Mudanyalı mübadiller dede topraklarını tanıtacak

Bursa’nın Mudanya ilçesinde Lozan Mübadilleri Derneği, Dışişleri Bakanlığı Başbakanlık Tanıtma Fonu desteğiyle yürüteceği 'Ben Bir Mübadil Torunuyum Projesi'nin tanıtımını yaptı. Üç ay içerisinde gerçekleşecek 20 bin lira hibe...

Google Haberlere Abone ol
Mudanyalı mübadiller dede topraklarını tanıtacak

Bursa’nın Mudanya ilçesinde Lozan Mübadilleri Derneği, Dışişleri Bakanlığı Başbakanlık Tanıtma Fonu desteğiyle yürüteceği 'Ben Bir Mübadil Torunuyum Projesi'nin tanıtımını yaptı. Üç ay içerisinde gerçekleşecek 20 bin lira hibe destekli proje kapsamında Türkiye ve Yunanistan halkları arasındaki kültürel gelişimler pekiştirilecek.

Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Hüseyin Türker, bir otelde yapılan tanıtımda, ilçede Giritli Mahallesi olarak nitelendirilen Halitpaşa Mahallesi’nde 100 yıllık evlerin ahşap parçalarını toplayıp değerlendirdiklerini kaydetti. Tanıtımını yaptıkları eserleri önümüzdeki hafta gidecekleri Yunanistan’da, Mudanya’dan giden Rumlar tarafından kurulan Neu Moudania’da sergileyeceklerini belirten Türker, proje kapsamında ayrıca Girit Adası’nın Liman kentinde de göç yollarında dedelerin çektiği zorlukları anlatacak resim sergisi açacaklarını açıkladı. Başbakanlık Tanıtım Fonu desteğiyle sürdürülecek projeyle mübadele ruhunu yeniden yaşatmayı amaçladıklarını ifade eden Türker, barış kültürünün yerleşmesi için çaba harcadıklarını söyledi.

Toplantıda konuşan Tüm Rumeli Dernekleri Federasyonu Başkanı Selim Yedikardeş, ilçede bir mübadil müzesinin kurulmasını arzu ettiğini belirterek, Bal-Göç Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özkan ise kendisinin de bir Bulgar göçmeni olduğuna dikkati çekti. Özkan, bu tür projelerle dedelerinin doğduğu topraklara sahip çıkmaya çalışan dernek üyelerine teşekkür etti.

Daha sonra proje kapsamında hazırlanan ahşap üzerine işlenen fotoğraflardan oluşan sergiler izlenime açıldı. Sergiye Mudanya Turizm Otelciler Birliği Derneği Başkanı Akın Esgin, Balkansiad Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman İnan, 93 Muhacirleri Kültür Dayanışma Derneği Başkanı Emin Ateş, Yeşil Bursa Rumeli Halkoyunları ve Kültür Derneği Başkanı İlker Güler, Girit Yanyalılar Derneği Sekreteri Zehranur Biricik, CHP İlçe Başkanı Selahattin Avcı, Belediye Meclis Üyesi Metin Uyanık ile Mudanya Belediyesi eski başkan yardımcısı Kadir Biçer katıldı. CİHAN

Yorumlar