Mobilya sektörünün geleceği Hatay'da konuşuldu

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Ahmet Güleç, 2023 yılında Türkiye’yi dünyanın en çok mobilya ihraç eden beşinci ülke yapmayı istediklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Mobilya sektörünün geleceği Hatay'da konuşuldu

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Ahmet Güleç, 2023 yılında Türkiye’yi dünyanın en çok mobilya ihraç eden beşinci ülke yapmayı istediklerini söyledi.

MOSDER ve Birleşik Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (BİRSAD) katkılarıyla Hatay'da Mobilya Ülkesi Türkiye Buluşmaları gerçekleştirildi. Türkiye ve dünyadaki mobilya tasarım trendleri ve sektörün ekonomiye bağlı gelişiminin genel değerlendirilmesinin yapıldığı buluşmaya Hatay Vali Yardımcısı Volkan Köksal, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, MOSDER Başkanı Ahmet Güleç ve sektör temsilcileri katıldı.

MOSDER Başkanı Ahmet Güleç, Türkiye’de son yıllarda mobilyanın diğer sektörlere oranla aslan payını alan sektör olduğunu söyledi. Mobilya sektörünün 10 yılda, 7 kat ihracat artışı sağladığını, ticaret kapasitesini 10 milyar dolar seviyesine ulaştırdığını vurgulayan Güleç, dünyaca saygınlığı kabul edilen CSIL’in raporuna göre Türk mobilya sektörünün 6 basamak birden atlayarak 21'incilikten 15'inci sıraya kadar yükseldiğini kaydetti.

Şuanda hedeflerinin 10 yıl içinde 10 milyar dolar ihracat ve 25 milyar dolar üretim kapasitesine ulaşmak olduğunun altını çizen Güleç, 2023 yılında dünyanın en büyük 5 mobilya ekonomisinden biri olmak için çalışmalarını hızlandırdıklarını söyledi. Sektörün daha fazla teknolojiyi kullanmasını ve Ar-Ge hizmetlerinden faydalanmasını isteyen Güleç sektör olarak satış yapmalarına karşın ürettiklerinin karşılığını alamadıklarını vurguladı.

BİRSİAD Ali İşgören ise mobilya sektörünün uçsuz bucaksız bir sektör olduğunu bununla birlikte sürekli yenilenmesi, üretim çeşitliliğini ve ürün kalitesinin artırılmasını gerektiğini söyledi. Dünya mobilya üretimi ve ihracat dengesinin daha ucuz üretim yapan ülkeler lehine değiştiği bilgisini veren Başkan İşgören, Avrupa ülkelerinin maliyet artışları nedeniyle avantajlarını kaybetmeye başladığını aktardı. İşgören başta Antakya ve İnegöl Mobilyacılarının küresel piyasalardaki değişimleri doğru analiz etmeleri ve kaliteyi üst seviyede tutmaları ile Türkiye'nin mobilya sektöründe ilk 10 ülke arasına girebileceğini belirtti.

Mobilya Ülkesi Türkiye Buluşmaları kapsamında İzmir Ekonomi Üniversitesi Endüstriyel Tasarımı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. A. Can Özcan, Özyeğin Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alpay Er, İstanbul Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ege Yazgan sektör ve gelişimi hakkında bilgiler verdi.
CİHAN

Yorumlar