milyon insan sosyal adaletin olmadığı bir zeminde son derece orantısız koşullarda yaşıyor. Dünyanın bir yüzünde savaşlar, çatışmalar, yoksulluk gibi nedenlerden dolayı ölüyor. Açlıktan ölmemek için göç etmek zorunda kalıyor. Ve ya göç ettiği teknelerde alabora olup ölüyor. Dünyanın diğer yüzünde ise hakkı olandan fazlasını tükettiği için şişmanlığa bağlık hastalıklardan veya ölümlerle dünya kadar milyonlarca hastalıklarla uğraşıyorsun. Bir araştırmaya göre 3 milyonu aşkın kişinin aşırı kilonun yol açtığı hastalıktan dolayı öldüğünü dünyaya duyurdu. Bu sayı aynı yıl açlıktan ölenlerinin sayısının 3 katı. Ekonomik refah kadar, ekonominin adil dağılımını da gündemimize alma kanaatindeyim.” ifadelerini kullandı.

İnsan ticareti ve göç konusuna da değinen Müezzinoğlu, “İnsan ticaretiyle mücadele alanında BM ve AB olmak üzere uluslararası kuruluşların düzenlediği tüm faaliyetlere etkin bir şekilde destekliyoruz. Yurtdışı göç ve insan ticaretinin sınır aşan etkileri ve boyutuyla ülkelerin kendi iç tedbirlerle çözebileceği bir orun olmadığı görülmektedir. Tüm caydırıcı düzenlemelere rağmen her yıl yüz binlerce insan AB ülkelerine yasa dışı yollarla göç etmektedir. Göç eden binlercesi ise insan tacirleri tarafından istismar edilmekte. Türkiye olarak, insan ticareti mağdurlarının hayatlarını korumak ve güvenli şekilde ülkelerine geri dönmelerini sağlama konusunda aldığımız tedbirleri gelecekte de almaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise, “Dünya artık globalleşiyor. Çünkü artık dünyada sermaye, bilgi, teknoloji bütün bunlar çokluluğu bir şekilde bir araya getirirken, artık bizi bundan sonra daha çok bir araya getirecek ortak bir değeri de yüceltme ihtiyacımız var. Bu bana göre barıştır. Dolayısıyla barışa hizmet edecek, refaha, sermayenin akışına, toplumların olgunluğuna hizmet edecek gerçek projenin barış projesi olduğunu düşünüyorum. Ekonomilerin birbirlerine yakınlaşması, refahın yaygınlaşması, toplumun birbirlerini tanıması barışın en büyük garantisidir.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar