MİT değişecek, Hakan Fidan kalacak

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, istihbarat teşkilatı yapısında değişikliğe gidileceğini ancak kişilere dokunulmayacağını söyledi

Google Haberlere Abone ol
MİT değişecek, Hakan Fidan kalacak
Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) yapısında köklü değişikliklere yol açan olağanüstü hâl uygulamasının üçüncü kanun hükmünde kararnamesiyle (KHK) ilgili olarak, "TSK ile ilgili yapılan tasarrufların hiçbiri şahıslarla ilgili değildir" dedi. İstihbarat birimlerinin yeniden yapılandırılmasının da gündemde olduğunu duyuran Kurtulmuş, "Aynı şekilde istihbarat birimlerinin yeniden organizasyonuyla ilgili çalışma da şahıslarla ilgili olmayacak" ifadesini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nun ardından açıklama yapan Numan Kurtulmuş, "Bu darbe teşebbüsü neyi hedefliyorsa tam tersi oldu, olmaya devam edecek" dedi. Türkiye'nin normalleşmesi ve bir daha darbe girişimi yaşanmaması için çalışmaların sürdüğünü söyleyen Kurtulmuş, "Türkiye'deki kamu yönetiminin işleyişinin demokratikleşmesi, sivilleşmesi için gerekli adımlar atılacaktır. Kamu diplomasisi vatandaşlara açık hale getirilecektir. Ehliyet, liyakat ve millete sadakat" ifadesini kullandı.

Kurtulmuş'un açıklamalarından satır başları şöyle:

15 Temmuz akşamındaki darbe teşebbüsü gerçekleşmiş olsaydı, FETÖ'cüler dışında hiç kimseye hayat hakkı olmayacaktı. Bu örgütle herhangi bir şekilde ilişkisi olan herkes kamudan ayıklanacaktır. İlişkisi olmayan hiç kimseye en ufak zarar gelmeyecektir. Bu çete mensuplarına adalet prensibi içerisinde, kurunun arasında yaş da yanmamasına dikkat edeceğiz. Eğer herhangi bir hata olursa onu da düzeltiriz. 

İlgili çalışmalar yapılacak. TSK'nın 2030 persepektifi var. Bunun için çalışmalar hızlandırılacak. Amacımız TSK üzerinde spekülasyon oluşturmak değildir. Güçlü, amacı vatan savunması olan bir kuruluş haline gelmesidir. 

TSK'nın bütünün başkomutanı Sayın Cumhurbaşkanı. Sayın Cumhurbaşkanı istediği personele talimat verebilir. Genelkurmay Başkanlığı sembolik bir makam değildir. Seçilmiş Cumhurbaşkanı ve seçilmiş Başbakan'ın askere müdahale etmesi normaldir. 

TSK ile yapılan tasarrufların hiçbirisi şahıslarla ilgili değildir. İstihbaratın yeniden organizasyonu da şahıslarla ilgili değildir. Vahim bir süreçle karşı karşıya kaldık. Hiçbir zaman kişiler üzerinden hesap düşünmeyiz. Darbeler 200 senelik bir mesele. Öyle bir sistem kurmalıyız ki kimse darbe yapamasın. Öyle bir istihbarat kuralım ki, en teferruatlı bilgilere sahip olsun, bu istihbaratı devleti için kullansın. İsimlerle ilgili değildir. Bununla ilgili çalışmalar KHK'lar ile yürürlüğe konulur. İstihbarat birimlerinin yeniden yapılandırılması gündemde.

Yorumlar