Miraç kandili mi Miraç gecesi mi?

Osmanlı devleti döneminde 2.Selim Han (1566-1574) zamanında başlayıp elektrik olmadığı için minarelerden kandiller yakılarak mübarek geceler duyurulmuştur. Mübarek gecelerde kandillerin uyandırılmasından dolayı gecelere kandil denmeye başlanmıştır. Bu geceler, kandil denmezden evvelde ibadet ile ihya ediliyordu.

Google Haberlere Abone ol
Miraç kandili mi Miraç gecesi mi?
 Miraç kandili değil gecesi vardır
Kaynaklar mübarek geceleri yabancılara benzeterek kutlanmasının sakıncalarına dikkat çekiyorlar. Asıl olanı ihya etmektir. Osmanlı devleti döneminde 2.Selim Han (1566-1574) zamanında başlayıp elektrik olmadığı için minarelerden kandiller yakılarak mübarek geceler duyurulmuştur. Mübarek gecelerde kandillerin uyandırılmasından dolayı gecelere kandil denmeye başlanmıştır. Bu geceler, kandil denmezden evvelde ibadet ile ihya ediliyordu. 

RasuluAllahi'nin terki dünyasından üç yüz yıl sonra gecelerin ümmete çeşitli yollarla hatırlatılmasına başlandı. Mübarek gecelerde tebrik manasında değil, kişiye mübarek olması için(yani o gecenin sırrına vakıf olabilmesi için) dua edilir. Günümüzde "Kandiliniz mübarek olsun" ifadesi alışılmış ve doğru kabul edilmiştir. Bir yanlış ifadenin başka bir yanlışı çıkartacağını hatırlamalı ve hemen yanlışımızı düzeltmeliyiz. 

Ayrıca gecelerin Mübarek olması, bize de Mübarek olacağı manasına gelmez. Gecenin önemine mahsus davranışlarımızla, ibadetimizle ve niyazımız ile bize de Mübarek olmasını sağlarız.
Mübarek gecelerin muhtevasını anlamak ve ona göre ibadet etmek gereklidir. Müslüman bulunduğu zamanın ve mekanın farkında olup bu bilinçle gerektiği gibi hareket etmelidir. Bu sebeple mübarek gecelerin ehemmiyetini birkaç satırda anlatıyoruz.
Mevlid Gecesi, Rebiu'l Evvel ayının 12.gecesi Hz.Muhammed(sav) Efendimiz dünya alemine teşrif buyurmuşlardır. Regaib Gecesi, Recep ayının ilk Cuma gecesidir. Bu gece tövbe ve istiğfar için bahşedilmiştir. Miraç Gecesi, Recep ayının 27.gecesidir. Miraç hadisesi bu gece gerçekleşmiş ve namaz emir kılınmıştır. Berat Gecesi, Şaban ayının 15.gecesidir. Allah(cc)'a şirk koşulmadıkça af olunacağı ve Cehennem'den Berat edilecek gecedir. Miraç gecesinin hakkıyla idrak edilerek; ihya edilebilmesini temenni ederiz.


Bugün 15 Mayıs 2015 Cuma günü müslüman alemi için Miraç gecesidir.

Bütün müslüman aleminin Miraç Gecesi Mübarek olsun.


Yorumlar