Müezzinoğlu: Demokrasi ve hukukun sağlığı insan sağlığı kadar önemlidir

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, demokrasinin ve hukukun sağlığının, insan sağlığı kadar önemli olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Müezzinoğlu: Demokrasi ve hukukun sağlığı insan sağlığı kadar önemlidir

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, demokrasinin ve hukukun sağlığının, insan sağlığı kadar önemli olduğunu söyledi. Türkiye’de hukukun tarafsızlığını ve hukukun bağımsızlığını önemsediklerini belirten Müezzinoğlu, “Demokrasinin sağlığı, hukukun sağlığı, hukuk devleti olmanın sağlığı ve sağlıklı bir hukuk devleti olma konusundaki duyarlılığımızı buradan Avrupa Birliği Türkiye temsilcimiz vasıtasıyla Avrupa Birliği’ne iletmek isterim. Türkiye’de hukukun tarafsızlığını önemsiyoruz. Hukukun bağımsızlığını önemsiyoruz ama tarafsızlığı da çok önemli. Tarafsız bir hukuk hepimiz için vazgeçilmezdir hele hele bizim anlayışımızda hak ve hukuk her şeyin önündedir. Biz insan sağlığının hak ve hukuku kadar demokrasinin de sağlıklı bir hukuk tarafından değerlendirilmesi muhakeme edilmesinden yanayız.” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı, Avrupa Birliği ile organ bağışı konusunda kamuoyu bilincinin artırılması amacıyla din görevlileri ve mahalli idare temsilcilerinin katılımı ile ‘Organ Bağışında Uyum İçin Teknik Yardım Projesi’ bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Dedeman Otel’de düzenlenen toplantıya Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Vekili Bela Szombatı, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raşit Küçük, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, organ bağışında bulunan ve organ nakli yapılan vatandaşlar, mahalle muhtarları ve din görevlileri katıldı.

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan ülkemizde 21 bin 39’u böbrek, 2 bin 86 karaciğer, 431 kalp, 242 pankreas, 41 akciğer ve 3 kalp kapakçığı olmak üzere 23 bin 842 hastanın hayata bağlanmak için organ beklediğini söyledi. Ülkemizde 4 bin 810 kornea bekleyen hasta olduğunu belirten Şencan, “Dünyanın ışığını görmek için kornea bağışına ihtiyacı olan hastalarımız var. Geçtiğimiz yıl 2 bin 891 kornea nakli yapıldı. Bunların 560’ı yurtdışından temin edildi. 2013 yılında 4 bin 293 hastaya organ nakli gerçekleşti bu organların 3 bin 318 canlılardan temin edildi. Bizim cenazelerden alınan organ çok daha az iken bunun 3 katına yakın bir kısmını hayatta canlı kişilerden hayatlarından bir parçayı ayırıp veriyorlar. 2013 sonu itibariyle diyaliz tedavisi gören 56 bin 205 kişi bulunuyor. Ülkemizde geçen yıl 2 bin 943 böbrek nakli yapıldı bu rakam ABD ve Fransa’dan sonra en fazla nakil yapılan 3. Ülke durumuna getirmiştir. İngiltere ve Almanya’dan fazla nakil yapılmış olup nakil yapılan hastalarımızın sağ kalım oranları yüzde 96’dır.” Diye konuştu.

ORGAN BAĞIŞI VE NAKLİ DİNİ AÇIDAN HİÇBİR SAKINCA TAŞIMIYOR

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun organ nakli ile ilgili 3.3.1980 tarihindeki son kararında organ veya dokusu alınacak kişinin sağlığında, ölmeden önce buna izin vermiş olmasının gerektiğini belirttiğini kaydeden Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr.Raşit Küçük, “Veya hayattayken aksi bir beyanı olmaması, yakınlarının rızasının sağlanması ve alınacak organ veya doku karşılığında hiçbir şekilde ücret alınmaması kaydıyla hem organ bağışının hem de naklinin dini açıdan hiçbir sakınca taşımadığını açık bir şekilde dile getirmiştir.” dedi. Bugün itibariyle organ bağışında karşılaşılan en önemli tartışmanın beyin ölümü meselesi olduğunu anlatan Küçük, “Uzman tabiplerin olabildiğince görüş birliğine varması ve kanaatlerini uzman ilahiyatçılarla paylaşmaları kamuoyunu ikna yönünde önemli bir adım teşkil edecek ve tereddütleri büyük ölçüde ortadan kaldırabilecektir. Kök hücrelerde laboratuvar şartlarında üretilebilen alternatif organ ve doku kullanımı dahil olmak üzere bütün tedavi yolları tüketildikten sonra bir şifa ümidi olarak organ nakli ihtimali alternatifsiz bir çare olarak verilmişse organ nakli yapılabilecektir. İnsan kendi bedeninin sahibi olmadığına onu yüce Yaratıcının bir emaneti olarak taşıdığına göre bu emaneti başka insanların yaşatılması için tevdi edebilecektir. Böylece bir insanı hayata bağlamak erdemi üzerinden sanki bütün insanlığı hayata bağlamış gibi ecir ve sevap alabilecektir.” şeklinde konuştu.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Vekili Bela Szombatı konuşmasında bağımsızlık, tarafsızlık ve adalet sisteminin Avrupa Birliği açısından önemli olduğunu vurgu yaptı.

Organ nakli konusunda önümüzdeki aylarda ve yıllarda yoğun bir şekilde sivil toplum örgütleri, esnaf odaları, milli eğitim bakanlığı ve öğretmenleri ile toplumun öncüsü denen tüm kurum ve kuruluşlarla hep birlikte sahip çıkacaklarını anlatan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Bu anlamda özellikle muhtarlarımız gibi her köye ve her mahalleye ulaşabilen daha iyi daha güzel işler yapma derdi olanlarla toplumsal duyarlılığı arttırabilmek yine her mahalle ve köydeki imamlarımızla bu anlamdaki duyarlılığa öncülük etmelerini, beyin ölümü gerçekleştikten sonra tüm organlarımı veya ne gerekiyorsa o organı bağışlıyorum demeyi toplumun tüm kesimlerine yayabilmeliyiz.” Diye konuştu.

“İnsan sağlığı kadar önemli olduğuna inandığımız demokrasinin sağlığı, hukukun sağlığı veya hukuk devleti olmanın sağlığı da veya sağlıklı bir hukuk devleti olma konusundaki duyarlılığımızı buradan Avrupa Birliği Türkiye temsilcimiz vasıtasıyla Avrupa Birliği’ne iletmek isteriz.” diyen Müezzinoğlu şunları söyledi: “Türkiye’de hukukun tarafsızlığını önemsiyoruz. Hukukun bağımsızlığını önemsiyoruz ama tarafsızlığı da çok önemli. Tarafsız bir hukuk hepimiz için vazgeçilmezdir hele hele bizim anlayışımızda hak ve hukuk her şeyin önündedir. Biz insan sağlığının hak ve hukuku kadar demokrasinin de sağlıklı bir hukuk tarafından değerlendirilmesi muhakeme edilmesinden yanayız. İnanıyorum ki Türkiye bu anlamda da yine AB üyelik sürecinde kat ettiği demokratikleşme anlamında hukuk devleti olma anlamında kat ettiği mesafeleri yine sağlıklı bir hukuk devleti ve sağlıklı bir demokrasi ülkesi olmayı önümüzdeki süreçte çok daha güçlü bir şekilde başaracaktır. Çünkü biz sandığın hukukunu ve sağlıklı bir sandıkta en az toplumsal sağlığımız kadar önemlidir diyorum. İnanıyorum ki gelecek günler toplumsal sağlığımız açısından da toplumsal siyasal sağlığımız açısından da demokrasimizin ve hukuk devleti olma yönündeki sağlıklı gidişatımız anlamından anlamlı ve değerli olacaktır.”

Konuşmaları ardından Müezzinoğlu, kornea nakli olan hastalarla kısa süre sohbet etti.
CİHAN

Yorumlar

Doktor Hassan Bugün bir böbrek vericisi ol Herkese selam! Bugün sağlıklı olduğunuzu biliyorsanız, maddi yaşamınızı değiştirmek, hayatınızı kurtarmak, bugün bir bağışçı olmak isteyip istemediğinizi belirtmek üzere bir böbrek (birincil masrafla 500.000 dolarlık bir ödeme) vermeye hazırsınız. Acilen 11 böbreğe ihtiyacımız var. İsteğinizi doktorunuza yazın: ([email protected]) Not: ameliyat ve sadece sağlıklı insanlar seyahat etmeye hazır Hassan yekter. [email protected]