'MİT'in özel bilgileri inceleme gibi bir yetkisinin mantığını bulamıyoruz'

Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, MİT Kanunu'nun Meclis’ten geçmesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Dış istihbarat ve dış operasyonlar yapmakla görevli bir istihbarat örgütünün herkesin hesabını, özel bilgilerini inceleme gibi bir yetkisinin man.

Google Haberlere Abone ol
'MİT'in özel bilgileri inceleme gibi bir yetkisinin mantığını bulamıyoruz'

Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, MİT Kanunu'nun Meclis’ten geçmesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Dış istihbarat ve dış operasyonlar yapmakla görevli bir istihbarat örgütünün herkesin hesabını, özel bilgilerini inceleme gibi bir yetkisinin mantığını bulamıyoruz.” dedi.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ü ziyaretinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Balkız, söz konusu kanundaki antidemokratik hükümler bulunduğunu ve bunlara bir hukukçu olarak her zaman karşı çıkacaklarını söyledi. Balkız, “Bizim 26 maddelik bir MİT Yasamız var. Bu, daha önce MİT Müsteşarı'nın yargılanması sürecinde de gündeme geldi. Bu yasa yetersizdi, değişmesi gerekiyordu. Değişmeyle ilgili adım atıldı. Biz burada hukukçular olarak, antidemokratik hükümler var mı yok mu onlara bakarız. Meclis'te de birkaç kez öneri verildi. Üzerinde itiraz edilen noktalarla ilgili geliştirme yapıldı. Her ülkede Milli İstihbarat Teşkilatı muadili teşkilatlar, dış istihbaratla ilgilenir ve dışarıdaki olaylarla ilgili operasyon yetkileri vardır. MOSSAD’ın da vardır, CIA’in de vardır, Rus istihbaratının da vardır, İran’ın da vardır. Bunların olması doğaldır ama biz, dış istihbarat ve dış operasyonlar yapmakla görevli bir istihbarat örgütünün herkesin hesabını, özel bilgilerini inceleme gibi bir yetkisinin mantığını bulamıyoruz. Onun için buradaki antidemokratik hükümlere bir hukukçu olarak her zaman karşı çıkacağız. Bunun yolu, Anayasa Mahkemesi bir değerlendirme yapacaktır.” şeklinde konuştu.

Baro Başkanı Balkız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Twitter için Anayasa Mahkemesi’ne başvurup 50 bin lira tazminat istemesi konusunda ise şunları söyledi: “Bu konuda Anayasa Mahkemesi’ne dava açanlar olduğu gibi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de dava açanlar olacaktır. Burada kriterler önemli. Biz son dönemde Anayasa Mahkemesi’nin, Türkiye’deki demokrasinin, insan hak ve hürriyetlerinin gelişmesi, korunması ve ihlâllerin önlenmesi konusunda evrensel kararlar verdiği kanaati ve düşüncesindeyiz. Bu bakımdan Anayasa Mahkemesi’nin son kararlarının özetle altını çizmek istiyoruz. Pek çok hukukçu ve evrensel hukukçu bu konuda, ‘Anayasa Mahkemesi’nin son ürettiği kararlar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi standartlarına uygun kararlardır.’ diyor. Şimdi bu konuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bir karar verirse biz de o kriteri ölçmüş olacağız.” CİHAN

Yorumlar