Moldova'nın eski Ankara Büyükelçisi Fedor Angeli vefat etti

Moldova’ya bağlı Gagauz (Gökoğuz) Özerk Bölgesi'nin mümtaz şahsiyetlerinden yazar ve emekli Büyükelçi Dr. Fedor Angeli hayata veda etti. Angeli’nin cenazesi Kişinev’de önemli kişilerin defnedildiği Ermeni mezarlığında törenle toprağa...

Google Haberlere Abone ol
Moldova'nın eski Ankara Büyükelçisi Fedor Angeli vefat etti

Moldova’ya bağlı Gagauz (Gökoğuz) Özerk Bölgesi'nin mümtaz şahsiyetlerinden yazar ve emekli Büyükelçi Dr. Fedor Angeli hayata veda etti. Angeli’nin cenazesi Kişinev’de önemli kişilerin defnedildiği Ermeni mezarlığında törenle toprağa verildi.

Gagauzya’nın Haydar köyünde 24 Kasım 1935’te dünyaya gelen Fedor orta ve lise eğitimini, Çadır Lunga şehrinde tamamladıktan sonra Moskova Devlet Üniversites filoloji bölümünü bitirdi. Uzun yıllar Romanya'da muhabir olarak görev yapan Angeli 1985- 1998 yılları arasında Moldova Parlamentosu Milletvekilliği ve 1998-2001 yılları arasında Moldova’nın Türkiye Büyükelçiliği görevinde bulundu.

Büyükelçiliği sırasında iki ülke ilişkilerinin gelişmesinde önemli rol oynayan Angeli, Süleyman Demirel’in Moldova’yı ziyaretlerinde öncülük etti. Gagauz (Gökoğuz) Yeri'nin özerklik statüsünün korunması konularında çalışmalarda bulundu.

Devlet görevlerinin yanı sıra yazarlığa devam eden Angeli'nin eserleri arasında; "Osmanlı İmparatorluğu Tarihinden Sayfalar, 'Modern Türkiye ve Süleyman Demirel’in Hayatı', 'Oğuz Soyu Gagauzların Tarihi' ve 'Romance-Gagauzca Sözlüğü' yer alıyor. CİHAN

Yorumlar