Muallimzade Hamamı 5 asır sonra kapılarını kültür merkezi olarak açtı

Osmanlı döneminde hamam olarak kullanılan Muallimzade Hamamı, Davutkadı Kültür Merkezi olarak yeni yüzüyle hizmete açıldı.

Google Haberlere Abone ol
Muallimzade Hamamı 5 asır sonra kapılarını kültür merkezi olarak açtı

Osmanlı döneminde hamam olarak kullanılan Muallimzade Hamamı, Davutkadı Kültür Merkezi olarak yeni yüzüyle hizmete açıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi İncirli Caddesi’ndeki Muallimzade Hamamını restore etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın ecdad yadigarı yapılarını özgün değerleriyle yenilediklerini ifade ederek, "Osmanlı’nın ilk dönem eserlerini anıtsal yapılar olarak ayağa kaldırıyoruz. Farklı semtlerde bulunan eserleri, han, hamam, medrese gibi tüm yapıları kendi öz değerleriyle buluşturuyoruz. Muallimzade Hamamı da hamam kimliğinin yanı sıra 500 yıllık tarihi boyunca, dökümcülerin kullandığı dökümhane ve daha sonra da marangozların kullandığı bir alan olarak yaşadı. Uzun süre harabe halinde kalan Muallimzade Hamamı’nı kültür merkezi olarak Yıldırım’a kazandırmaktan dolayı heyecanlıyız." diye konuştu.

Muallimzade Hamamı’nın 1500’lü yıllarda Muallimzade Ahmet Efendi adlı hayırsever tarafından yaptırıldığını hatırlatan Başkan Altepe şunları kaydetti: "Yıldırım İlçesi’nde Davutkadı semtine hizmet eden bu anıtsal eser, yılların yorgunluğuyla bugüne kadar gelmiş. Büyükşehir Belediyesi olarak burayı kamulaştırdık. Satın aldık, restore ettik ve kültür merkezi olarak ilçeye kazandırdık. Muallimzade Hamamı orta büyüklükte bir çifte hamamdır. Hamam, 1572 tarihinde Kazasker Muallimzade Ahmet Efendi tarafından, Zeyniler Mahallesi’ndeki camii ile Aksu Köyü’ndeki cami, okul ve zaviyesine gelir için yaptırılmış. Yaşanan depremlerden harap duruma düşen hamam, zaman zaman kapsamlı onarımlar geçirmiş. Hamam Celali isyanları sırasında tahribat yaşamış, 1613,1655, 1730, 1744, 1830 yıllarında muhtelif onarımlar görmüş. Kamil Kepecioğlu, 1930’lu yıllarda yapının etrafının tarlalarla çevrili olduğunu ve kalıntıların fark edilmediğini belirtiyor. Zaman içerisinde dökümhane olarak kullanılan ve bu adla da anılan hamam, 2010 yılında kamulaştırılmak suretiyle mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi tarafından elde edildi."

Hamamın restorasyon amaçlı projelerinin hazırlatılarak Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayı doğrultusunda uygulama çalışmalarının yapıldığını söyleyen Altepe, proje kapsamında betonarmeye çevrilen tavan döşemelerinin itinalı bir şekilde alınarak kubbelerin ortaya çıkarıldığını ve izlerine göre bu kubbelerin tamamlandığını anlattı. Restorasyon çalışmalarıyla birlikte arka bahçede mevcut olan trafonun küçültülmesiyle bir park oluşturulduğunu da kaydeden Altepe, mekanın ön kısmında yer alan meydanın da kısa sürede düzenleneceğini, taksi durağının karşıya alınacağını belirtti.

Başkan Altepe, şöyle devam etti: "Mekanda çok amaçlı salon, derslikler, çocuk gösteri salonu, genel ihtiyaç mekanları ve yönetim odası bulunuyor. Yapı, bölgenin öncelikleri göz önüne alınarak işlevlendirildi. Bu amaçla kültürel etkinlik merkezi kimliğinin yanında hamamın en önemli işlevi de Bursa temalı hediyelik eşya üretim merkezi olmasıdır. Bu kapsamda bir yandan usta sanatkarlardan tarafından üretimler gerçekleştirilirken diğer taraftan çevre halkına ebru, tezhip, sedefkarlık, filografi ve çini gibi kurslar verilecek."

Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin de Yıldırım İlçesi’nde tarihi değerlerin gün yüzüne çıkarılmasının heyecanını yaşadığını belirterek, Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerinin her zaman gönül gönül el ele çalışmalarını gerçekleştirdiğini vurguladı. CİHAN

Yorumlar