Minik Muharrem'in hesabının sorulmasına izin çıktı

Van Bölge İdare Mahkemesi, Gürpınar ilçesine bağlı Yalınca köyü Çalık mezrasında hayatını kaybeden minik Muharrem Taş'ın ölümüne ilişkin İl Jandarma Komutanlığı, 112 Acil Sağlık Hizmetleri, İl Özel İdaresi ve Karayolları 11....

Google Haberlere Abone ol
Minik Muharrem'in hesabının sorulmasına izin çıktı

Van Bölge İdare Mahkemesi, Gürpınar ilçesine bağlı Yalınca köyü Çalık mezrasında hayatını kaybeden minik Muharrem Taş'ın ölümüne ilişkin İl Jandarma Komutanlığı, 112 Acil Sağlık Hizmetleri, İl Özel İdaresi ve Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü hakkında soruşturma yapılmasına izin verdi. Böylelikle Van Cumhuriyet Başsavcılığı söz konusu olan 4 kurum hakkında soruşturma yapabilecek.

Van Valiliği İl İdare Kurulu, yolu kar nedeniyle kapanan Çalık mezrasında geçirdiği rahatsızlık sonucu 1 Şubat'ta hayatını kaybeden ve cenazesi yakınları tarafından çuvala konularak taşınan 1,5 yaşındaki Muharrem'in ölümüyle ihmali söz konusu olan devlet memurlarının soruşturulmasına geçtiğimiz hafta izin vermemişti. Van Cumhuriyet Başsavcılığı ve Van Barosu Bölge İdare Mahkemesine itiraz etti. Yapılan itirazlar sonucunda bölge idare mahkemesinin soruşturma izni verdiğini söyleyen Van Baro Başkanı Murat Timur baro yönetimi ve Muharrem Taş’ın ailesiyle basın açıklaması yaptı. Van Adalet Sarayı'nda gazetecilere açıklama yapan Van Barosu Başkanı Murat Timur, Muharrem Taş olayıyla ilgili dosyayı Avukatlık Yasası'nın kendilerine yüklediği sorumluluk gereği başından beri takip ettiklerini, olayda ciddi bir yaşam ve sağlık hakkı ihmali olduğunu ileri sürdü.

Geçen hafta dosyayla ilgili Van Valiliği İl İdare Kurulu ile Gürpınar İlçe İdare Kurulu'nun 4 kurum hakkında soruşturma izni verilmediğini anımsatan Timur, "Van Cumhuriyet Başsavcılığı ve biz baro olarak kararın kaldırılması için Bölge İdare Mahkemesine itirazda bulunduk. Mahkeme de bu gün talepleri değerlendirdi ve valilik ile kaymakamlığın soruşturma izni verilmemesi yönündeki kararını kaldırdı. Gerekçeli kararın bir kaç gün içinde tamamlanarak soruşturmanın devam etmesi için savcılığa gönderilmesini bekliyoruz." dedi.

Olayın yaşandığı ilk günden itibaren bakanlık ve valilik tarafından yapılan açıklamalarda sorumlular hakkında soruşturmanın yürütülmesi konusunda gerekli hassasiyetin gösterileceğinin belirtildiğini aktaran Timur, mülki idari amir başkanlığında toplanan idare kurulları tarafından soruşturmanın devam etmemesi yönünde bir karar verildiğinin açıkça ortada olduğunu savundu.

Van Valiliği'nin soruşturmanın görevli memurlar açısından gerekli olmadığı yönünde karar verdiğini kaydeden Timur, "Elbette ailenin avukatları olarak hakları sonuna kadar kullanacağız. Esas olan, ön incelemede olayla ilgili ciddi deliller varsa, somut bilgi belge varsa bu yönde derhal takdir hakkını bu soruşturmanın yönünde kullanılmasıdır. Ancak bu kadar ciddi deliller varken memuru koruma güdüsüyle karar verilmesi soruşturmanın etkin şekilde yürütülmesine valiliğin engel olması kabul edilecek durum değil. Dünyanın hiçbir ülkesinde memuru koruma güdüsüyle hareket edilip görev suçlarında amirlerden izin alma durumu söz konusu değildir. İl İdare kurulları genelde memuru korumaya yönelik mekanizmalar haline gelmiştir. Bu sürecin derhal kaldırılması gerekiyor. Bunun yargı tarafından değerlendirilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Kamu vicdanını zedeleyecek bir tutumun adalete olan algıyı da ciddi şekilde zayıflatacağını belirten Timur, "Bölge İdare Mahkemesi'nin soruşturma izninin verilmemesi yönündeki kararı kaldırması çok önemlidir. En azından adalete olan anlayışı bir nebze kaldırabilecek niteliktedir. Beklentimiz, savcılık tarafından bir an önce olayla ilgili soruşturmanın tamamlanıp ilgililer hakkında dava açılması. Ama burada taksirle ölüme sebebiyet olarak algılamamak gerekiyor. Olası kasttan dava açılması gerektiğini düşünüyoruz. Bizim umudumuz Türkiye'de hukuk yapılanması içinde sorumluların yargı önüne çıkarılarak gerekli kararların verilmesi. Beklediğimiz sonuç çıkmazsa, Anayasa Mahkemesi ve AİHM müracaat edeceğiz." diye konuştu.

Muharrem Taş'ın babası Abdulvahap Taş ise, oğlunun ölmesinde sorumluluğu bulunanların yargı önüne çıkarılması için sonuna kadar mücadele edeceğini dile getirdi.

CİHAN

Yorumlar