Mucit öğrenciler, 110 TL’ye İHA yaptı

Mevlana Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin bu yıl ilk kez düzenlediği Robot Yarışması’nda insansız hava aracı (İHA) tasarlayan Düzce Üniversitesi öğrencileri ‘Yusufçuk’ adlı robotuyla büyük ödülü kazandı.

Google Haberlere Abone ol
Mucit öğrenciler, 110 TL’ye İHA yaptı

Mevlana Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin bu yıl ilk kez düzenlediği Robot Yarışması’nda insansız hava aracı (İHA) tasarlayan Düzce Üniversitesi öğrencileri ‘Yusufçuk’ adlı robotuyla büyük ödülü kazandı. Mucit öğrenciler, kanat çırparak uçan ve mikro kamera ile görüntü aktarımı da sağlayan Yusufçuk adlı İHA’yı yalnızca 110 TL’ye mal etti.

Türkiye genelinden 15 üniversite ve 12 liseden katılımın olduğu Mevlana Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 1. Robot Yarışması’nda mucit öğrencilerin robotları yarıştı. Yarışmaya Mini Sumo kategorisinde 74, Çizgi İzleyen kategorisinde 91, Mayın Tarlası’nda 17 ve Serbest Kategori’de 9 robot katıldı. Yarışmada Serbest kategori birincisine 5 bin TL, diğer kategori birincilerine 3 bin TL, ikincilere 2 bin ve üçüncüye bin TL’lik ödüller verildi. Yarışmaya en çok katılım ise Konya Adil Karaağaç Anadolu Teknik Lisesi’nden 41 öğrenciyle gerçekleşti.

Mevlana Üniversitesi’nde iki gündür devam eden yarışmanın finali yapıldı. Türkiye’nin birçok ilindeki üniversite ve liselerinden katılımın olduğu yarışmada Çizgi İzleyen kategorisinde Yerköy Endüstri Meslek Lisesi, Mini Sumo kategorisinde Hedef Finali adlı grup, Mayın Tarlası kategorisinde Rıdvan Demirezen birinci olarak 2 bin TL ödül kazandı. Serbest kategoride ise Yusufçuk adlı insansız hava aracıyla Düzce Üniversitesi Robot Topluluğu öğrencileri 5 bin TL’lik ödülü kazandı.

HAVADAN GÖRÜNTÜ ALIP AKTARABİLİYOR

Yusufçuk Düzce Üniversitesi öğrencileri Serdar Gedik, Alperen Kolamuç, Köksal Gündoğdu ve Sercan Kabadayı birlikte tasarladı. Robotlarını ‘İnsansız hava aracı’ olarak planladıklarını anlatan Köksal Gündoğdu, “İnsansız hava araçları radara yakalandığı için biz bunu radara yakalanmayacak bir özellikte tasarladık. Dış kılıfları plastik, gövdesini ise köpükten yaptık. Böylece çok hafif bir uçan araç oldu. Uçan robota Yusufçuk ve Dragon Flight ismini verdik. Aracın havadayken görüntü alıp aktarabilmesi için içerisine mikro kamera yerleştirdik. Bu uçan aracımızı bir hayvana benzetmemiz gerekiyordu. Ortamda fark edilmemesi için bir kuş gibi tasarım yaptık. Dengesini sağlamak için de 4 kanat mekanizması kullandık. Bunu da Yusufçuk’tan esinlenerek yaptığımız için uçan aracımıza Türkçe olarak da Yusufçuk ismini verdik. Sonuç olarak kanat çırparak uçan mekanik bir uçak ortaya çıktı.” dedi.

ASKERİ BİR ARACI 110 TL’YE MAL ETTİK

Yusufçuk’un mucitlerinden Elektronik Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Hüseyin Sercan Kabadayı ise Yusufçuk’u yalnızca 110 TL’ye mal ettiklerini anlattı. Kabadayı “Askeri amaçla tasarlanmış bir aracı 110 TL gibi çok küçük bir maliyetle tasarlamak gerçekten çok küçük bir bedel. Düşman üzerinde görüntü aldıktan sonra kendini de imha edecek şekilde projelendirdik. Yusufçuk, şimdilik havada 3 -4 dakika kadar kalabiliyor. İlerleyen sürede bu süreyi çok daha artırmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

REKTÖR ADAM: GENÇLERİ MÜHENDİSLİĞE ÖZENDİRMEK İSTİYORUZ

Yarışmanın ödül töreninde konuşan Mevlana Üniversitesi Rektörü Bahattin Adam, üniversite öğretim üyelerinden oluşan jüri üyelerinin ilgili kategorideki robotları dayanıklılık, özgünlük, otonomluk, basitlik, ucuzluk ve tasarım yönleriyle değerlendirdiğini dile getirdi. Robot yarışmasını önümüzdeki yıllarda içeriğini zenginleştirerek uluslararası yarışma seviyesine çıkarılmasını amaçladıklarını aktaran Rektör Adam, 2015’te ise yapılacak 2. Mevlana Robot Yarışması’na 500 robotun katılmasının hedeflendiğini vurguladı. Robot yarışmalarının, son yıllarda ülkede mühendislik ve teknik eğitime yönelik azalan ilgiyi yeniden canlandırmayı da hedeflediğini aktaran Rektör Bahattin Adam, mühendislik ve teknolojiye gençleri özendirmek istediklerini anlattı. CİHAN

Yorumlar