MİT, 8 Ay Önce Uyardı Mı?

Rüşvet operasyonunun merkezindeki isim olan Rıza Sarraf ile bakanların ilişkisine dair çarpıcı detaylar ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
MİT, 8 Ay Önce Uyardı Mı?

MİT’in, 17 Aralık’ta İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde yolsuzluk, rüşvet ve karapara iddialarıyla başlatılan operasyondan 8 ay önce, 18 Nisan 2013’te hazırladığı üç sayfalık raporda, tutuklanan işadamı Rıza Sarraf ve bazı bakanlarla ilişkisi üzerinde durulduğu belirlendi. Raporun sonuç bölümünde “Bakanların Sarraf ile ilişkisi ortaya çıkarsa, bu durumun hükümet aleyhine kullanılabileceği” vurgulanıyor.

Ankara’da hakkında yolsuzluk davası açılan ve beraat eden bir MİT görevlisi ve ekibi tarafından hazırlandığı öne sürülen ve ‘Dağıtım’ bölümünde ‘Başbakan’ yazan raporun detayları ortaya çıktı. T24’ten Arzu Yıldız’ın Başbakanlık kaynaklarına dayandırdığı habere göre, 18 Nisan 2013’te MİT tarafından düzenlenen ‘45650928’ sayılı üç sayfalık yazıda, “Konunun mahiyeti olarak Rıza Sarraf’ın faaliyetleri, dağıtım: Sayın Başbakan” ifadesi yer aldı.

Sarraf’ın girişimleri

Raporun özet bölümünde “Hassas kaynaktan derlenen istihbari bilgilerde Kapalı Çarşı’da altın, döviz ticareti yapan İran asıllı TC vatandaşı Rıza Sarraf, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve İçişleri Bakanı Muammer Güler ile yakın ilişkide olup, kardeşi Mohammed Sarraf’ın TC vatandaşlığına kabulü için bazı girişimlerde bulunmuştur” deniliyor. 

Bankalar ve para trafiği

Raporda şu ifadeler kullanılıyor:

“Rıza Sarraf’a yönelik çalışmalar neticesinde, uygulanan ekonomik ambargo sebebiyle bankacılık sistemi üzerinden Türkiye ’ye para gönderemeyen İranlı banka ve şahıslara aracılık yaptığı, İran’daki Bank-e Parsiyan, Bank-e Keshavarzi, Bank-e Pasargad, Bank-e Karafarin, Bank-e Sarmaye, Bank-e Saman ile irtibatının bulunduğu, Birleşik Arap Emirlikleri Dubai’de faaliyet gösteren ve dünya genelinde para transferleri gerçekleştirebilen ‘Al Salam exchange’in ortağı olduğu, Dubai’de işleriyle babası Hosseyin Sarraf ve kardeşi Mohammad Sarraf’ın ilgilendikleri, İran’dan Dubai’ye aktarılan paraları bankaları üzerinden Türkiye ve Çin’e gönderdiği, İran’a yönelik ambargo kararlarının uygulaması sebebiyle Çin’de bulunan Postal Saveings Bank Of Chine, Kunlun Bank ve Huaksi Bank ayrıca Hindistan’da Bank of Baroda ile çalıştığı, Halk Bankası ve Ziraat Bankası yetkileri ile Ocak 2013 yılında görüştüğü hususları tespit edilmiştir.” 

Altın dolu uçak

“R.Sarraf, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile yakın ilişki içerisinde olup bu kapsamda;

Gana’dan Dubai’ye... 1.500 kg altın taşıyan ve 01-18 Ocak 2013 arasında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda alıkonulan uçakla ilgili olarak Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile konuştuğu ve malın geldiğini, alamadıklarını, geri de gönderilmediğini, mağdur olduklarını ve rüşvet istendiğini söylüyor’

Bakan Çağlayan’ın heyet ile birlikte Abu Dabi’de olduğu Mart 2013 ayı ilk haftası içerisinde anılan ile görüşmek için girişimde bulunduğu,

Eşi Ebru Gündeş Sarraf ve Z.Çağlayan ile birlikte, özel uçağı ile 22-23 Mart 2013’te Umre’ye gidip geldikleri, - Ekonomi Bakanı Çağlayan’ın oğlunun 12.4.2013’te Ankara’da yapılan düğününde Rıza Sarraf’ın eşi Ebru Gündeş’in sahne aldığı hususları tespit edilmiştir.”

Danışmanlık ücreti!

“R.Sarraf kardeşi Mohammed Sarraf’ın da T.C vatandaşlığı alabilmesi için girişimlerde bulunmuş olup bu kapsamda 12.4.2013’de İçişleri Bakanı Muammer Güler ile görüşmüştür. Görüşme neticesinde Bakan Güler’den olumlu yanıt alan R. Sarraf, 13.4.2013’te kardeşi M. Sarraf ile yaptığı görüşmede Bakan Güler’in oğlu Barış Güler’in 13.4.2013’te yanına geleceğini ve başvuru kâğıtlarını vereceğini, kararın ilk bakanlar kurulundan çıkacağını, Barış Güler’e kendisinin (M.Sarraf) danışmanı sıfatıyla 2 yıl boyunca 15.000 ABD Doları vereceğini ifade etmiştir.”

Raporun ‘sonuç ve değerlendirme’ bölümünde şu bilgiler yer alıyor: “R. Sarraf’ın Bakanlar Zafer Çağlayan ve Muammer Güler ile mevcut ilişkisinin ortaya çıkması halinde, söz konusu hususların hükümet aleyhinde kullanılabileceği değerlendirilmiştir.”

Yorumlar