Müdür Güven: Biçerdöver operatörleri dane kaybına karşı daha duyarlı olmalı

Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, 2014 hasat sezonuna girildiğine dikkat çekerek, özellikle biçerdöver operatörlerinin dane kaybına karşı daha duyarlı olmalarını istedi. Samsun'da buğday ekilen yaklaşık 100 bin...

Google Haberlere Abone ol
Müdür Güven: Biçerdöver operatörleri dane kaybına karşı daha duyarlı olmalı

Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, 2014 hasat sezonuna girildiğine dikkat çekerek, özellikle biçerdöver operatörlerinin dane kaybına karşı daha duyarlı olmalarını istedi.

Samsun'da buğday ekilen yaklaşık 100 bin hektar alanın yüzde 80'inin biçerdöverle hasat edildiğinin altını çizen Güven, "2013 yılında il genelinde yapılan 227 biçerdöver denetimin sonucunda 0,94'lük dane kaybı ile ilimiz ekonomisine katkısı, müsaade edilebilir yüzde 2'lik kayba göre 1.392.696 TL oldu. Bu bağlamda, biçerdöverle biçilen alanda dane kaybını sıfıra yakın bir seviyeye indirmekte biçerdöver kullanıcılarının elindedir." şeklinde konuştu. Müdür Kadir Güven, bunun içinde operatör belgesi olmayanın hasat yapmamasını, olgunlaşmamış ürünlerin hasat edilmemesini, rutubetin çok olduğu günlerde hasat yapılmamasını, yağış olduğunda hububatın tam kurumasının beklenilmesini ve sabah erken yada akşam saatlerinde rutubet çok daha fazla olacağından hasat yapılmaması uyarısında bulundu.

Yine dane kaybının önlenmesi için bir tarladan diğerine geçerken mutlaka biçerdöver ayarlarının kontrol edilmesini isteyen Güven, ayrıca eleklerin de sık sık temizlenmesini istedi.

"BİÇERDÖVERLERİ İŞİN UZMANINA TESLİM EDİN"

Dane kaybını en alt seviyeye indirebilmek için öncelikle biçerdöverlerin işini iyi bilen belgeli operatörlere teslim edilmesi gerektiğine dikkat çeken Güven şöyle konuştu: "Bunun içinde İl Müdürlüğü olarak talep gelen ilçelerde 'Biçerdöver Operatörleri Yetiştirme' kursları açmaktayız. 2001-2014 yılları arasında açtığımız kurslardan toplam 708 kişi eğitimden geçirilerek biçerdöver operatörü olmaları sağlanmıştır. Çiftçilerimize de operatör belgesi olmayan sürücülere biçim yaptırmamalı, çiftçi tarlasına giren biçerdöveri sürekli kontrol altında tutup dane kaybına sebep olan operatörleri merkezde İl Müdürlüğüne, ilçelerde de İlçe Müdürlüklerine bildirerek yardım istemelidirler. Kurallara uymayan biçerdöver sahibi ve operatörlerine merkez ve ilçelerimizde 14 ekipte görev yapan 43 kontrolör arkadaşımız 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. ve 40. maddesine göre işlem yapacaklardır." CİHAN

Yorumlar