Müezzinoğlu: Stratejik ilaçlara 7 yıla kadar alım garantisi veriyoruz

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bütün dünyada kanser vakalarında önemli artış olduğunu belirterek bu alanda üretilecek stratejik ürünlere 7 yıla kadar alım garantisi verdiklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Müezzinoğlu: Stratejik ilaçlara 7 yıla kadar alım garantisi veriyoruz

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bütün dünyada kanser vakalarında önemli artış olduğunu belirterek bu alanda üretilecek stratejik ürünlere 7 yıla kadar alım garantisi verdiklerini söyledi.

    Çeşitli programlara katılmak üzere Edirne’ye gelen Bakan Müezzinoğlu, devlet hastanesi inşaatı incelemesi sırasında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kanser vakalarında artış olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, bunun nedeni olarak yaşam süresinin uzaması, teşhis olanaklarının artması ve hayat tarzının değişmesini gösterdi.

    Kanserle mücadele konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Sağlık Bakanı, akciğer kanserinin en önemli nedenleri arasında yer alan tütün ürünleriyle yapılan mücadelenin sonuç vermeye başladığını belirtti.
Yapılan mücadele sonucunda sigara kullanımının yüzde 31’lerden yüzde 27’lere düştüğünü vurgulayan bakan, akciğer kanseri oranın 5 yıl önceki seviyelere düştüğünü açıkladı.

    Benzeri bir çalışmayı obezite ile mücadelede yaptıklarını anlatan Müezzinoğlu, “Hasta olup da iyi olma hayali kurmaktansa sağlıklı iken sevdiklerimizle birlikte güzel bir yaşamı sürmek en doğrusu. Onun için 76 milyonumuza her ay 1 milyon broşürle onun sağlık bilincini yükseltmeyi hedefliyoruz. Sağlık okuryazarlığını yükseltmeliyiz ki, kişi önce kendisine saygı ve kendisine ve sağlığına değer veren bir noktaya gelsin.” dedi.

    Kanser ilaçları üretimi konusunda son iki yılda çok farklı araştırmaların olduğunu dile getiren Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, “Bizim ülkemizde de birçok araştırma var. Ama bunların sunumu yapanlar da var ama henüz daha bu ilaçtır noktasında gelmiş noktasında değil ama kanaatim şu: Önümüzdeki bir iki yıl içinde hakikaten çok daha etkin çok daha sonuca etki edecek tedavi yöntemleri çıkacak. Ülkemizde de bu yönde bir altyapının var olması bizi ayrıca sevindiriyor. Stratejik Ar-Ge’lerine destek veriyoruz. Stratejik ürünlerine 3 yıldan 7’ya kadar alım garantisi veriyoruz. Şu stratejik ürünü üretirseniz biz bunu devlet olarak duruma göre en az 3 yıl ama 7 yıla uzayan sürede diyoruz ki, senden bu miktardaki ilacı alacağız. Dolasıyla alım garantisi verdiğim stratejik alanlar var. Bunlar üzerinde yoğun çalışmalar yapıyoruz. 2014 yılında bu anlamda güçlü alt yapılar oluşacak.” açıklamasını yaptı.

    "20 BİN UZMAN 10 BİN PRATİSYEN HEKİM AÇIĞIMIZ VAR"

    Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, üniversite hastanelerinin genelinde personel sıkıntısının olduğunu ifade etti. Sağlık Bakanlığı veya Türkiye'nin sağlık dinamikleri olarak en büyük sorunlarının hekim ve uzman hekim açığı olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, açıklamasını söyle sürdürdü: “Ama bu yıldan itibaren normalden 2 bin 500 gelecek yıldan itibaren de 4 bin, 5 bin her yıl fazla hekim gelmeye başlayacak. 5 yıl sonra sıkıntımız büyük oranda hafiflemiş olacak ama şu anda 20 bin uzman hekim açığımız var. 10 bin pratisyen hekim açığımız var. Ama bütün bunlarına yetişebilmesi için bu yıl fazla gelmeye başladı. Bir 5 yıl içerisinde fazla geliş ortalama yılda 4 bin gelse 20 bin açığımızı büyük oranda kapatmış olacak. Ondan sonra hep o fazlalıklar daha rahat hareket etmemizi sağlayacak.”

    SAĞLIK TURİZMİNDE HEDEF 20 MİLYAR DOLAR

    Sağlık turizminde Türkiye'nin 2023 hedefinin 20 milyar dolar gelir elde etmek olduğunu açıklayan Müezzinoğlu, “Yaklaşık 2,5 milyar dolar sağlık turizminden gelirimiz var. Bunu 20 milyar dolarlara çıkartmayı hedefliyoruz ki, 10 yıl önce Türkiye'nin sağlık turizmine ihracatından 1,5 milyar dolar zararı vardı. O artık ülkemizde kalıyor ve 2,5 milyar dolarlık ülke ekonomisine katkı sağlıyor ama şu an olması gerekenin 4 veya 5’te 1’i seviyesindeyiz. Onun için çok hızla bu hastaneleri, kamu özel işbirliği ile şehir hastanelerini inşallah 4 yıl içerisinde ülkemizin hizmetine sunacağız. Hep 76 milyona daha nitelikli, standardı yüksek sağlık hizmeti sunarken bölge coğrafyamızdaki 1, 1,5 milyarlık nüfusa daha Türkiye'nin marka değeri ile sağlık turizminde daha iyi noktaya taşıyacağız.” açıklamasını yaptı. CİHAN

Yorumlar