Mudanya’daki Myrleia Antik Kenti için bilirkişi raporunu verdi

Bursa’nın Mudanya ilçesinde Demirhane mevkiinde bulunan Mryleia Antik Kenti üzerine alışveriş merkezi yapılmasına karşı açılan davada mahkemenin istediği bilirkişi raporu hazırlandı. Bölgede incelemede bulunan bilirkişi heyeti, inşaat...

Google Haberlere Abone ol
Mudanya’daki Myrleia Antik Kenti için bilirkişi raporunu verdi

Bursa’nın Mudanya ilçesinde Demirhane mevkiinde bulunan Mryleia Antik Kenti üzerine alışveriş merkezi yapılmasına karşı açılan davada mahkemenin istediği bilirkişi raporu hazırlandı. Bölgede incelemede bulunan bilirkişi heyeti, inşaat sırasında sit alanında bulunan kültür tabakasında geri dönüşü mümkün olmayan tahribatlar yapıldığını belirledi.

Bölgenin 1. dereceden sit alanı ilan edilmesi gerektiğini savunan bilirkişi heyeti, Bursa Koruma Bölge Kurulu’nun bölgeyi 3. derece sit alanı ilan ederek imara açan kararının Kültür Varlıklarını Koruma Yönetmelik kararlarına aykırı olduğunu tespit etti. Antik kent duvarının süpermarket temelleri arasında kaldığını ve kalıntıların uygun koruma yöntemleriyle teşhir edilmediğini belirten heyet, raporun sonuç bölümde antik kent üstü süpermarketin yapılmasına onay veren kurul kararının koruma yöntem ve tekniklerine aykırı bir karar olduğunu, ayrıca antik kent üstü inşaatın kamu yararına olmadığını savundu. Raporda ayrıca söz konusu bölgede yapılacak kapsamlı bir kazı çalışması sonucunda ortaya çıkarılacak olan tarihi kentin ülke arkeolojisi için paha biçilmez derecede değerli olduğu belirtildi.

TARİHE BETON DÖKENLERİ SORUMLULUĞA DAVET ETTİLER

Myrleia Antik Kent Platformu adına AVM önünde basın açıklaması yapan TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ramis Çınar, iki yıldır sürdürülen haklı ve hukuki mücadelede bilirkişinin raporunun hukuksuz inşaatın yapılmasında rolü olan firma ile Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu olmak üzere rant peşinde koşanların suratına adeta bir tokat gibi çarptığını söyledi. Raporun yoruma gerek kalmayacak kadar açık olduğunu ifade eden Çınar, “Tarihin üzerine beton dökenleri yanlışlarını düzeltmeye, yetkilileri de tarihe sahip çıkmaya davet ediyoruz. Bu hukuksuz AVM ortadan kaldırılmadan, Myrleia Antik Kenti güney bölgesi de dahil olmak üzere tümüyle ortaya çıkarılmadan, bu bölgedeki her türlü betonlaşma faaliyetinin karşısında olacağız.” diye konuştu.

“BELEDİYE OLARAK MÜZE YAPACAĞIZ”

Açıklamaya, CHP Mudanya İlçe Başkanı Selahattin Avcı ile Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ve CHP’li belediye meclis üyeleri de 'Tarihe ve geleceğe sahip çıkıyoruz', 'Mryleia insanlığın ortak mirasıdır', 'Mryleia müze yapılsın' yazılı pankartlarla destek verdi. Aynı zamanda platform üyesi olan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Mudanya’nın ilk kurulduğu yerin insanlığa kazandırılacağının altını çizerken, belediye olarak burasının antik kent müzesi olarak değerlendirilmesiyle Mudanya’nın turizm potansiyeline de önemli katkı sunacağını söyledi.

NE OLMUŞTU?

Hatırlanacağı gibi, Uludağ Üniversitesi, 2010 yılında Mudanya’da 1. derece sit alanı yakınında yaptığı çalışmada yoğun seramik parçalarına rastlayınca Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na bölgenin 1. derece sit alanı ilan edilmesini teklif etmiş, ancak bölgede incelemelerde bulunan kurul, bölgeyi 3. derece sit alanı ilan ederek imara açmıştı. Antik kent üzerine AVM yapılmasına karşı çıkan meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek oluşturduğu Myrleia Antik Kent Platformu, eylemlerinin yanı sıra hukuki yola başvurmuştu. Bursa 1. İdare Mahkemesi işlemin devamı halinde telafisi mümkün olmayacak zararların doğacağını gerekçe göstererek, yürütmeyi durdurma karar vermiş, bilirkişi raporu istemişti. CİHAN

Yorumlar