Moldova Cumhurbaşkanı onuruna Çankaya Köşkü’nde akşam yemeği

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak Türkiye’de bulunan Moldova Cumhurbaşkanı Nicolae Timofti ve eşi onuruna Çankaya Köşkü’nde resmi akşam yemeği verildi.

Google Haberlere Abone ol
Moldova Cumhurbaşkanı onuruna Çankaya Köşkü’nde akşam yemeği

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak Türkiye’de bulunan Moldova Cumhurbaşkanı Nicolae Timofti ve eşi onuruna Çankaya Köşkü’nde resmi akşam yemeği verildi.

1999 yılından bu yana iki ülke arasında cumhurbaşkanı seviyesinde bir ilki teşkil eden ziyaret kapsamında verilen akşam yemeğine çok sayıda seçkin davetli topluluğu katıldı. Kabul salonunda konukları tek tek eşleriyle birlikte karşılayan Cumhurbaşkanı Gül ve Timofti, yemek öncesinde yaptıkları konuşmada iki ülke arasındaki tarihi yakınlığa dikkat çekerek işbirliğinin güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül, on beş yıl aradan sonra ülkeler arasında cumhurbaşkanı düzeyindeki ilk resmi ziyaretin gerçekleştirildiğine dikkat çekerek ‘‘Bizim tarihimizde Moldova, 14. yüzyılda bu toprakları yöneten Voyvoda Birinci Bogdan'ın hatırasına, “Boğdan” ismiyle hafızamızda yer eden dost bir ülkedir. Ortak bir maziyi paylaşıyoruz ve tarihten gelen güçlü bağlara sahibiz. Halklarımız arasındaki karşılıklı etkileşim, asırlar boyunca çok güçlü olmuştur. Her iki ülke için de büyük zenginlik oluşturan bu tarihi değerleri, Türkiye-Moldova dostluğunun zeminini pekiştiren ortak kültür hazinelerimiz olarak görüyoruz.’’ değerlendirmesinde bulundu.

‘‘BAŞINIZ SIKIŞTIĞINDA TÜRK’E GÜVENİN’’

Cumhurbaşkanı Gül sözlerini ‘‘Moldova’nın tarihine altın harflerle kazınan Büyük Stefan’ın evlatlarına bıraktığı 'başınız sıkıştığında Türk’e güvenin' vasiyeti, esasen günümüzde de ilişkilerimizin ruhunu tanımlayacak mahiyettedir. İlişkilerimizin en kısa süre içinde stratejik ortaklık seviyesine yükseltilmesi, hiç şüphesiz bu anlayışı taçlandıracak bir adım olacaktır. Türkiye olarak, geçmişte olduğu gibi bugün de, güveninizi boşa çıkartmamak kararlılığındayız. Bu, dostluğumuzun olduğu kadar komşuluk hukukumuzun da gereğidir.’’ şeklinde sürdürdü.

‘‘YAKIN GELECEKTE AVRUPA AİLESİNDE BULUŞMAK İSTİYORUZ’’

Moldova Cumhurbaşkanı Timofti, 'Vizelerin Karşılıklı Kaldırılması' anlaşmasının kendi parlamentolarından geçtiğine dikkat çekerek anlaşmanın en kısa zamanda TBMM’den geçerek yürürlüğe girmesi çağrısında bulundu. Konuk Cumhurbaşkanı ‘‘Ülkelerimiz asırlardır devam eden geleneksel bir yakınlık içindeler. Moldova Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanacak Stratejik İşbirliği Ortak Açıklaması’nın ikili ilişkilerimizde nitelikli yeni bir dönem başlatacağına inanıyorum.’’ şeklinde konuştu. Moldova’nın Türkiye’nin AB üyelik sürecini desteklediğini kaydeden Timofti, ‘‘Yakın bir gelecekte büyük Avrupa ailesinde beraber buluşacağımızı ümit ediyorum.’’ sözlerine yer verdi. CİHAN

Yorumlar